Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gör Jordbruksverket det svårare med flit?

Att Jordbruksverket ibland tycks motarbeta hästägare i mesta möjliga mån är egentligen inget nytt. Det är i alla fall känslan man kan få i många lägen. Men om surret om det lugnande medlet domosedan stämmer så har man definitivt skitit i det blå skåpet.

Vem kommer ha råd med de 1 000-1 500 kronorna extra varannan månad? Detta utöver hovslagare som i sin tur kostar minst detsamma? Undrar krönikör Angelica Forsberg.

Vem kommer ha råd med de 1 000-1 500 kronorna extra varannan månad? Detta utöver hovslagare som i sin tur kostar minst detsamma? Undrar krönikör Angelica Forsberg.

Foto: FRITZ SCHIBLI

Krönika2021-12-30 09:14
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är många hästägare som väljer att ge hästen lugnande för att kunna exempelvis sko den utan stress och risk för skador på alla inblandade. Nu, med verkets nya regler, som enligt obekräftade uppgifter ska träda i kraft 1 januari, är det stört omöjligt att göra rätt. 

Det här är dock en stor snackis i ridsportvärlden just nu, och en källa till oro för många.

Det sägs alltså, med hänvisning till Jordbruksverkets hemsida att det krävs att veterinär inför varje förskrivning ska lyssna på hästens hjärta och kolla status. Detta efter att en (observera 1) häst ska ha dött efter att ha fått preparatet. Det är så många problem med detta så jag vet inte ens var jag ska börja. 

En bra säkerhet för hästen kanske, men också en rejäl kostnad för ägare som skor var sjätte vecka. Vem kommer ha råd med de 1 000-1 500 kronorna extra varannan månad? Detta utöver hovslagare som i sin tur kostar minst detsamma? Mig veterligt har hästar dött av Metacam med. Ändå skrivs det rävgiftet ut i tid och otid för minsta åkomma … 

Vi måste hitta lite perspektiv i det gytter av obefintlig logik som råder nu. 

Gudarna ska veta att det dessutom knappt går att få fatt i en veterinär idag som det är. Ska de nu åka runt och lyssna på hjärtan hela dagarna istället för att faktiskt behandla sjuka djur? Trams! Jag vågar påstå att det här blir ett enormt slag både mot hästägares ekonomi och mot hovslagare som yrkesgrupp. Jag tror nämligen att mörkertalet för hur många ägare som kommer att ljuga för hovslagaren om att hästen är såååå snäll kommer att öka något enormt. Vem får sen ta smällen? Jo, hovslagaren. Bokstavligen. 

De som allt som oftast är egenföretagare som inte har en chans till vikarier eller ersättning för förlorad inkomst. 

Enligt skriften hos Jordbruksverket får ett recept endast vara giltigt i fyra veckor. Vidare får veterinär endast skriva ut en dos i taget om man inte särskilt kan motivera sitt beslut. 

Undantag finns säkert alltid och kryphål likaså. Men detta kan bli graverande. 

Enligt Jordbruksverket handlar det hela om att stoppa att hästägare slentrianmässigt ger medlet istället för att träna sina hästar i hantering. Samtidigt finns det krav från Jordbruksverket att hästar ska verkas kontinuerligt och skos om det behövs. För de hästägare som inte har så mycket klirr i kassan finns såklart risk att hästvälfärden sätts  på kant med de här reglerna. Men den absolut viktigaste posten måste ändå vara vikten av att skona våra hovslagare från skador i arbete med hästar som är rädda eller nervösa. Hur kan det här ens vara ett problem?

Vad verket återigen alltså har glömt är smidighet, verklighet och flexibilitet. 

Jordbruksverket tycks istället titta på papper och statistik – grafer och linjer. Igen. 

Var är verklighetsförankringen?  Var är logiken i att en hovslagare ska riskera månaders sjukskrivning för att hästägare är snåla?  Vän av ordning sitter nu och skakar på huvudet och säger att ”men så blir det inte, man får ju ta ut veterinären”. JA, men kommer folk att göra det? Dessutom inom fyra veckor från hovslagarebesöket? Det är helt orimliga krav. Det kommer att visa sig. Det är bara hoppas att ingen yrkesverksam hovslagare får sätta livet till för att bevisa en poäng. 

Tänk om, tänk rätt Jordbruksverket.