Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dålig fart på cupen här

Året var 1980. Jag och en barndomskompis från Mjölby hade lyckats få tag i två biljetter till Ligacupfinalen på Wembley mellan Nottingham F och Wolverhampton.




Viktor Jonsson fick slita och inrikta sig på defensiven när chansena framåt var få när Dagsberg, division 4, mötte superettanlage Brage i förra veckan.

Viktor Jonsson fick slita och inrikta sig på defensiven när chansena framåt var få när Dagsberg, division 4, mötte superettanlage Brage i förra veckan.

Foto:

krönika2019-09-04 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi var inte ensamma på den stora arenan, publiksiffran löd på 100.000 människor och vi bjöds på en underbar fotbollsfest.

1979/80 slutade Wolves på sjätte plats i ligan. Man gick också till final i Ligacupen mot Nottingham Forest som besegrades med 1-0. Målskytten Andy Gray hade värvats från Aston Villa i september 1979 för den brittiska rekordsumman 1,5 miljoner pund, eller cirka 17 miljoner kr i dagens penningvärde. Ny i laget var också försvaren och legendaren Emlyn Hughes från Liverpool.

Det jag minns kanske allra mest från det här London-besöket (det har blivit ett 15-tal till!) var hur elegant Wembley tömdes på den stora publikskaran. Nedanför själva arenan stod pendeltågen och väntade, tåg som sedan forslade in publiken direkt till Piccadilly Cirkus där var och en sedan fick ta sig vidare med tunnelbanan.

Här i Sverige har vi aldrig fått någon riktig fart på cupen trots massor av försök. Redan 1941 spelades den första cupfinalen mellan Sleipner och Hälsingborgs IF (stavades så på den tiden!). Hälsingborg vann med 3-1 på Råsunda inför drygt 10.000 åskådare men det mest minnesvärda var det ledningsmål som Sleipners Curt Hjelm bjöd på. En riktig kanon.

Av alla cupfinaler jag själv upplevt under tiden som sportjournalist är nog mötet mellan Malmö FF och Åtvidabergs FF på Stadsparksvallen i Jönköping 1972/73 det mest minnesvärda. Varför? Jo, ÅFF hade ”sopat” hem ligaguldet 1972 med sitt stjärnspäckade gäng och var klara favoriter i cupfinalen. Vad händer? Jo, Malmö FF spelar skjortan av ÅFF och placerar in sju bollar bakom Uffe Blomberg i ÅFF-målet. Den matchen sågs av drygt 6.000 åskådare, de flesta höll på ÅFF kan jag lova.

Allra minst publik i en cupfinal var det 1975/1976 i ett omspel mellan AIK och Landskrona på Råsunda. 1.715 kom till andra mötet och de fick se AIK vinna med 3-0.

Det senaste, att förlägga finalen till maj-juni och låta de kvarvarande lagen efter omgång två lottas in i grupper som spelas som träning/tävlings-matcher under mars månad kommande år, har dock givet ett positivt gensvar från klubbarna.

Publiken däremot har fortfarande svårt att ta till sig cupspelet. Jag var själv och tittade på det enda kvarvarande division 4-laget, Dagsbergs IF, när man tog emot superettanlaget Brage i förra veckan. Cupfest var väl att ta i, men Dagsberg hade ändå försökt göra kvällen lite annorlunda mot när det serielunkas.

Det dök upp cirka 300 tappra åskådare som försökte peppa hemmafavoriterna så gott det gick. Att Dagsberg skulle skrälla igen (man slog ut division 2-laget Värmbol i omgång ett) var kanske lite för mycket begärt, men de suveräna serieledarna i division 4 fick en lektion som man sent ska glömma.

- Det är bara att erkänna att vi mötte ett mycket bra fotbollslag, var Dagsbergs Viktor Jonssons första kommentar efter utklassningen. Vilket bolltempo, ändå hade de bytt in en del unga spelare jämfört med deras serielag.

För Dagsbergs IF var ändå det här en stor tilldragelse. 300 åskådare, kioskförsäljning och bollkastning i pausen inbringade drygt 21.000 kronor.

- Enda smolken är väl att domarna kostade 10.650 kr!, säger Dagsbergs starke man, Lollo Jonsson vidare.

I Svenska cupen går man efter tariffen för det högst spelande laget, d v s superettan. Därav den saftiga domarräkningen. Här borde kanske Svenska Fotbollförbundet tänka till lite och ge ett domarbidrag till småklubbarna

- Vi måste ändå vara nöjda med kvällen. Nu får vi rikta in oss på slutfasen i serien, säger Lollo.

Förra söndagen kom för övrigt första förlusten i den 17:e omgången (1-3 mot IK Derik). Kanske det var en reaktion efter mötet med Brage tre dagar tidigare. Dagsberg kom dock igen i söndags och körde över Knäppingsborg med 10-0. Därmed leder Dagsberg serien med hela tio poäng när fyra matcher återstår att spela.

I övrigt har sommaren förflutit lugnt och sansat. Förra veckans härliga temperaturer gjorde att vi kunde förlänga utomhusbadandet under ett par dagar.

Sommarens mest anmärkningsvärda artikel i Folkbladet var annars signerad Sören Boström. Han avslöjade nämligen att turistbyrån i Finspång hade SOMMARSTÄNGT!!! Finspångs kommun har normalt 21.000 invånare, under juli månad kom det minst lika många till i samband med 5-dagars i orientering. Och lägg sedan till övriga sommarturister. Anledningen till stängningen var, enligt kommunikatör Robert Davidsson, att man haft för få besök under senare år på turistinformationen i Kulturhuset. Hoppsan!

Krönika