Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett oväntat möte med "Kaiser Franz" i München

Inom loppet av ett par veckor har två av världens främsta fotbollsbegåvningar lämnat jordelivet. Först sa Bosse Larsson i Malmö FF tack och adjö och för ett par veckor sedan var det Franz Beckenbauers tur att ta ner skylten.

Franz Beckenbauer (som sätter in en tackling på en engelsman under kvartsfinalen i VM 1970) och Bosse Larsson (högra bilden) har nyligen lämnat jordelivet.

Franz Beckenbauer (som sätter in en tackling på en engelsman under kvartsfinalen i VM 1970) och Bosse Larsson (högra bilden) har nyligen lämnat jordelivet.

Foto: Bildbyrån

Krönika2024-01-24 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bosse Larsson har alltid ansetts som en av Sveriges allra största bollgenier. I Malmö FF:s ljusblå tröja blev han en legend och även om Bosse legat lågt efter sin egna karriär har det alltid talats om honom som en av våra allra största.

Kanske beror det på de allsvenska gulden han spelade hem till MFF, eller också för den berömda straffsparken mot Österrike i VM-kvalets omspel 1973 i Gelsenkirchen där väl alla minns det snöoväder som drog fram under matchen.

Bosse var ju 1974 också en av våra ledande spelare under VM-slutspelet i Tyskland året där Sveriges landslag slutade på en hedrande femteplats och där truppen annars mest bestod av spelare som spelat eller spelade i Åtvidabergs FF (åtta stycken!).

Själv minns jag Gelsenkirchen-matchen, då jag var på plats nere i Tyskland, men också Malmös stentuffa möten med Åtvidabergs FF i början av 70-talet. 1971 stod MFF överst på prispallen med ÅFF och IFK Norrköping som tvåa respektive trea. 1972 och 1973 gick guldet som bekant till ÅFF, men 1974 var Malmö åter på tronen med ett ”sönderköpt” ÅFF som femma. Totalt var Bosse med och vann sex SM-guld (lika många som exempelvis Åke ”Bajdoff” Johansson) samt fyra cupguld. Han spelade 546 matcher och gjorde 289 mål för MFF men var ändå borta tre år som proffs i Stuttgart. Han gjorde också 17 mål på 70 landskamper.

Elegansen, passningsskickligheten och framförallt förmågan att ”äga” fotbollsmatcher tycker jag Bosse var lika bra i som Franz Beckenbauer. Jag hade ju själv turen att få se ”Kaiser Franz” både på Olympiastadion i München som Kopparvallen i Åtvidaberg 1973 i Europacupen (Champions League numera) men det möte jag och min fru fick med Franz 1975 blev ändå lite udda:

Genom lumpen och sedermera bevakningen av ÅFF:s alla matcher hade jag lärt känna Gamleby-sonen Conny Torstensson. Som väl de flesta minns blev ju Conny proffs i just Bayern München efter sin sagolika insats mot tyskarna på Kopparvallen då han gjorde två av målen i 3-1-segern.

Så när min hustru och jag i augusti 1975 drog söderut i vår Volkswagen stod ett besök hos Conny och hans fru Anette i München på agendan där storklubben laddade för en ny säsong. 

När vi hade ätit lunch en dag frågade Conny om vi ville följa med till Bayerns träningsanläggning. Det vattnades redan om munnen på mig eftersom jag skulle få se spelare som just Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Sepp Maier, Uli Höness, Georg Schwarzenbeck, Karl-Heinz Rummenigge och vår egen landslagsback Björn Andersson ute på träningsplan.

Jag tog med mig kameran och lät damerna stanna kvar vid en husvägg. Tyvärr låg temperaturen i solen på 40 grader och min hustru var gravid i fjärde månaden så när jag kom tillbaka från träningen fanns inte kvinnorna kvar vid husväggen.

På min knaggliga tyska frågade jag en vaktmästare om han sett till ”frau Torstensson”, som han borde känna igen, och han pekade direkt att vi skulle följa med ned till omklädningsrummet. Så när jag kom in där låg min kära Karin på en brits avsvimmad och bredvid sig hade hon just Franz Beckenbauer som höll henne krampaktig i handen. Själv grämer jag mig än i dag över att jag inte lyckades få fram kameran och ta en bild på dessa två, men orsaken till att Karin låg där på britsen var att hon svimmat i värmen just när spelarna var på väg in för att duscha.

Så än i dag brukar vi säga att vår förstfödda (som i dag är 47 år!) är välsignad av just ”Kaiser Franz”.

Vår Fredrik spelade sig annars igenom pojk- och juniorfotbollen i Smedby AIS men valde sedan att satsa på att utbilda sig via bland annat universitetet i Linköping.

I dag bor han sedan många år med familjen i Västerås, för övrigt granne med svenska fotbollslandslagets lagkapten Victor Nilsson Lindelöf när denne inte är i Manchester och lirar.

Franz Beckenbauer vann två VM-guld med Västtyskland, dels som spelare 1974, dels som förbundskapten 1990 med samma landslag.

Han spelade nästan hela karriären i Bayern där det blev 500 matcher. Han tilldelades också Ballon d´Or två gånger.

”Plötsligt är vår värld inte den en gång var – mörkare, tystare och i sämre skick. Rekordmästarna sörjer förlusten av Franz Beckenabauer, den ojämförlige ”Kaiser” som gjorde FC Bayern till den klubben den är i dag. Vila i frid, ”Kaiser”, skrev klubben på X för någon vecka sedan.

Både Bosse Larsson och ”Kaiser Franz” blev 78 år.