Men nu är vi igång igen.
Jag vet inte hur många vi är runt om i vårt avlånga land som älskar liveidrott och då kanske framförallt under den period som nu stundar, då vi kan vara ute i friska luften och titta på våra klubbar samt följa nära och kära.
De två senaste åren har varit hopplösa. Inte bara våra idrottare, som enbart fått genomföra halva säsonger, utan även för oss åskådare. Under mina drygt 60 år inom idrotten har jag aldrig tidigare behövt stå utanför ett staket för att se en cupmatch i fotboll. Det skedde på Cloettavallen i Ljungsbro 2020, innanför staket stod sex bastanta ordningsvakter i röda västar och vägrade släppa in oss. Det var bara att lyda och stanna utanför staketet.
För ett par veckor sedan åkte vi upp till Grosvad och tittade på Finspångs BK-Dagsberg. Den förste jag stötte på innanför grindarna var guldtränaren Sören Cratz som dagen innan hade varit uppe i Degerfors och sett deras allsvenska möte mot Hammarby.
Var nyligen också ute i Lindö och tittade på mötet Lindö FF-Dagsbergs IF i divison 4 Östra. Vi var väl ett hundratal på läktaren och i pausen stötte jag bland annat på gamle Sleipner-ledaren Uffe Andersson som utbrast:
- Äntligen får man se fotboll live igen! Jag tror till och med att jag ska åka in till Parken och se Sleipners nästa hemmamatch!
Förra helgen såg jag årets första gräsmatch på Dackavallen och då kom jag att prata med en annan hängiven f d Sleipner-ledare (damer), Ingemar Larsson, som var oerhört nöjd med att livet är på väg att återgå till det normala igen.
- Äntligen får jag också se mål (fyra i första halvlek). Under mina tre senaste matcher, Sleipner, Sylvia och IFK Norrköping dam, har jag inte fått se ett enda mål!
Publiken har alltså börjat att återvända till våra arenor nu när alla restriktioner är borttagna, men kanske inte riktigt i den omfattning som man hoppats på. IFK Norrköping exempelvis snittade drygt 8 000 åskådare hemma innan pandemin, nu efter tre hemmamatcher i år ligger snittet på 6 060 åskådare. Stockholmsklubbarna Hammarby och AIK toppar inte oväntat med ett hemmasnitt på 28 225 respektive 28 026.
Nu är det inte bara fotbollslivet som återgår till det normala. Jag lägger märke till att exempelvis orienterarna börjat tävla på fullt allvar igen, har två barnbarn i Västerås som står på startlinjen i stort sett varje helg, vilket säkert också innebär att man äntligen kan genomföra 5-dagars i Uppsala i sommar efter två uppskjutna år.
Jag tänker också på alla sommaraktiviteter, som idrottsläger, fotbollscuper, friidrottstävlingar osv som kan genomföras på ett normalt sätt igen. Det bör också innebära att alla våra ungdomar får något att se fram emot igen, att exempelvis Gothia Cup (landets största ungdomscup) kan genomföras i Göteborg och att Norrköpings nystartade turnering (premiär i fjol) kommer att spelas fullt ut den 28-31 juli. Arrangörerna hoppas på runt 700 lag, vilket skulle betyda landets näst största fotbollscup.
Fotbollscup Finspång avgörs den 1-3 juli, samma helg som Nils Liedholm Cup i Valdemarsvik, två andra cuper som brukar vara fulltecknade och väldigt populära.
Apropå ungdomsidrott så har ju Riksidrottsförbundet vid flera tillfällen under pandemin slagit larm om att idrottande ungdomar bara blir färre och färre. Bara under 2020 noterades en halv miljon färre idrottsaktiviteter och sex miljoner färre deltagartillfällen registrerades.
– Det här är mycket oroande för framtidens unga men också för idrottsrörelsen i stort, sa exempelvis Björn Eriksson, ordförande i RF, efter de första alarmerande siffrorna.
Bland sporterna var det framförallt hallidrotterna, som innebandy, gymnastik, handboll och basket, som tappade flest utövare, alla med runt 20 procent. Fotbollen däremot, ökade med 0,5 procent!
Riksidrottsförbundet har nu fått pengar från regeringen för att försöka ta tillbaka alla ”missade” ungdomar och kanske till och med få fler att utöva någon idrott.
Andra spännande evenemang 2022 är i norra Östergötland Norrköping International Horse Show i Åby den 19-21 och 26-29 maj. 26 juni-23 juli genomförs Stadium Sports Camp på Himmelstalundsområdet och på samma plats kommer även friidrotts-SM, med stjärnor som Armand Duplantis och Daniel Ståhl, att köras 5-7 augusti. I höst tar Finspång sedan nya tag när det gäller Kraftloppet som ska gå av stapeln 27 augusti.