Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Februari – lika med VM på skidor

Nu är vi inne i februari månad och då brakar det loss rejält när det gäller VM-tävlingar på skidor. Längd, alpint och skidskytte står på programmet.

Elvia Öberg under en träning med det svenska skidskyttelandslaget.

Elvia Öberg under en träning med det svenska skidskyttelandslaget.

Foto: Rickard Bergstedt

Krönika2023-02-02 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Först ut är skidskyttarna och de alpina åkarna – frågan är vad vi kan förvänta oss i form av svenska medaljer i dessa discipliner?

Vet inte om ni minns VM 2021? Då fick Sverige nöja sig med ett guld, Martin Ponsiluoma i sprint. Totalt blev det sex medaljer vilket gav Sverige en tredjeplats i medaljligan bakom Norge och Frankrike.

Åkare från dessa två länder kommer säkert att dominera i Oberhof där även värdlandet Tyskland kan ha ett och annat att säga till om. Som det känns nu tar de norska herrarna hem flest medaljer där Johannes Thinges Bö med största sannolikhet blir VM-kung, medan de franska damerna med världscupledande Julia Simon i spetsen kommer att stå överst på prispallen flest gånger.

Vad kan då våra svenska skidskyttar göra kanske ni undrar? Svenskarna har valt att ladda upp en vecka i Östersund då VM-tävlingarna avgörs på låg höjd den här gången. Elvira Öberg stod ju på prispallen flera gånger i senaste världscupen, men hennes skidåkning såg lite tuggummitrött ut mot slutet. Samtidigt vet vi vad Elvira kan och minst en medalj, kanske två kommer hon att knipa. De svenska stafettdamerna med Elvira, syrran Hanna, Anna Magnusson och Linn Persson har ju också stora möjligheter till medalj, kanske till och med guld. Outsider i Sveriges trupp får Hanna Öberg bli då hon visade gryende form i sista världscuploppet och vi vet att hon har en otrolig kapacitet om skyttet stämmer.

De svenska herrarna då? Tja, segt som tuggummi även här, även om Martin Ponsiluoma visade att formen är på väg senast genom två pallplatser. Kanske kan han skrälla även på detta VM, men något guld, nej det tror jag inte på. Sebastian Samuelsson däremot verkar långt ifrån VM-form, framförallt är det hans skytte som inte stämmer. 

Skidskytte-VM inleds 8 februari med mixedstafetten och sedan blir det sprint damer den 10 februari och herrar 11 februari. Dagen efter kör sedan både herrar och damer jaktstarten och så håller det på fram till 19 februari då VM avslutas med masstarterna.

Alpina VM inleds den 6-7 februari i franska Courchevel och Méribel med kombinationerna. Därefter följer två dagar med super-G men för svenskt vidkommande får vi nog vänta ända till torsdagen den 16 februari då damernas storslalom går av stapeln. Sara Hector är inte favorit men kan säkert överraska igen om hon får till två bra åk. Bakom henne finns det flera lovande tjejer, måste ge ett varningens finger för nyblivne JVM-vinnaren Hanna Aronsson Elfman.

Lördagen den 18 februari avgörs sedan damerna slalom där framförallt Anna Swenn-Larsson är vårt stora hopp. VM avslutas sedan på söndagen den 19:e där Kristoffer Jakobsen är enda svensk med chans men hittills har Kristoffer haft svårt att göra två bra åk, även om han slutade sjua senast efter ett suveränt andraåk. 

Drottningen under VM kommer garanterat att heta Mikaela Shiffrin, amerikanskan som nu är på väg att passera Ingemar Stenmark när det gäller antalet världscupsegrar genom tiderna. På herrsidan är det mer öppet men vi kan nog räkna med många norrmän på prispallarna.

Längd-VM inleds 22 februari men det ber jag att få återkomma till.

Har ni SVT play hemma på era TV-apparater? I så fall kan jag tipsa om en riktigt intressant och ovanlig serie.

Nej, det handlar inte om någon ny brittisk deckare utan det här är 50 intressanta sportprofiler som Bernt Lagergren på TV-sporten har valt ut bland de över 1 000 reportage han gjort under sina 32 år på sporten. Tre av inslagen, vilka är cirka sju minuter långa, har fallit mig väl i smaken och har dessutom östgötsk anknytning i allra högsta grad:

0 Klas Ingesson, Ödeshögssonen, gör sin sista intervju med Bernt innan cancern tar hans liv 29 oktober 2014. Det var år 2009 som Klas diagnostiserades med myelom, en sorts kronisk blodcancer 

0 Rune Haraldsson, då 96 år, presenteras 2015 av Bernt som ”världens äldste orienterare” vilket han säkert också var. Rune hade sprungit O-ringen sedan starten 1965 och började orientera som 16-åring. Jag hade själv förmånen att få träffa Rune och göra en intervju strax innan han gick bort 2019, 100 år gammal.

0 Sveriges främste paraolympier, Jonas Jakobsson, porträtteras av Bernt. Som ni kanske minns byggde Jonas upp en egen träningsbana – hemma i köket i Krokek! Där gör Bernt ett nedslag och vi får se Jonas träningsbana, vilken givit honom 30 paralympiska medaljer, varav 17 guld, samt 19 VM- och 17 EM-guld.