- Jag gör min 40:e säsong i elitserien. Började som 15-åring, berättar Fredrik i en intervju. Snacka om stålmannen!
Det är naturligtvis många veteraner som fortfarande utöver sin sport ute i vårt avlånga land. Men frågan är om inte Fredrik Johnsson är nummer ett!
Titta bara här på hans meritlista:
51 SM-guld (!)
10 EM-guld
1 VM-guld
5 British Open-titlar
40 säsonger I elitserien
Enligt honom själv är dock främsta meriten när han kom tvåa 1985 i British Open för spelare under 23 år.
Han var ingen supertalang från början (var 11 år när han kom i kontakt med squashen) men tack vare sin otroliga träningsvilja blev han snart en av Sveriges främsta squashspelare. När träningen var som mest intensiv så körde Fredrik 18 pass i veckan på vardera en och en halv timme.
- Det var allt från löpning till styrkepass. Jag har alltid hittat motivationen att träna. Inställningen är att aldrig ge upp, alltid kämpa till slutet, förklarar han.
Naturligtvis har det också varit mycket spel i hallen. En squashbana mäter för övrigt 9,75 meter på längden och är 6,4 meter bred.
I dagsläget är Fredrik oerhört fysiskt aktiv och kör minst tolv pass i veckan!
- Den tuffa träningen i unga år präglar fortfarande mitt liv, säger Fredrik. Jag hade aldrig kunnat vara på en så hög arbetsnivå utan den. Även jakt på resultat och nödvändigheten att ständigt mäta sina prestationer för att bli ännu bättre har fortsatt under min civila karriär.
Andra egenskaper hos elitidrottare som har visat sig mycket användbara i yrkeslivet är uthållighet och organisationsförmåga.
- Elitidrottare är bra på att fokusera och ha kontroll på sig själva för att nå det eftertraktade målet. Dessutom är sättet att förbereda och genomföra matcher gångbart även när det är dags för affärer, tillägger han.
Att vara bra i squash går egentligen inte att leva på. Men Fredrik hade ändå en proffskarriär under tolv år (1982-94) där hans främsta merit var att slå världsettan Jansher Khan i VM i Helsingfors 1991.
I dag driver Fredrik ett eget eventföretag med sju heltidsanställda och 25 timanställda. Företaget har vuxit fram från hans tidigare squashföretag och jobbar i första hand med kickoffer, jubileer, invigningar, personal- och kundevents. Dessutom är Fredrik sedan 20 år tillbaka försäljningsansvarig i Linköpings Hockeyklubb där han dragit in många miljoner kronor åt hockeyn genom åren.
- Jag har inget jobb, jag har en livsstil, är Fredriks kommentar till allt han gör. Att hinna med allt handlar om att ha bra medarbetare runt omkring sig, ett teamwork i världsklass.
Fredrik menar att inom squashen kan man se resultat direkt, inom näringslivet kan det dröja.
- Som professionell idrottsman har du förmånen att kunna förbereda dig under lång tid för en tävling. I näringslivet är det ny match varje dag.
ActiProEvent rullar på under Fredriks chefskap.
- Flera anställda har jobbat i företaget i över 15 år, jag har faktiskt inte haft någon anställd som har slutat sedan vi drog igång 1999.
Företaget, ActiProEvent, omsätter i dag 14-15 miljoner kronor.
Men tro inte att det här är det enda som Fredrik har på agendan. På 70-talet startade Swedish Open i squash och i början på 2000-talet tog Fredrik Johnsson tävlingen till Linköping. Sedan dess har 15 finaler avgjorts på fyrglasbanan i Sporthallen och två i Linköpings Squash Center. Sedan flera år tillbaka har kvaltävlingarna avgjorts i Linköping Squash Center och Norrköpings Squashcenter.
Men i år blev det ingen tävling i Östergötland.
- Det har varit 15 helt otroligt roliga och bra år och den support vi har erhållit för tävlingarna och uppskattning har varit helt fantastisk. Men inför 2019 kände jag att det var läge att ta en paus i Linköping, därför erbjöd jag Skellefteå Squashklubb att ta över tävlingen. Ett otroligt svårt beslut för egen del men vi får se om arrangemanget kan återkomma till Linköping vad det lider, säger Fredrik.
För squash kommer han säkert att spela många år till. Liksom att arrangera tävlingar.