Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stryktipset firar 90-årsjubileum

1972 plitade jag, min hustru och mina svärföräldrar ner varsin enkelrad på stryktipset. Med åren kom även våra tre söner med. Än i dag, 52 år senare, lever kupongen fortfarande. Var tionde vecka omsätter jag kupongen och joker för 170 kr.

Mannen som födde idén om att visa brittisk fotboll i svensk TV var Lars-Gunnar Björklund men han fick strida hårt

Mannen som födde idén om att visa brittisk fotboll i svensk TV var Lars-Gunnar Björklund men han fick strida hårt

Foto: Bildbyrån

Krönika2024-11-13 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu kanske vän av ordning undrar varför jag skriver om det här. Jo, bakgrunden är att stryktipset faktiskt fyller 90 år i höst. Redan 1934 såg alltså historiens första stryktipskupong dagens ljus. Den bestod av tolv engelska matcher och allra först på kupongen stod det klassiska London-derbyt mellan Arsenal och Tottenham. På den tiden fanns det inga systemtips utan varje rad kostade 25 öre (!) och en hel kupong alltså 2,50 kr.

Under krigsåren 1939-45 vilade stora delar av fotbollen. Men inte stryktipset, i stället valde man inhemska matcher från bandy, handboll, vattenpolo och finsk korgboll (!). Den enda fotboll som erbjöds hämtades från danska och schweiziska ligan. 

Under åren 1942-47 får vi en extra kupong att tippa på. Den kallas ”Den blå-vita kupongen” och insatsen är 30 öre, varav 5 öre går till Finlands krigsinvalider.

1951 höjs radpriset till 35 öre, varav 5 öre är radskatt, och 1959 höjer man till 40 öre, Redan 1958 har Tipstjänst dock tillsammans med övriga tipsbolag i Norden sjösatt ett VM-tips med anledning av världsmästerskapen i Sverige. Antalet ombud anges då till hela 10 535, ett rekord som står sig ännu idag.

1962 började Tipstjänst använda sig av tendenslottning, d v s inställda matcher lottas, och även 5- och 10-veckorskuponger införs.

1969 utökades antalet matcher på kupongen till 13 och då träder också omåttligt populära Tipsextra in i svensk TV. Den 29 november sker premiären mellan Wolverhampton och Sunderland (1-0). 

undefined
Mannen som födde idén om att visa brittisk fotboll i svensk TV var Lars-Gunnar Björklund men han fick strida hårt

Mannen som födde idén om att visa brittisk fotboll i svensk TV var Lars-Gunnar Björklund men han fick strida hårt. Legendaren Lennart Hyland sa exempelvis så här i en tidning:

– Det förstår du väl, Lars-Gunnar, att det inte finns någon vettig människa som vill se bleka britter smutsa ner sig i leran, brottas och spela 0-0!

Gud så fel, han fick Hyland! För Tipsextra blev en supersuccé. Varje lördagseftermiddag satt vi där med vår kupong och hoppades naturligtvis vinna grova pengar. Samtidigt var det ett trevligt sätt att umgås över en öl och lite tilltugg. De sex första matcherna som visades i programmet sågs av i genomsnitt 19,3 procent av befolkningen vilket innebar över en miljon tittare.

1975 och senare även 1979 höjdes radpriset igen, först till 50 öre och senare även till 60 öre. 1979 fick vi annars se historiens mest målrika Tipsextra-match då mötet Manchester United-West Bromwich slutade 3-5.

Samma år införde också Radiosporten Jerringpriset där man kunde rösta på sin kandidat på stryktipskupongen. Premiärvinnare blev inte obekante Ingemar Stenmark.

På 80-talet blev jag själv speciellt inblandad i stryktipset. Jag fick nämligen uppdraget att serva alla A-presstidningar i landet med det tips jag skrev i Folkbladet varje tisdag. Naturligtvis en stor ära. Mitt tips gick in ibland och en vecka fick jag faktiskt en tårta från en läsare som lämnat in mitt stora system på 256 rader och vunnit 32.000 kr. Själv då, nej jag hade inte råd att lämna in alla systemen jag tippade varje vecka...

1986 är det så dags att höja radpriset till 1 krona och två år senare får vi se en av de största sensationerna i FA-cupens historia, då lilla Wimbledon besegrar stora Liverpool med 1-0. I vinnarlaget återfinns bland annat råskinnet Vinnie Jones som tidigare i karriären spelat två år i Holmsund!

1992 döps högsta serien i England om till Premier League och tre år senare införs modern onlineteknik hos Tipstjänst.

1995 är det tack och adjö med Tipsextra i SVT och i stället tar TV 4 över och döper om programmet till Tipslördag. 

På 90-talet händer mer då Tipstjänst blir Svenska Spel och 1999 blir det premiär att lämna in sina rader på nätet.

2004 läggs Tipslördag ner och rättigheterna från den engelska fotbollen börjar spridas runt bland olika kanaler. 2009 får sedan Svenska Spel också tillstånd att höja återbetalningen till 65 procent, vilket innebär att en 75-årig man i Malmö vinner över 10 miljoner kr på 13 rätt.

I dag är det alltså en rad betalkanaler som äger rättigheterna och det finns inget samlat tipsprogram. Inte heller alla matcher spelas som tidigare på lördagseftermiddagarna utan hela helgerna och även i veckorna. 

Någon kanske undrar hur pass mycket jag vunnit på mina stående stryktipsrader under de här 52 åren. En gång slog det till med 2.000 kr, men i stort har jag nog gått back.