Själv är jag nu så gammal att jag lirade bandy på 60- och 70-talet, detta i kombination med ishockey på vintern och fotboll på sommaren. Det var då det fungerade att utöva flera idrotter, i dag är det snudd på omöjligt även om det finns några som försöker.
Här i Östergötland hade vi på 60-talet hela 62 bandyklubbar, varav många var fotbollsklubbar som Astoria, Fiskeby, Åby IF, Svärtinge, Derby, Mjölby AI, IFK Motala, Motala AIF osv, klubbar som utövade vinteridrott för att hålla igång sina fotbollsspelare.
Själv hade jag nöjet att spela bandy först i Mjölby AI och sedan i Fiskeby med bland annat populära ishockeyspelare som Kenneth Kull, Christer ”Nitte” Nilsson och Bert Ferin. Vi var ett härligt gäng, som inte intresserade oss så mycket för resultatet i division 4 utan bara kände glädjen över att få åka omkring på isen och lira.
I dag har vi i länet blott fem klubbar. BK Derby lever kvar, IFK Motala likaså samt Åtvidabergs BK, BK Borgia och Finspångs AIK. Fler är det inte och snart kanske de är ännu färre.
För varningsklockor har redan ringt hos bland annat BK Borgia. Klubben kom sist i division 2 i vintras efter en medioker säsong. Nu har också liraren, tränaren och f d ordföranden Marcus Johansson meddelat att han lägger av, 48 år ung! Och bara för ett par månader sedan gick eldsjälen och f d ordföranden (25 år) Roy Tornesjö bort.
Borgia har ju i många år, precis som bland annat IFK Motala, kämpat för att bandyn behöver tak över huvudet. I dag känns det avlägset i Norrköping, däremot kanske man i Motala är på väg att äntligen få en hall. Det finns i alla fall numera med i framtidsvisionerna. Tidigare planer har varit att bygga en helt ny hall ute vid Varamonbadet, men enligt ett nytt förslag kan det bli tak och väggar över den redan befintliga banan vid Idrottsparken. Men när står den i så fall klar och hur mycket spelare och publik hinner man tappa innan hallen blir verklighet?
Vad som ändå talar för att bandyn har ett liv i framtiden är trots allt de populära skridskoskolorna som i stort sett alla klubbar bedriver. I Norrköping har Leif Arvidsson hållit i trådarna under söndagsförmiddagarna i många år där ett 100-tal ungdomar varje år dyker upp för att lära sig åka skridskor och senare också gå vidare in i bandylagen.
BK Borgia firade för övrigt 80 år i fjol på just Himmelstalundsbanan som har funnits sedan 1977 då också ishallen byggdes.
Från Stockholm kom i förra veckan också oroväckande rapporter. AIK bandy är på väg mot konkurs sedan man hamnat hos Kronofogden med bland annat en skatteskuld på 2,2 miljoner kr och med övriga skulder som bandyklubben har når man upp i 2,8 miljoner kr.
– Skulden är gigantisk, XXXL, säger ordföranden Johan Segui, tidigare klubbdirektör i AIK fotboll, i en kommentar.
AIK bandy gjorde en jättesatsning inför förra säsongen. Värvade sju spelare, Erik Pettersson från ryska SKA Neftyanik, Linus Pettersson, Sandviken, Viktor Birgersson, Åby Tjureda, Tobias Nyberg, Vetlanda, William Arvidsson och Johan Esplund, båda Villa samt Daniel Andersson, 37, tidigare Villa men hade hållit upp med bandyn i tre år.
Resultatmässigt blev det ingen succé, AIK slutade sjua i tabellen och åkte ur SM-slutspelet redan i kvartsfinal.
– Vi hade väl en ambitionsnivå och vilja att nå högt. Vi byggde skuldberg i stället för att ta in kapital, fortsätter Johan Segui.
Så kan man ju också resonera. Men en vacker dag kommer luftsatsningar ifatt. AIK:s bedrövliga ekonomi uppdagades när superstjärnan Erik Pettersson meddelade att han lämnar. Varken AIK eller Erik har sagt varför, men en icke alltför vågat gissning är att Erik, liksom flera andra spelare, inte fått ut sin lön. Bara för fyra månader sedan förlängde stjärnan sitt kontrakt med AIK…
Nästa klubbadress för världsstjärnan blir nu Bollnäs, en klubb inte långt ifrån Söderfors där Erik fick sin bandyfostran.
I veckan kom också beskedet från Svenska Bandyförbundet att varken AIK eller Hammarby får någon elitlicens till säsongen 2023-2024 på grund av för stora skulder. Granskningsnämnden tillåter dock klubbarna att spela i elitserien den kommande säsongen, men måste sedan visa upp en handlingsplan för fortsatt spel.
Onekligen mår inte svensk bandy bra. Med vårt ständigt föränderliga klimat mot mildare tider blir det svårt för klubbar söder om Stockholm att behålla bandyn vid liv om man inte har tak över huvudet.