Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han har återigen låtit tala om sig

Foto: STEFAN LINDBLOM

krönika2019-02-08 13:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För ett par veckor sedan genomförde han en av den internationella fotbollens största affärer. Ajax-talangen Frenkie De Jong såldes till Barcelona för 884 miljoner kr!

Norrköpingskillen Hasan Cetinkaya, 42, har återigen låtit tala om sig.

– Bakom en sådan här affär ligger flera års arbete, säger Hasan när Folkbladet når honom i Dubai.

Själv har jag starka minnen av den talangfulle fotbollsspelaren. Jag var ungdomsledare i Sais på den tiden. Hasan kom till Smedby AIS från IFK Norrköping som 14-åring och redan som 15-åring debuterade han i A-laget där Eine Fredriksson var tränare. Två år senare plockade IFK tillbaka honom och mellan åren 1995-98 spelade Hasan 46 matcher i den vita tröjan med den blå stjärnan.

Därefter bar det av till Finland och FC Jazz där han stannade ett år innan det blev Landskrona och 122 matcher. Därefter avslutade han den egna karriären med spel i Assyriska, Jönköpings Södra och Trelleborgs FF. 2007 sa han tack och adjö till egna karriären.

– Att jag skulle fortsätta inom fotbollen var inte direkt självklart, men det är inget jag ångrar i dag, säger Hasan från Dubia där han bor sedan ett tiotal år tillbaka.

Han har hela 70 spelare i sitt stall, där affärerna med Emil Forsberg, Viktor Lindelöf-Nilsson, Robin Olsen och nu Frenkie De Jong sticker ut.

– De här som du nämner är spelare på absolut högsta världsnivå. Jag tycker det speciellt är roligt att kunna sälja ut svenska spelare till de stora ligorna, säger Hasan.

Viktor Lindelöf-Nilsson lyckades Hasan sälja till Manchester United för 350 miljoner kr. Viktor var då i Benficas ägo men är fotbollsfostrad i Västerås SK, vilka också tjänade flera miljoner kronor på övergången. Viktor har ju växt till en försvarsjätte och blev i fjol utsedd till vinnare av Guldbollen.

– När det gäller Robin Olsen, landslagsmålvakten lyckades jag och en brasiliansk kollega, sälja in Roma-målvakten Allison Becker till Liverpool för 775 miljoner kr, vilket öppnade dörren för Robin. Han kostade Roma drygt 100 miljoner kr men har gjort stor succé, berättar Hasan.

Men den absolut största affären rodde Hasan hem för två veckor sedan. Ajax-talangen Frenkie De Young skrev på för Barcelona till ett pris av 884 miljoner kr. Frenkie, 21, är som gjuten för Barcelonas spelstil.

– Sättet han spelar på passar Barcelona så bra. Barcas DNA finns i Frenkies spelstil. Det är spetskvalité rakt igenom. Det är ”split vision”. Det är Barca. Han påminner om Iniesta och Xavi. Det är precis den spelare Barca letat efter sedan dessa två mittfältare försvann från klubben så det blev ett våldsamt firande när affären kunde genomföras, berättar Hasan.

Frenkie kommer dock spela kvar i Ajax under våren för att ta klivet till ”Barca” i sommar.

Frenkie lär inte gå lottlös ur affären utan får en årslön på 70 miljoner kr. Inte heller hans gamla klubb, Willem II har anledning att klaga. De hade 15 procent på övergångssumman inskrivit i kontraktet med Ajax, vilket betyder 132 miljoner kr in.

Hasan har hela världen som arbetsplats.

– Flygplatserna är mitt hem, skrattar han.

Fast nere i Skåne bor föräldrarna och hans två syskon. Själv föddes han i Göteborg 1977 men familjen flyttade senare upp till Norrköping där pappa Ibrahim drev pizzeria Napoli under många år.

– Själv har jag inte hunnit bilda någon familj. Det är de 70 spelarna i mitt stall, HCM sports management, som jag lever och är något av pappa för.

En sista fråga till Hasan – när får IFK Norrköping fram någon spelare som du kan sälja ut i stora världen?

– Det är något jag jobbar på. Jag följer givitvis IFK:s fotboll och tycker Jens Gustafsson är på god väg att få fram något riktigt stort. Ur ett sådant lag kanske jag kan hitta något guldkorn.

För något år sedan infördes en ny typ av agentlicens av Svenska Fotbollförbundet. Ett 40-tal agenter finns med på förbundets hemsida – men inte Hasan Cetinkaya.

– Jag är inte på den nivån, jag på en annan nivå. Jag har licenser på större marknader i Europa. Sen bor jag inte i Sverige sedan nästan tio år tillbaka, jag har ingen verksamhet där, svarade Hasan när Aftonbladet hörde av sig varför han inte fanns med på listan.

Norrköpingskillen kör alltså sitt eget race. Men gör det som framgår av den här artikeln på ett framgångsrikt sätt.

Fotnot: De dyraste transferövergångarna hittills i världen är Lionel Messi till FC Barcelona 2,1 miljarder kr och Neymars till PSG Paris för 2,0 miljarder kr.

Krönika