I dag tycks det finnas en föreställning om att du i stort sett kan köpa en lama och hoppa 150 på om du bara vill och tränar tillräckligt mycket.
Senast nu i veckan läste jag en tråd på sociala medier som handlade om att travhästar har dåligt anseende på som hopphästar. Tro fan det, kan jag tänka i mitt stilla sinne.
De är lika gjorda för att hoppa som jag är för att springa maraton …
Därmed inte sagt att man inte kan hoppa en travhäst. Klart du kan, men det är likväl inte den ursprungliga tanken med aveln bakom. Det i sin tur gör att många, inte alla, individer har svårt för det eller rent av hatar det. Det borde inte vara så där jättesvårt att förstå.
Att säga att hästar, eller andra djur för den delen, blir vad man gör dem till oavsett avel bakom, är lite som att kasta salt i ögonen på samtliga engagerade uppfödare och förbunden bakom. Avel är inte en slump eller en lyckträff. Det kan såklart vara mer eller mindre lyckat, men det finns alltid en tanke bakom.
Nu låter jag som någon som är mycket insatt i avel och arbetet bakom, det är jag inte. Men jag vet de som är och hur de sliter och resonerar. Jag vet att deras arbete inte är slumpartat. Tvärtom lämnar de inget åt slumpen, förutom kanske färgen. Kuriosa: Jag blev nästan halshuggen när jag frågade en kunnig uppfödare om den förväntade färgen på det kommande fölet … Det är tydligen det minst intressanta för de riktigt insatta.
Mvh den som samlar på svarta hästar …
Jag har nog aldrig riktigt förstått fascinationen för att grotta ner sig i stammar och mödernelinjer. Men det är tur att det finns de som gör det. Det handlar om att skräddarsy de bästa förutsättningarna för det arbete som förväntas. Jag tror nog man gjorde samma sak förr i tiden också. Jag har svårt att se att man avlade på folkskygga, nervösa hästar som inte tyckte om att dra saker om man ville ha en vagnshäst eller arbetshäst, så att säga.
Jag tycker därför det blir lite konstigt att köpa en travhäst eller islandshäst och sedan klaga på att de inte kan hoppa 140 centimeter stillastående. Det är lite som att hoppa från ett flygplan utan fallskärm och sen klaga på att man inte kan flyga. Eller, då klagar man väl inte så mycket alls, förstås. Men du förstår principen.
Det är viktigt att se till vad du köper. Du kan inte få hästen att passa in i din mall, per automatik. Du kanske i stället får anpassa din mall till hästen.
Det är först då vi börjar prata om riktigt hästhantering och att förstå sig på djuren i min mening. En stor fördel när man har med 800 kilo med egen vilja att göra, om du frågar mig. Är du inte redo att anpassa dig efter dina djur kan avel vara din bästa vän. Då kan du välja lite mer vad du får – i alla fall om avelsgudarna är med dig.
På tal om avel. Butterfly Flip, denna legendar riden till den absoluta toppen av Sveriges, och Norrköpings, egen Malin Baryard-Johnsson har gått ur tiden. Ekipaget rankades ett tag som världens absolut bästa. ”Flippan” blev 30 år gammal. På pappas sida var hon efter Robin Z, också en legendar. Den aveln kan man knappast kalla slumpartad. Även Butterfly Flip-dottern Flip’s Little Sparrow (med självaste Cardento på fadernet) har setts med goda resultat i internationell elithoppning. Peder Fredricsons storstjärna Hansson WL stammar från Maria Gretzers stjärna Feliciano, som bland annat medverkade i OS.
Är det en slump kanske?