Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ofantliga fotbollsmiljoner

Premier League drog igång för tio dagar sedan. Tyska och spanska nu i helgen och italienska ligan i början på september.




Barcelona har gjort klart med en ny jättevärvning.

Barcelona värvade Antoine Griezmann från Atlético Madrid för 1,2 miljarder kronor. Vart får de alla pengar ifrån, undrar Kenneth Thapper i dagens krönika.

Barcelona har gjort klart med en ny jättevärvning. Barcelona värvade Antoine Griezmann från Atlético Madrid för 1,2 miljarder kronor. Vart får de alla pengar ifrån, undrar Kenneth Thapper i dagens krönika.

Foto: Joan Monfort

Krönika2019-08-21 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som vanligt har det varit en otrolig verksamhet på transfermarknaden. Och detta trots att flera klubbar, däribland Chelsea, fått förbud av Fifa att handla nya spelare till säsongen 2019/20.

Naturligtvis kommer det här att bli ett hårt slag för Chelsea. Förlorat spelare har man gjort, bland annat Eden Hazard, 28, lagets klart lysande stjärna till Real Madrid. Och duktige mittbacken David Luiz valde Arsenal och Alvaro Morato har gått till Atletico Madrid.

Pengar in, Hazard exempelvis kostar 1 miljard kronor, men Chelseas nye manager Frank Lampard hade nog hellre sett att spelarna stannat när han nu inte får handla. Premiären, 0-4 mot Manchester City, vittnar ju också om att det kommer att bli en tuff säsong för London-laget och nye managern. Alla oddsfirmor i England tror att Frank, trots 650 matcher som spelare i Chelsea, är den förste managern den här säsongen som får sparken.

Satt en dag hemma och roade mig med att räkna ut vad de tio dyraste spelarna i Europa kostar. Slutsumman blev ofantliga 9,5 miljarder kronor.

Här har ni för övrigt tio-i-topp-listan:

1) Joao Felix, från Benfica till Atletico Madrid, 1,3 miljarder kr.

2) Antoine Griezmann, från Atletico Madrid till FC Barcelona, 1,2 miljarder kr

3) Eden Hazard, från Chelsea till Real Madrid, 1 miljard kr.

4) Harry Maguire, från Leicester till Manchester U, 955 miljoner kr.

5) Matthjis de Light, från Ajax till Juventus, 920 miljoner kr.

6) Lucas Fernandez, från Atletico Madrid till Bayern München, 860 miljoner kr

7) Nicolas Pepé, från Lille till Arsenal ,860 miljoner kr.

8) Romelu Lukako, från Manchester U till Inter, 814 miljoner kr.

9) Frenkie de Jong, från Ajax till Barcelona , 807 miljoner kr.

10) Rodrigo Hernández Cascante (Rodri), från Atletico Madrid till Manchester City, 750 miljoner kr.

När man läser de här siffrorna så undrar man naturligtvis var pengarna kommer ifrån. För det är ju inte enbart lösensumman som ska betalas ut, de flesta av de här spelarna har löner på mellan 70-100 miljoner kr om året.

Transfersummorna var nere och vände för några år sedan men nu är de på väg att braka i höjden igen. Även när det gäller spelare från exempelvis Sverige.

AIK kunde kvittera ut 85 miljoner kr för sin talang Alexander Isak i fjol och nu har det säkert flutit in ytterligare miljoner kr då Dortmund sålt Alexander vidare till Real Sociedad. För procent på vidareförsäljning brukar alla proffskontrakt innehålla.

Tittar man på svenska spelare som gått till utlandet så toppar just Alexander Isak listan. Zlatan Ibrahimovic är tvåa när han redan 2001 lämnade Malmö FF för Ajax (82 miljoner kr) och AIK:s Kristoffer Olsson gick upp på en tredjeplats i fjol när han såldes till ryska Krasnodar för 50 miljoner kr. Norrköpingsgrabben har ju verkligen gjort en rekordresa från det att han kom hem från England och ungdomsproffsåren i Arsenal.

Lite längre ner på Sverige-listan hittar vi Arnor Sigurdssons övergång i fjol från IFK Norrköping till ryska CSKA Moskva (41 miljoner kr).

Den siffran lär nu slås av IFK Norrköpings Jordan Larssons övergång till Spartak Moskva där det talas om en övergångssumma på totalt 42 miljoner kr.

Just IFK har blivit ett aktat namn på proffsmarknaden, tack vare att man är duktiga på att utveckla unga spelare som kanske redan provat på spel i utländska klubbar. Ta exempelvis David Moberg-Karlsson och Jordan Larsson, båda hade tidigare försökt i Danmark respektive Holland utan att lyckas. Och näste man till försäljning (för cirka 50 miljoner kr) lär vara Simon Thern som också har en tidigare proffssejour i Holland.

Redan 1990 fick ju IFK 12,5 miljoner kr för Tomas Brolin när han gick till italienska Parma. På den tiden stora pengar, pengar som räddade IFK:s ekonomi under flera år.

Det var också då IFK Norrköpings klubbdirektör Tommy Wisell myntade uttrycket om engelska fotbollsklubbar:

– De måste ha en egen sedelpress i källaren!

Så kanske det var. Nu är det framförallt TV-pengar som styr verksamheten i Premier League-klubbarna. Runt 60 miljarder får de engelska klubbarna att dela på de närmaste tre åren. Även i Sverige ökar TV-pengarna från att ha varit 230 miljoner kr/år till att bli 750 miljoner kr/år. Avtalet med Discovery Networks Sweden inbringar 550 miljoner kr/år och därtill kommer sponsoravtal, bland annat byter man ut Svenska Spel mot Unibet, vilka betalar 900 miljoner kr för sex år!

Krönika