Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Därför är det så svårt att överleva i allsvenskan

Att man aldrig lär sig. Visserligen är det 27 år sedan förra konkursen, den gången sa dåvarande ordföranden Mats Mattsson de här bevingade orden: "Jag hade behövt komma in fem i tolv, inte fem över!"

Vita Hästens assisterande tränare Tim Brithen under matchen mellan Mora och Vita Hästen den 10 mars i år.

Vita Hästens assisterande tränare Tim Brithen under matchen mellan Mora och Vita Hästen den 10 mars i år.

Foto: Daniel Eriksson

Krönika2023-04-12 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den gången slutade det också med konkurs. Skulderna var något liknande som i dag, 7,1 miljoner kronor, och mot slutet av den ekonomiska krisen gick det så långt att kommunens fritidschef Lennart Persson stannade vid matchernas biljettinsläpp och tog hand om kassorna så inte pengar skulle försvinna till något annat än skulderna till kommunen.

Jag har inte läst att Sophia Jarl eller Reidar Svedahl gjort något liknande i vinter, det enda jag vet är att kommunen tidigt talade om att man inte kommer att gå in och hjälpa Hästen med några allmosor. För Hästen har fortfarande stora skulder till kommunen för hyran i Himmelstalundshallen, drygt 2 miljoner kronor.

Jag minns faktiskt en del uttalanden från 1996 då några av Hästens ledare menade att kommunens räkningar kunde man lägga på hög, de skulle ändå aldrig sätta klubben i konkurs för då skulle de ju inte ha någon hyresgäst (förutom konståkningsklubben) i det vackra ispalatset. 
Historien bakom Vita Hästen kanske de flesta känner till, men här kommer en liten repetition:

På 50- och 60-talet hade både IFK Norrköping och IK Sleipner starka hockeylag, där många av klubbarnas fotbollsstjärnor också tillbringade vintern. 1967 valde de två klubbarna, lite oväntat, att slå ihop sina hockeysektioner och förre sportjournalisten Harald Janson kom på det ovanliga namnet IFK/IKS. Tabellmakarna exempelvis tyckte inte om namnet utan valde att kalla laget för enbart Norrköping. Officiellt ändrades sedan namnet 1973 till IK Vita Hästen. 

Vita Hästen har aldrig spelat i högsta divisionen, vare sig det har hetat Elitserien eller SHL. Däremot har man under många säsonger spelat i näst högsta divisionen.

Åren 1990, 1992, 1994 och 1995 var man till och med om att spela i kvalserien för att komma upp till Elitserien. 1990 var man bara ett mål från avancemang, då Modo i sista omgången lyckades behålla sin plats i högsta serien. Den gången snackades det väldigt mycket om läggmatch osv.

Klubben satsade stort, man köpte in både dyra tränare och utländska stjärnor som åkte omkring i leasingbilar som det stod Vita Hästen på, men satsningen slutade med ett fall ner i avgrunden och 1996 var konkursen ett faktum.

En ny hockeyklubb, Norrköping Hockey började om i fyran. Efter sammanslagning med Skärblacka bildades en förening som hette NSH-96 (Norrköping Skärblacka Hockey). Även det kändes som ett hopplöst namn och ganska snart döpte man om föreningen till Hästen Hockey och började vandringen uppåt i seriesystemet.

2007 var det dags för en ny namnändring till HC Vita Hästen och 2014 nådde man målet att ta sig upp till Hockeyallsvenskan där man varit bofasta fram till konkursen för en dryg vecka sedan då Västervik direkt erbjöds att ta över Hästens plats i serien.

Det var på årsmötet i mars som Hästens styrelse meddelade att möjligheterna att rädda elitlicensen såg väldigt mörk ut och man vädjade till supportrar, sponsorer och även kommunen om hjälp för den 30 april var man tvungna att lämna in redovisningen till licensnämnden.

Men redan 31 mars åkte ordföranden Rickard Rauge ner till tingsrätten i Norrköping och försatte klubben i konkurs. Under mars månad har man inte kunnat betala ut några löner exempelvis.

Tittar man lite på ekonomin för elitklubbarna så förstår man nog hur svårt det är att få ihop det hela i Allsvenskan. Varje klubb erhåller 4,5 miljoner kr i bidrag från SHL:s TV- och reklampengar, elitserieklubbarna fick i år 42 miljoner kr (!), en summa som ska öka till 45 miljoner kr nästa säsong. Lägg därtill att elitklubbarnas publiksiffror varierar mellan 5.000-12.000 åskådare medan Vita Hästen hade lite drygt 2.000 i snitt i vinter. 52 matcher ska spelas både i SHL och allsvenskan där resorna blir lika långa i båda serierna.

Några Hästen-fans har nu startat en insamling som förhoppningsvis kunna häva konkursen och att klubben får starta om i division 1 i stället. Hur det går står skrivet i stjärnorna. 2010 lyckades Björklövens supportrar genomföra en räddningsaktion så klubben undslapp konkurs.

Fotnot: Vita Hästen är inte den första klubben i Sverige att gå i konkurs på grund av dålig ekonomi. Här är några andra klubbar: Team Boro 1994, Falun 1997, Husum 1997, Mariestad 1998, Örebro 1999, Lidingö 2000, Västerås 2000, Halmstad 2005, Bodens IK 2005, Hammarby 2008, Nyköping 2014 och IK Pantern 2019.