Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Är Ronaldo värd en miljard kronor?

Helg efter helg ser vi dem i TV-rutan. Från Premier League, Bundesliga, Liga 1, Serie A eller La Liga. Tänker på spelare som Messi, Neymar, Zlatan, Mbappé, Lewandowski osv, alla stjärnor i de största ligalagen.

Nummer ett i löneligan. Manchetster Uniteds Cristiano Ronaldo är världens bäst betalde fotbollsspelare.

Nummer ett i löneligan. Manchetster Uniteds Cristiano Ronaldo är världens bäst betalde fotbollsspelare.

Foto: David Klein

Krönika2022-04-28 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Häromdagen läste jag en lista på världens bäst betalda spelare där Cristiano Ronaldo toppar med över 1 miljard kronor i årslön. Är han verkligen värd denna hisnande summa?

När vår egen fotbollssäsong precis startat är den utländska på väg in i ett avgörande skede. När jag såg listan där portugisen Ronaldo är i topp med en summa av 1,08 miljarder kr i lön, bonusar och sponsoravtal undrade jag vart fotbollen är på väg och hur de stora klubbarna ska kunna genomföra sina löneutbetalningar i framtiden. Redan nu, framförallt efter de två pandemiåren, är ekonomin oerhört pressad. Ta en klubb som FC Barcelona, vilka lär ha över 12 miljarder kronor i obetalda skulder och mer lär det bli nu när klubben åkt ur både Champions League och Euro League samt är långt efter Real Madrid i ligan.

Real Madrid, den andra spanska storklubben har också en pressad ekonomi eller vad sägs om drygt 9 miljarder kronor i skulder.

Både Real Madrid och FC Barcelona ägs av medlemmarna. När det gäller exempelvis Bayern München ägs klubben av förre Adidas-chefen, Herbert Hainer, som för närvarande också är president i föreningen. I Tyskland är det den s k 50+1-regeln, vilket dikterar att klubbar måste vara majoritetsägda och kontrollerade av sina medlemmar, snarare än en enda finansiär.

I andra storklubbar har utländska finansiärer tagit över makten. Paris St Germain ägs exempelvis av Qatar Sports Investments med ordföranden Nasser Al-Khelaifi. Manchester United exempelvis har sedan 2005 amerikanska ägare. Malcolm Glazer köpte klubben för 800 miljoner pund och har nu 98 procent ägande via sitt bolag Red Fotball. Den andra toppklubben i Manchester, City, ägs av Abu Dhabi United Group for Development (förkortat ADUG) som är ett investmentbolag med huvudkontor i Abu Dhabi, huvudstad i Förenade Arabemiraten.

De svenska klubbarna är alla helägda av medlemmarna, förutom Hammarby IF som har tagit in utomstående finansiärer. Hammarby IF Fotbollförening äger 51,24 procent av rösterna och 34,41 procent av kapitalet i Hammarby Fotboll AB. Resterande kapital/rösterna ägs av Anschutz Entertainment Group Sweden AB samt fem övriga investerare, däribland Zlatan Ibrahimovic. 

I vissa klubbar känns det som om de stora löneutgifterna går att lösa. I vissa andra är det nog en tidsfråga innan det hela kraschar. 

Tittar man på de stora svenska klubbarna Malmö FF, Djurgården, AIK, IFK Göteborg och IFK Norrköping lär månadslönerna ligga på mellan 100.000-200.000 kr, att jämföra med 6,2 miljoner kr i veckan (!) som norrmannen Erling Håland erbjuds av Manchester City vid en övergång.

En som reagerat kraftigt mot herrarnas löner och inkomster är tidigare Tysklands-proffset och numera Linköpings-spelaren Nilla Fischer. Själv lär hon tjänat mellan 100.000-130.000 kr i månaden under sin proffstid, men hon gick ner till ungefär hälften när hon återvände till Linköpings FC. I en intervju med SVT säger hon bland annat om herrarnas fantasilöner:

–Jag tycker inte vi ska ha lön som männen, men männen kan gå ned 90 procent i lön. Det är inte läge att tjäna de pengarna som herrarna gör när världen ser ut som den gör. Jag tycker det är världsfrånvänt. Sedan är det ju inte de som satt sig i den sitsen, utan det är publik, sponsorer och ägarna som gör att lönerna trissas upp mer och mer.

Om Ronaldos lön säger hon:

–Jag tycker att hans lön hamnar i en fantasivärld!

Apropå Ronaldos lön läste jag lite om hans bonus förra veckan. När han smällde in tre mål mot Norwich passerade han 20 gjorda mål i Manchester U vilket ger honom en extra bonus på 9,2 miljoner kr. Därefter är varje gjort mål värt 1,2 miljoner kr enligt uppgifter i brittiska tidningar.

I toppmatchen mot Liverpool spelade inte Ronaldo då han drabbats av en familjetragedi. Hans sambo födde tvillingar, men bara ett av barnen överlevde, varför Cristiano avstod matchen.

Så pengar är inte allt!

De tjänar mest

1) Christian Ronaldo, Manchester U 1,08 miljarder kr

2) Lionel Messi, PSG, 953 miljoner kr.

3) Neymar da Silva Santos Jr, PSG, 823 milj kr

4) Kylian Mbappé, PSG, 373 milj kr

5) Mohamed Sala, Liverpool, 355 milj kr

6) Robert Lewandowski, Bayern München, 303 milj kr

7) Andres Iniesta, Vissel Kobe, 303 milj kr

8) Paul Pogba, Manchester U, 295 milj kr

9) Gareth Bale, Real Madrid, 277 milj kr

10) Eden Hazard, Real Madrid, 251 milj kr.

Källa: Forbes