Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En applåd för damernas framsteg och framgångar

När det vankas derbyn i damallsvenskan snurrar vändkorsen rejält. Först noterade Linköpings FC över 7 000 mot IFK Norrköping i maj, det slog IFK med drygt 300 personer i juni och förra helgen kom det hela 12 830 personer till derbyt på Tele2 arena mellan Hammarby och Djurgården.

Värda att applåderas. My Cato och Chelsie Dawber jublar tillsammans efter segern mot Uppsala den 9 september.

Värda att applåderas. My Cato och Chelsie Dawber jublar tillsammans efter segern mot Uppsala den 9 september.

Foto: Peter Holgersson

Krönika2023-09-20 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2023 har det ju snackats väldigt mycket om just damfotboll, mycket beroende på VM i Australien och Nya Zeeland i somras men också för att det ser ut att bli nya svenska mästare i år. Just nu toppar ju Häcken men både Hammarby och Linköpings FC skuggar. ”Mesta mästarna” Rosengård, som har tolv SM-guld, känns inte lika heta i år och får till och med svårt att nå en Women League-plats till 2024.

På tal om publikrekord så inledde alltså det första östgötaderbyt 14 maj mellan LFC och IFK det fina publiktaket. 7 804 åskådare kom till Bilbörsen Arena i Linköping och såg LFC vinna med 1–0 efter ett självmål. Returmötet spelades sedan 28 juni på PlatinumCars arena och då kom det 8 124 åskådare, vilka fick se en mållös match.

Men så förra söndagen kunde man räkna in 12 830 åskådare på Tele2 arena när Hammarby slog Djurgården med 1–0.

Roade mig med att också blicka bakåt när det gäller publiken. Det damallsvenska rekordet är från 2021 då mötet mellan Hammarby-AIK drog hela 18 537 åskådare och därmed raderade man ut Linköpings FC:s gamla rekord från 2008 då man hade 9 413 åskådare mot Umeå FC.

Lite kuriosa när det gäller publiken i år är att BK Häcken satte nytt rekord för damerna när man mötte Rosengård då 3 820 åskådare kom för att se den mållösa toppmatchen.

Redan till nästa år förväntas det dessutom bli fler derbyn då AIK ser ut att komma tillbaka direkt till ”finrummet” genom att vinna elitettan. Intressant är också att studera division 1 Södra damer där Malmö FF leder med hela 17 poäng före IFK Göteborg. Båda dessa klubbar har också påbörjat en satsning på damerna, en trend som även upplevts ute i Europa, där nästan alla storklubbar har damlag av hög klass.

Sverige kom ju som bekant trea vid senaste VM och rankas i dag som etta i världen. Men det gör också att våra spelare är oerhört attraktiva för storklubbarna ute i Europa. Damernas snittlön i allsvenskan ligger i dag på blott 10 500 kr per månad medan exempelvis herrarnas snitt ligger på 75 000 kr i månaden. Man måste förstå att våra tjejer tar chansen att komma ut i Europa. En spelare som Magdalena Eriksson, med sex år bakom sig i Chelsea (nu klar för Bayern München) lär tjäna fyra miljoner kr per år och Fridolina Rolfö lär kvittera ut drygt tre miljoner kr i Barcelona.

Genom att många av våra damspelare lämnar Sverige tvingas vi importera. I dag finns det runt 40 spelare i allsvenskan med utländsk bakgrund. De flesta av dessa spelar enbart fotboll vilket gör att enbart ett 70-tal svenska tjejer får chansen att spela på heltid. Framförallt är det i klubbar som Häcken och Rosengård.

IFK Norrköping exempelvis har en del utländska spelare på heltid, medan laget i övrigt får ägna sig åt enbart fotboll en dag (tisdagar) i veckan. 

– Då kör vi två pass (arenan och gymmet), käkar frukost och lunch tillsammans, och avslutar med ett teoripass. Till nästa år hoppas jag få ytterligare pengar så vi kan göra det här två dagar i veckan, säger IFK-managern Tor-Arne Fredheim.

IFK-damerna gör alltså sin första säsong i högsta ligan och har hittills skött sig mycket bra. Kontraktet är inte i hamn ännu, men mycket ska nog till, att man ska hamna i botten på tabellen, där tyvärr IFK Kalmar verkar avsågade redan. Kalmar har ju haft ett oerhört jobbigt år och i somras tvingades man släppa iväg elva spelare och i stället plocka upp juniorer från de egna leden. Ekonomin är körd i botten. Det känns som om Kalmar FF behöver gå in och rädda damernas framtid annars kan det till och med bli konkurs och nedflyttning.

Apropå damer så har det inte varit en lugn stund inom spansk fotboll sedan VM-guldet i somras. Fast det började redan innan VM, då 15 spelare bojkottade landslaget på grund av förbundskaptenens Jorde Vildas ledarstil. Tre av dessa valde dock att ställa upp i VM, men i övrigt det var det ett helt nykomponerat lag som vann Spaniens första damguld.

Men rubrikerna blev sedan ännu större när förbundspresidenten Luis Rubiales kysste spelaren Jennifer Hermoso på munnen vid prisutdelningen. En hel fotbollsvärld tog avstånd mot hans handlande men Rubiales påstod att Hermoso gett sitt samtycke vilket hon förnekat.

Rubiales har vägrat att avgå men i förra veckan fattade han ändå ett sådant beslut samtidigt som Jorge Vilda också tvingas kasta in handduken.