Drömresa till fotbollsglädjen på Sveriges framsida

I år är det försent men har ni slut på drömresor när det kommer till semestern så har jag ett litet förslag här: Lägg en vecka i juli eller i alla fall några dagar på ett besök i Göteborg och Gothia Cup.

Här jublar spelarna i ett av alla lag som deltog i Gothia Cup i år. Jitex, som laget heter, har precis vunnit finalen i sin grupp. Kenneth Thapper rekommenderar varmt ett besök på Gothia. Inte främst för finaler kanske. Utan för en totalupplevelse av välorganiserad fotbollsglädje.

Här jublar spelarna i ett av alla lag som deltog i Gothia Cup i år. Jitex, som laget heter, har precis vunnit finalen i sin grupp. Kenneth Thapper rekommenderar varmt ett besök på Gothia. Inte främst för finaler kanske. Utan för en totalupplevelse av välorganiserad fotbollsglädje.

Foto: Fredrik Aremyr

Krönika2023-07-26 13:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag var där i år för att följa mitt barnbarn, Hanna 13, från Västerås. Vi hann se två av hennes matcher men också en hel del andra spännande lag. Gothia Cup har varit igång sedan 1975 och blivit populärare och populärare så i år var det hör och häpna: 1875 lag från 71 nationer, eller cirka 43.000 spelare och ledare på plats. Lägg därtill anhöriga i massor och ni kanske förstår varför alla hotell i Göteborg (det finns 80 hotell!) med omnejd var totalt fullbokade. Vi hittade ett rum ute i Lerum på den oerhört vackra Aspenäs herrgård.

Vårt barnbarn, som spelar för IFK Västerås, hade sina matcher på Kviberg Park och Härlanda Park, vilket gjorde att vi bara hade två mil in till arenorna.

Just Kviberg och Härlanda är två helt olika sportområden. Kviberg är ett jätteområde där man fått plats med 21 planer och ändå fanns det lediga ytor. I Härlanda, som är Qvidings hemmaarena, handlade det bara om två konstgräsplaner. Tjejerna från Västerås fick inleda med att möta ett amerikanskt F 13-lag, därefter var det tjejer från Island som stod på andra sidan planen och i tredje gruppspelsmatchen mötte man Team Södermöre, ett lag som ingen kände till varifrån de hörde hemma men en sökning på internet gav till handen att tjejerna kom från en liten ort som tillhör Kalmar kommun.

Västeråstjejerna, som delat upp sin trupp i två lag, fick nöja sig med B-slutspel där dock Rosengård blev för svåra. Även IFK Västerås andra lag åkte ut mot Rosengård.

Gothia Cup startade alltså 1975 och mannen bakom verket heter Dennis Andersson. Än i dag är det han som är turneringens överhuvud och så här sa han inför sommarens turnering till Sport Expressen:

– Vi har ju alltid sagt att vi ska ha ”marknadens bästa kvalitet i allt vi gör”. Och det är klart, har man det så blir man populär, säger Andersson.

Det låter så enkelt?

– Ja, men egentligen handlar väl allt om att ligga i framkant, att leda utvecklingen. Man kan också uttrycka det som att alltid ge en upplevelse som överträffat gästernas förväntningar. Jag tror att vi är ganska duktiga på det.

Hur arbetar ni för att få lag från hela världen att komma till Göteborg? 

– Mer och mer fokus läggs på att göra en turnering som man pratar om vitt och brett när man kommer hem. Det är barn och ungdomar som är målgruppen samtidigt som det är ledare och föräldrar som fattar besluten. 

– För dessa ”beslutsfattare” är organisation och trygghet väldigt viktiga ingredienser. Vi reser fortfarande en hel del runtom i världen. Vårt agentnät mot 30 stora länder är viktigt och unikt. Sedan får man i dag aldrig underskatta betydelsen av sociala medier.

Hur skulle du beskriva Gothia Cup?

– Det är ju en mötesplats där du träffar nya vänner från andra länder och kulturer. Fotbollen är det alla har gemensamt. Men på frågan varför lagen kommer hit är det klart mest frekventa svaret att få spela internationell fotboll, invigningen och att vår organisation får högsta betyg.

Under våra dagar i Göteborg var det lugnt på planerna. Vi såg både spanska, tyska och engelska lag men alla uppträdde sportsligt och just. Men när vi satt i bilen hem till Norrköping fick vi via radion höra om ett jättebråk på en av arenorna. Matchen mellan Götaholm (lag från just Göteborg) och mexikanska Atletico Real Morelos slutade i totalt kaos efter att två spelare fightats och fått rött kort. Bråket fick arrangörerna, BK Häckens tävlingsjury, att ta i med hårdhandskarna så både lagen förlorade matchen med 0-3 men framförallt uteslöts man ur turneringen.

Här får ni också lite fakta från årets turnering:

  • 1878 lag
  • 69 nationer
  • 106 planer
  • 43 000 spelare och ledare
  • Totalt sedan starten 1975 har 1.271.400 spelare och ledare varit med
  • 4771 matcher i år
  • 68 skolor används till förläggning och mat.
  • 2500 funktionärer (varav 500 domare) jobbar under veckan.

Till sist kan vi notera att det var ganska få Östgötalag med i årets turnering. En av anledningarna är säkert att Gothia Cup har blivit dyrt att deltaga i. Väljer man skolboende kostar det 2 930 kr per spelare och ledare (inkluderar boende, 18 måltider och Gothia Card) eller väljer man hotellboende blir priset 4 100 kr (inkluderar frukost och Gothia Card).

Av ”våra” lag var det bara tre, IFK Norrköpings P 15-grabbar och klubbens F 16-tjejer samt Svärtinges 16-årsgrabbar som tog sig till A-slutspel där det blev respass ganska tidigt.

Karta: Aspenäs Herrgård