Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Naturlig hästhälsa eller onaturligt djurplågeri?

I en tid när alla ska klara sig själva står veterinärmedicinen och kliar sig i bakhuvudet. Men var står hästen i detta mischmasch av tankar och åsikter?

"Det är inget annat än rysk roulette med hästens liv. Den stora blodmasken är farlig. Den kan döda".

"Det är inget annat än rysk roulette med hästens liv. Den stora blodmasken är farlig. Den kan döda".

Foto: Petros Karadjias

Krönika2020-10-22 09:57
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jo, som en pressad citron i södra Italien en varm sommardag. 

Just nu är det väl mest avmaskning och naturliga hovar som är i fokus, om man ska tro de senaste krigen online. Men när man börjar rata reella utprovade preparat som i hundratals år testats och utformats för att kunna motverka exempelvis stor blodmask är man ute på hal is med klackskor. 

Här är saxat från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet: ”Den stora blodmasken, Strongylus vulgaris, är en inälvsparasit som kan orsaka kolik hos hästar. Hästarna får i sig blodmasklarver när de betar. I tarmarna utvecklas larverna till ett nytt larvstadie och förflyttar sig till blodkärlen som försörjer tarmen, vilket ger upphov till kärlskador som i förlängningen kan ge upphov till infarkter i tarmen som orsakar syrebrist med efterföljande kolik och bukhinneinflammation”

Visst låter det mysigt? Man rekommenderar dessutom att låta en hage vila minst sex månader, helst ett och ett halvt år, efter att förekomst av stor blodmask upptäckts. Det här är alltså ingen lek. Det är blodigt allvar … (Oh yes, I did it.) 

Det är inget annat än rysk roulette med hästens liv. Den stora blodmasken är farlig. Den kan döda. 

Hur som helst. Antibiotikaresistens och maskar som är resistenta är givetvis en allvarlig verklighet. Men det är också därför vi byter preparat sam kollar via träckprov vilka hästar som verkligen behöver avmaskas. Det borde inte betyda att vi istället ska strunta helt i att avmaska med beprövade preparat, enligt mig. 

Att köra enbart med naturlig avmaskning i form av örter kanske funkar bra i vissa fall. Men vill man ta risken? Jag vill det inte. Jag vill heller inte köpa en häst som inte är vetenskapligt avmaskad innan köp. Blodmasken syns ju exempelvis inte ens på prover innan den utvecklas. Rent tekniskt kan du alltså inte ha en aning om ifall ditt naturliga preparat fungerar, om du inte kollar masken med utökad analys då och då. Efter förekomst av stor blodmask är det därför noga att följa avmaskningsprogram med jämna mellanrum samt mocka ur hela hagen och låta den vila. Det är vetenskapligt beprövat. Det funkar. 

Det här extrema avmaskningsmotståndet kan alltså i förlängningen leda till flera problem, särskilt när det kommer till att hästar ska flyttas mellan stallen. Det största bråket mellan naturförespråkarna och de som vill avmaska kemiskt tycks nämligen vara just vid flytt av hästar. Man nekar avmaskning inför flytt av häst, vilket i praktiken alltså kan leda till att en häst som visar 0 på stora blodmasken kan bära med sig den, och den blommar ut inom sex månader. Det är därmed av yttersta vikt att alltid begära utökad analys. Alltid. 

 Jag tror att det återigen kokas ner till ekonomi. Folk vill inte betala idag. Varken för veterinär, hovslagare, maskprov eller avmaskningsmedel. Många kanske inte har råd, många ”tror inte” på gedigen kunskap och utbildning. Vissa kanske bara inte bryr sig. Ekonomi i samverkan med ”kan själv och vet allt” är livsfarligt. Samtidigt kostar ett maskprov med analys i utökad form samt avmaskning ju ändå runt 1500 kronor per häst. Det ÄR kostsamt. 

Lägre pris – fler analyser. Värt att tänka på … 

Överhuvudtaget är hästvärlden bra på att ta betalt. Kanske för bra. Det slutar i att hästvärlden slår mot hästvälfärden. 

 Det i sig borde vara en varningsklocka för de flesta. Eller åtminstone någon.