Övergångssummorna inom herrfotbollen har knappast stagnerat de senaste åren även om det inte blev någon miljardövergång i sommar i den europeiska toppfotbollen.
Men även AIK, Hammarby, Djurgården och Elfsborg har sålt spelare som inbringade mellan 50-80 miljoner kronor. Men tittar vi på IFK Norrköpings spelaraffärer har det varken kommit in många kronor eller som man har lagt ut. De två nyförvärven David Moberg Karlsson och David Mitov Nilsson kom båda på fri transfer medan försäljningen av Daniel Eid till Fredrikstad inbringade 2,1 miljoner kronor och så fick man 4,2 miljoner för Andri Gudjohnsen som Lyngby köpte loss.
Ett intressant spelarköp gjorde dock Malmö FF i somras, då man köpte hem Sead Haksabanovic från Celtic. MFF fick betala två miljoner euro, eller drygt 20 miljoner kronor. För inte så länge sedan var ju Sead i IFK Norrköping och gjorde succé. Det slutade med att han såldes till ryska Rubin Kazan för drygt 40 miljoner kronor, en av IFK:s bästa försäljningar. Trots att Sead bara är 25 år har han hunnit spela i flera klubbar än IFK och Rubin Kazan, nämligen Halmstad BK, West Ham, Malaga FC (lån), Djurgården (lån), Celtic och Stoke City (lån).
På damsidan har flera landslagsstjejer lämnat för utländska storklubbar. Men enligt uppgifter lär IFK:s försäljning av My Cato inbringat mest pengar i kassan. Klubbarna måste dock ganska snart se till att man får mer betalt för sina spelare, annars kommer svensk damfotboll och framförallt vår högsta liga hamna i bakvattnet.
Roade mig med att jämföra fotbollens övergångssummor med ishockeyns. Jag blev oerhört överraskad att de svenska klubbarna inte får mer betalt för sina spelare som framförallt går till NHL.
Blir spelaren draftad i runda ett utgår 35 000 dollar och blir han draftad i runda två till sju betalas 20 000 dollar ut. Dessa pengar hamnar dock inte hos klubbarna, som fostrat spelaren utan i stället hos Svenska Ishockeyförbundet.
"Pengarna ska sedan användas till fortsatt spelarutveckling", säger Johan Hemlin, SHL:s sportchef men tidigare sportchef i Linköpings HC.
När spelaren sedan skriver kontrakt med en NHL-klubb utgår ersättning fördelat på de första fyra åren ”over there”. I dag kan ersättningen bli totalt 3,6 miljoner kronor men från och med 2026 höjs summan till drygt fyra miljoner kronor. Men för att full betalning ska utverkas, måste minst 45 svenska spelare spela minst 30 matcher i NHL, ett krav som man just nu inte har några problem att uppfylla.
En orsak till att hockeyn är så långt efter när det gäller övergångssummor är att i hockeyn finns det bara en liga av högsta klass. Inom fotbollen kan man räkna in minst tio ligor som konkurrerar om spelarna.
Tittar man på kapital hos fotbollen kontra ishockeyn är det också stor skillnad. Malmö FF toppar ju fotbollens penninglista med ett eget kapital på i runda slängar 700 miljoner enligt senaste redovisningen. Tvåa på den listan är Djurgården och trea IFK Norrköping (130 miljoner kronor).
När det gäller ishockeyn så hittar vi Färjestad BK i topp med 80,2 miljoner kronor, Luleå är tvåa med 71 miljoner kronor och Frölunda trea med 55 miljoner kronor. Då ska man notera att Färjestad, som är en oerhört välskött förening och ständigt med i hockeyns finrum, även äger arenan i Karlstad, vilket naturligtvis gör att kapitalet är än större.
En intressant iakttagelse är också att svenska mästarna Skellefteå gick back 5,5 miljoner kronor medan man året innan hade ett plus på 11 miljoner kronor.
"Då fick vi över tio miljoner i NHL-pengar, senaste verksamhetsåret ingenting", förklarar Skellefteås klubbdirektör Daniel Fåhraeus till Expressen. Luleå och vi har ju väldigt stora resekostnader, då vi inte alltid kan flyga reguljärt utan måste chartra plan.
När det gäller TV- och gemensamma reklampengar verkar dock ishockeyn ha starkast attraktionsvärde. Medan fotbollen lär inkassera knappt 30 miljoner kronor per klubb, kommer hockeyn kommande säsong att få 47 miljoner kronor.
Slutligen kan dock noteras att fotbollen efter den här säsongen fortfarande står utan TV-bolag som vill sända deras matcher. Avtalet med Viaplay går nämligen ut och med tanke på de oroliga ekonomiska förutsättningar man läst om hos TV-kanalerna, lär det nog bli svårt att få samma pengar som tidigare.
Ishockeyn sitter dock i ett bättre sits då deras nya avtal med Telia gäller från och med i år tills 2030 och ska inbringa fem miljarder kronor.