Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Överraska oss gärna med ett spännande namn

Så kom dagen när Janne Andersson hängde av sig landslagskostymen, sa tjena och ciao till Robin Olsen, Christoffer Olsson, Albin Ekdahl och de andra innan han lämnade in passerkortet och checkade ut från SvFF-borgen i Solna.

Hejdå, Janne. Sveriges förbundskapten för herrlandslaget tog tack och farväl efter landskampen mot Estland i helgen. Det är ännu oklart var Jannes karriär fortsätter. Under tiden letar förbundet efter hans ersättare.

Hejdå, Janne. Sveriges förbundskapten för herrlandslaget tog tack och farväl efter landskampen mot Estland i helgen. Det är ännu oklart var Jannes karriär fortsätter. Under tiden letar förbundet efter hans ersättare.

Foto: Jesper Zerman

Krönika2023-11-22 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sortin var kanske inte den mest glansfulla men efter haveriet i Azerbajdzjan får 2–0-segern hemma mot Estland ändå ses som en godkänd avslutning på en resa som inleddes 2016 då guldtränaren Janne lämnade IFK Norrköping och tog Sverige till både VM- och EM-slutspel med små medel.

Så vad händer nu?

Tja, förbundsnissarna som inom kort presenterar Jannes efterträdare har förstås haft gott om tid för att sondera terrängen och jag skulle bli mycket förvånad om någon skulle tappa hakan när nye landslagschefen slutligen presenteras. Det hör liksom inte till vanligheterna att de där gubbarna som bestämmer på förbundet chockar oss när det kommer till utnämningar till de olika landslagen på dam- och herrsidan.

Med det sagt: Jag räknar med ett namn väl förankrat i den svenska fotbollsmyllan, någon med "rätt" bakgrund, fotbollsfostran och samsyn (med de som bestämmer) hur svensk landslagsfotboll ska utvecklas.

Visst skulle det vara uppfriskande med en tränarröst som hämtades utanför komfortzonen men jag kan ärligt talat inte se det hända. 

Och hur überjäklig den här katastrofen till EM-kval än varit för Sverige så behöver inte tavlan penslas med alltigenom nattsvarta drag.

Det finns, som det heter, fragment av ljuspunkter på himlen. Stjärnor som nye kaptenen förhoppningsvis ska få att skina ännu mer.

Spännande namn som Dejan Kulusevski, Alexander Isak, Jesper Karlsson, Anthony Elanga, Viktor Gyökeres, Hugo Larsson och Jens Cajuste påminner oss om att det finns en framtid även sedan Zlatan, Andreas Granqvist och Sebbe Larsson lagt bollskorna på hyllan. Möjligen finns det också några goda år kvar i Emil Forsbergs 32-åriga kropp.

Framgångsrika allsvenska fotbollstränare är alltid aktuella när förbundskaptensjobbet är ledigt. Både Henrik Rydström (Malmö) och Jimmy Thelin (Elfsborg) lär finnas med på listan även om jag misstänker att den förstnämnde betraktas som lite för vild och frispråkig för att axla Jannes mantel.

Flera spelbolag har lyft fram IFK Norrköpings förre manager Jens Gustafsson som tänkbar kandidat men jag kan inte låta bli att undra på vilka meriter spelbolagens antaganden görs.

Likadant med gamle landslagsbacken Olof Mellberg. Vad har han uträttat som är så himla imponerande undrar jag?

Håkan Ericsson? Nähe. 

Graham Potter? För dyr.

Men Blågult har aldrig haft en utländsk förbundskapten. Är det möjligen dags nu?

Har du förresten koll på Sveriges tidigare förbundskaptenen? Innan 1962 hade man inte någon ensam ansvarig utan laget togs ut av en så kallad uttagningskommitté.

Den första "riktiga" förbundskaptenen för Sveriges fotbollslandslag var Lennart Nyman som basade 1962 till 1965.

Sedan följde: Orvar Bergmark (1966-1970), Georg "Åby" Ericson (1971-1979), Lars "Laban" Arnesson (1980-1985), Olle Nordin (1986-1990), Nils Andersson (1990), Tommy Svensson (1991-1997), Tommy Söderberg (1998-1999), Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck (2000-2004),  Lars Lagerbäck (2004-2009), Erik Hamrén (2009-2016) och Janne Andersson (2016-2023).

Vem har varit mest framgångsrik? Det beror på hur man räknar.

Lars Lagerbäck tog Sveige till fem EM- och VM-slutspel under sina år vilket gör honom unik i fotbolls-Europa. Å andra sidan har Tommy Svensson ett VM-brons på sin meritlista, samt tog oss till EM-semifinal på hemmaplan 1992.