Under tolv år var Björn Eriksson landshövding i Östergötlands län, 1996–2009. I dag är den tidigare rikspolischefen hårt arbetande ordförande för Riksidrottsförbundet och i högsta grad delaktig i Sveriges OS-ansökan 2026.
”Jag är dock inte helt säker på att Sverige får spelen. Dels för att vi vill förlägga tävlingarna på fyra orter, dels för att Stockholm varit mycket tveksamt till att säga ja, de är rädda att det ska gå ut över andra satsningar i huvudstaden”, svarade Björn på min fråga angående Sveriges OS-ansökan.
Björn var tillbaka i Linköping förra veckan och ställde tillsammans med östgötaidrottens starke man i 30 år, Kjell Augustsson, upp och berättade minnen och anekdoter från då och nu.
– Jag minns min första träff med östgötaidrotten och Kjell. Det var 1997, vi hade bjudit in dåvarande RF-basen Gunnar Larsson och vi åkte runt i länet och hamnade hos Norsholms ungdomscirkus. Där byggde ungdomarna upp en levande pyramid med mig, Kjell och Gunnar i botten! Snacka om ett klassiskt foto.
Samarbetet med östgötaidrotten växte sig sedan starkare och starkare och två gånger om året bjöd Björn in till idrottsdagar där man först besökte en rad olika aktiviteter för att sedan avsluta med en middag på kvällen på slottet dit framförallt företrädare för östgötaidrotten blev inbjudna.
– Framförallt var det gräsrötterna och eldsjälarna utifrån länet, de som jobbar ideellt med att krita planer, tvätta dräkter och allt annat, berättade Kjell. Minns en hårt arbetande ledare som blev inbjuden till slottet och dagen innan tog en rekognoseringstur till Linköping för att kunna beräkna restiden samt dessutom ringde Björns sekreterare och frågade vad för klädsel som gällde. Han gick sedan och köpte en ny kostym, sin första på 20 år!
Björn var mycket nöjd med sina tolv år i länet och samarbetet med Kjell Augustsson.
– Jag fick lära mig allt om breddidrott, erkände Björn som tidigare bara suttit i AIK:s fotbollsstyrelse.
Det låg honom för övrigt i fatet när RF skulle välja ny ordförande 2015.
– Ja, det fanns någon fäktningsledare som trodde att de skulle få en man med enbart elittänkande som bas. Så första valrundan förlorade jag, men Kjell Augustsson och Östergötland argumenterade för mig och berättade om allt jag lärt mig, berättade Björn.
Och vald blev den f d ordföranden i Svenska Skidskytteförbundet (2001-2010).
– Ja, det var en lärorik period. Magdalena Forsberg hade precis avslutat en framgångsrik karriär och vi förde hårda diskussioner med bland annat tränaren Wolfgang Pichler om framtiden. Wolfgang ville att vi skulle börja om, satsa på unga talanger, så han drog igång ett projekt. Sedermera lockade dock Ryssland med åtta gånger bättre betalt än vad han hade hos oss så det blev Ryssland i två år.
– Fast när jag därefter pratade med Wolfgang ville han gärna komma tillbaka till Sverige. ”Pengar är inte allt”, var hans motivering och i dag ser vi ju resultat av hans arbete. Ja, redan i fjol vid OS i Sydkorea kom de första medaljerna. Jag har alltid haft en bra dialog med Wolfgang, en man med stort hjärta för idrotten och sina adepter. Många anser honom som en omänsklig tränare, men han menar att ska man lyckas så krävs det tuff träning. Och han visar ju att det ger resultat.
Till sist fick Björn berätta lite om tiden i Östergötland:
…om första besöket på Idrottsparken där IFK Norrköping mötte hans AIK:
– Georg ”Åby” Ericson kom fram till mig innan matchen och påpekade att om AIK gjorde mål fick jag bara höja armarna till axlarna om jag eventuellt skulle jubla.
…om alla invigningsbesök han hann med under de tolv åren:
– Totalt blev det 4 331 invigningar faktiskt. Ibland kunde det vara mellan 10 till 15 om dagen, framförallt på helgerna!
…om succén Östgötadagarna:
– Det blev verkligen succé och även då reste vi runt och hälsade olika gårdar, producenter och utställningar. Ibland hann vi inte ens äta, jag minns att vi stannade upp vid en korvkiosk i Norrköping där min chaufför rusade fram till luckan och sa: ”Kan jag få en kokt korv med bröd. Vi hinner inte vänta på en grillad, tidsschemat håller på att spricka!!
…om närs Kjells Augustssons dotter gifte sig i Motala:
– Kjell undrade om jag kunde komma på bröllopet men schemat var tight. Jag gjorde dock ett försök ändå och jag visste att bröllopsparet skulle färdas med båt på kanalen så jag ställde mig vid von Platens grav ensam allena med ett champagneglas i handen. Båten lade till så jag fick tillfälle att hylla brudparet.
Björn Eriksson har ett förordnande som RF-bas fram till hösten 2019.
– Jag har sagt ja till en period (två år) till men sedan får det vara nog, slutade Björn som fyller 75 år nästa år.