Det var först efter den sjätte SM-finalen i Stadium Arena som jag kände att det luktade guld för Norrköpings Dolphins. Då vände man ett underläge på 17 poäng en bit in i tredje quartern hemma mot Luleå Basket till seger.
Norrköpingslaget kände att man kunde, självförtroendet stärktes och man visade ingen pardon i den sjunde och avgörande finalen i Luleå.
Norrköpings Dolphins är en klubb som aldrig går att räkna ut. Första SM-guldet tog man redan 1980, då under ledning av Åke Björck och med stjärnspelare som Kenny Grant och Fran O´Hanlon. Det bjöds på oförglömliga finalmatcher mot Alvik där Hageby valde att utnyttja Himmelstalundshallen för att alla skulle få plats.
1996 var det dags för guldfest igen. Då hade klubben bytt namn till Norrköping Dolphins och damerna hakade på och blev Flamingos. 2000 vann damerna sitt första guld där segerorganisatörerna hette Thomas Waldén (jobbade med allt i alla i klubben) och Katja Lefwerth som blev klubbens första heltidsanställda damspelare.
Jag är för övrigt skyldig Thomas Walden en middag, jag trodde inte på guldet, så läser du det här Thomas, hör av dig så får vi reda ut var och när vi ska äta. Det har ju bara gått 18 år…
För herrarnas del kom sedan guld tre och fyra 2010 och 2012 medan damerna fick vänta till 2013 då Elisabeth Egnell var den stora profilen i laget.
Och så kom då herrarnas femte guld för bara en månad sedan. Sju stenhårda finalmatcher där Dolphins vann sina tre hemmamatcher liksom Luleå. Gästerna hade dock matchboll under flera minuter i den sjätte finalen men Dolphins kom tillbaka och lyckades vända -17 poäng till seger.
Jag alla tre matcherna hemma i Stadium Arena och förbluffades bara över domarnas svaga insatser. Svensk herrbasket kommer aldrig att lyckas internationellt om inte domarna tillåter tuffare spel. Har sett massor av matcher exempelvis i Baltiska ligan genom åren och det är en helt annan domarstandard i dessa matcher. 40-50 fouls i en finalmatch gör att matcherna bara blir sönderblåsta.
Därmed var det upplagt för en direkt avgörande match i Luleå och med tanke på att Dolphins fick undvara två av sina bästa spelare hela finalspelet var det stor fördel Luleå i sjunde finalen. Men Dolphins ville annat, man hade lärt sig massor av de tidigare finalerna och tog kommandot direkt vilket fick Luleå att stressa och helt plötsligt börja missa trepoängsskott, lagets styrka.
Både Luleå Energi Arena och Stadium Arena tar ungefär 3.000 åskådare men medans det i norr var nästan fullsatt alla fyra finalmatcherna kom Dolphins bara upp till 1400 åskådare som bäst i sina. Beklagligt naturligtvis, klubben och spelarna, är värda betydligt mer uppmärksamhet och frågan är nu hur länge man orkar satsa vidare. För det kostar att ligga på topp, enligt uppgifter lär Luleå ha minst dubbelt så stor utgiftspost för spelarlöner än Dolphins.
Nu letar också Dolphins efter en ny klubbdirektör. Lars Johansson tycker han gjort sitt inom basketen och avtackades vid den sjätte finalmatchen i hemmahallen. Vem tar över? Annonsen på lediga platser har legat ute länge nu men en som borde vara som gjuten för uppgiften är gamle stjärnspelaren David Bergström.
Chuk flyttar utomlands?
Nästa problem blir naturligtvis att behålla succécoachen Adnan Chuk. Adnan har med små medel fixat ihop det här guldlaget men nu när hans kontrakt går ut lockas han enligt uppgifter av jobb utomlands. Sista ordet lär dock inte vara sagt.
När det gäller Dolphins får vi inte glömma rullstolslaget. Åke Björck, nu 77, drog igång verksamheten och häromveckan knep laget sitt sjunde SM-guld. Det börjar onekligen bli fullt med SM-vinnarvimplar i taket på Stadium Arena!
Solsken och underbart väder har gjort att jag de senaste veckorna tagit chansen att uppleva fotbollens gräsrötter. Var för två veckor sedan på Kungsbrohov i Vreta Kloster en hel söndag där mitt barnbarn Maja lirade sammandrag för 7-årstjejer. Och i torsdags satt jag på en träbänk på Tingsliden utanför Västerås och studerade mitt 10-åriga barnbarn Davids fotbollsträning i Dingtuna GIF. Och så avslutade jag turnén i lördags genom att åka ut till Dagsbergsvallen och titta på toppmötet i division 4 Östra där min yngste son vaktar målet för Dagsbergs IF.
Eftersom sommaren knappt börjat så väntar många, många fler idrottsfester framöver. När skolan slutar exempelvis avgörs Jönsbergska cupen på Mirum Arena, en cup för 7-9-åringar där inga resultat räknas officiellt utan alla får mottaga samma priser. De senaste åren har Smedby AIS haft runt 200 lag på plats under två dagar.
I samma veva drar också fotbolls-VM i Ryssland igång med Sverige som ett av 32 lag.
Vad kan vi förvänta oss? Jag tror att premiärmatchen mot Sydkorea blir nyckeln till hur långt vi kommer att gå.
Vem vinner? Frankrike får min röst även om de flesta tror på Tyskland.