Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Blir det nån allsvensk fotboll i år?

Ropen blir alltmer desperata: När ska detta vara över? När övergår våra liv till ett normaltillstånd igen?

Öde Östgötaporten. När ska det åter spelas allsvensk fotboll på den här arenan?

Öde Östgötaporten. När ska det åter spelas allsvensk fotboll på den här arenan?

Foto: PETTER ARVIDSON

Krönika2020-04-16 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det enda vi vet säkert i dessa coronatider är att ingen, inte ens Anders Tegnell, har den vetskapen. 

Däremot har vi till leda hört lika många mer eller mindre väl underbyggda kill- och tjejgissningar som antalet uppskjutna och inställda sportevenemang upphöjt till två.

Det är en frustrerande situation för oss alla här på vårt ömtåliga och ibland rätt misshandlade lilla klot. Den här våren sitter vi verkligen i samma gistna båt, sida vid sida;  sd-are, sossar, ateister, muslimer, rugbyspelare eller hur just den eller den personen råkar etikettera sig själv.

Covid-19 bryr sig inte. 

Samtidigt i en annan del av världen: IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson försöker förtvivlat navigera i en världssport som är pausad på obestämd tid. Allsvenskan –som den skulle spelats innan detta elände drabbade oss – rullade igång redan förra måndagen men alla, inte minst Jens själv, inser att det kommer dröja länge, länge innan stadens stjärnprydda vita-och-blå kamratlag springer in på konstgräset inför sin hemmapublik.

När kan vi dra igång spektaklet?

I juni utan publik? I augusti? Inför kokande läktarhav?  

Blir det, hemska tanke, överhuvudtaget en "Allsvenskan 2020"? 

En tysk vetenskapsman, rådgivare åt självaste förbundskansler Angela Merkel under coronapandemin, uttryckte sig minst sagt pessimistiskt när spel inför publik fördes på tal härom dagen. Något som TT snappade upp i ett telegram:

"Det kommer definitivt att vara så här i flera månader till, det kan ta upp till ett och ett halvt år", sa Gerald Haug, ordförande i Leopoldina vetenskapsakademi.

Frågan gällde de stora Bundesligalagen, vars serie stoppades den 13 mars. Målet var tidigare att kicka igång ligan redan i början av maj och utan publik, men då krävs naturligtvis diverse klartecken och godkännande från myndigheterna först. Med tanke på smittans framfart i Merkels rike känns det inte särskilt troligt att vi får se tysk fotboll den närmaste tiden. Eller svensk.

Ett sånt mardrömsscenario, med många månader av tröstlös väntan, skulle definitivt knäcka de flesta av våra allsvenska fotbollsklubbar. Plus ytterligare ett stort antal lag som sorterar under andra arenaidrotter. Många av dem går redan på knäna och har permitterat spelare och ledare för att om möjligt kunna hålla näsan över vattenytan. 

Enligt nyheter tidigare den här veckan är allsvenska hockeyklubbarna på väg att förhandla fram en överenskommelse med ishockeyförbundet om att slippa kravet på eget kapital de närmaste två åren. 

Vita Hästen och de andra hade ett ursprungligt krav på sig om att ha eget kapital om 2,5 miljoner (2020) och 3 miljoner (2021) för att beviljas elitlicens. Hockeyallsvenskan vill se över hur regelverket ska utformas från 2022 och framåt.

"När vi framfört våra krav på förändringar i licensregelverket, då har vi mötts av stor förståelse. Den känsla jag har är att de i stor utsträckning kommer gå oss till mötes", sa hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance i en intervju med Dalarnas Tidningar nyligen.

Äsch. Är det ens försvarbart att dryfta såna här triviala frågor så länge mördarviruset skördar nya offer i hem, på sjukhus eller inom äldrevården?

Jag svarar mig själv. Jo, det är det. För när pandemin äntligen givit upp (för den här gången) ska våra liv rulla igång på nytt igen. Med musik, gatuliv, sport eller annat av det där som kittlar oss lite extra och som får våra liv att betyda bara lite mer.