Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett härligt lyft för damfotbollen i Östergötland

Herrfotbollen har fått en bra start med fina publiksiffror både i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Östgötaderbyt i damallsvenskan blev en publikfest och vi ser gärna mer av det slaget, skriver krönikören Kenneth Thapper.

Östgötaderbyt i damallsvenskan blev en publikfest och vi ser gärna mer av det slaget, skriver krönikören Kenneth Thapper.

Foto: Peter Holgersson

Krönika2023-05-24 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Där snittar man över 20 000 åskådare de flesta matcherna, men även Norrköping, Borås (Elfsborg), Kalmar och Uppsala (Sirius) hänger med bra.

Känns också som om årets damallsvenska tagit ett rejält kliv uppåt. Tänker speciellt då på östgötaderbyt mellan Linköpings FC och IFK Norrköping för ett par veckor sedan dit 7 804 åskådare kom.

Jag och hustrun hade köpt biljetter och upptäckte på plats att vi hamnade på LFC-sidan av arenan. Vi kom tidigt vilket faktiskt var kul då vi som vy rakt över hade Peking Fans som fyllde på och fyllde på och dessutom plockade fram flera maffiga banderoller. Sången och hejaramsorna ekade snart också så det kändes som att det här kommer IFK vinna! Och läktarmatchen vanns klart av Norrköping.

Pratade häromdagen dock med en dam som också var på plats men fått biljetter på IFK-läktaren.

– Jag är så pass gammal att jag inte orkar stå upp en hel match för det gjorde mina stolsgrannar i stort sett över hela matchen, berättade hon.

Själva matchen då? Tja, LFC fick ett ganska tidigt mål på nick genom Nellie Karlsson och sedan spelade man mest på säkerhet. IFK hade svårt att skapa målchanser även om domaren Paul Chamoun tog bort den kanske bästa. Det var i andra halvlek när två LFC-spelare kolliderade och vi trodde att Nicole Robertson fått fritt fram. Men domaren blåste överraskande av och menade att det var Nicole som orsakat kollisionen.

Vet inte om domare Shamoun hade något speciellt ont öga till Nicole, för efter matchen berättade amerikanskan att hon tvingats byta tights innan matchen då IFK-damerna spelade för första gången med sina grön-gula bortadräkter.

– Jag spelar alltid i tights då solen skiner, då jag har väldigt känslig hud. Min pappa hemma i USA har tyvärr fått hudcancer, berättade Nicole efter slutsignalen.

Tittar man på hur IFK-damerna klarat sig hittills sitt första år i damallsvenskan så måste vi ge klart godkänt. Tio poäng på fyra första matcherna gör att man ligger stabilt till även om det nu blivit förluster mot väntade topplag som Häcken, Rosengård och Piteå. Det känns ändå som om IFK kommer att klara första året i högsta serien på ett galant sätt. Tor-Arne Fredheim har verkligen visat hur man får ihop ett slagkraftigt lag som står upp mot de allra bästa. För några smällar har IFK-arna ännu inte råkat ut för, det har handlat mestadels om uddamålsförluster.

Ett tippat topplag har han dock inte mött ännu. Det handlar om Hammarby, som man drabbar samman med den 2 juni på Kanalplan i Stockholm. ”Bajen” förväntar sig en stor invasion av IFK-supportrar, så stor att man till och med tänker bygga en ny bortasektion vilket kommer att innebära att publiken kan öka från 3 100 (publikrekordet just nu) till 3 700.

Varken publiksiffran i Linköping eller den förväntade i Stockholm är i närheten av damallsvenskans rekord från Tele 2 Arena dit det kom 18 537 åskådare den 10 oktober 2021 när Hammarby tog emot AIK (4-1).

Frågan är också vad dam-VM i juli kommer att innebära för damallsvenskan? Hela 19 omgångar av årets serie kommer att spelas före VM, vilket innebär att bara elva återstår efter hemkomsten från Australien och Nya Zeeland. Då får man hoppas att det är riktigt jämnt i striden om det allsvenska guldet. 

Gillar ni idrottshistoria? I så fall tänker jag tipsa er om en riktigt maffig utställning som öppnar 3 juni på Stadsmuseet i Norrköping och pågår till sista januari 2024. Bakom utställningen står Sällskapet Idrottens Bröder (som firar 100 år just i år) samt Stadsmuseet, vilken kommer att invigas av museichef Maria Jönsson, Håkan Wetell från Idrottens Bröder samt skytten Jonas Jacobsson. Under invigningen kommer också välkända idrottare med Norrköpingsanknytning att finnas på plats.

Här kommer det att finnas material från Norrköpingsidrotten genom tiderna, vi möter stjärnor från tidigt 1900-tal fram till idag, från Majken Åberg till Ebba Årsjö. Här kommer också Jonas Jacobssons alla OS-medaljer att visas, liksom bordtennisprofilen Tage Flisbergs racket och Malin Baryard Johnssons guldjacka.

I samband med utställningen förvandlas också Stadmuseets lounge till café Pingpong, ett café som på 1930-talet låg nere vid Gamla torget. 

Orkar ni inte vänta till 2 juni kan jag tipsa om ett besök hos Östergötlands Idrottshistoriska Sällskap vars museum ligger i Vidingsjö (Linköping). Där finns otroligt mycket att se och museet är öppet på söndagar 10-14. Kommande söndag är det undertecknad som står som värd.