Det handlar såklart om den så kallade övergödningsutredningen som blev klar i februari i år, signerad utredare hos Jordbruksverket. Just Jordbruksverkets reglemente har tidigare anklagats för att leva utanför verkligheten. Det skulle förvåna mig om samma kritik inte väcks denna gång. Åtminstone när det kommer till de små verksamheterna med bara några få inhyrda.
För handen på hjärtat: hur många har färre än 2-3 hästar per hektar egentligen? Jag tänker på gårdar med verksamhet där hästar ofta går i små minihagar som är lite att likna vid våra hobbyryttares sjukhagar. Räknas antalet hästar i samma hage – eller kan dessa små ensamhagar slås samman och på så vis visa 5-6 hästar på en hektar även om de går i olika hagar? Det är mycket som är oklart. Vad menas till exempel med att det ska vara 80 procent intakt växttäcke i hagarna, och hur slår det mot exempelvis fånghästar?
Tanken är såklart fin. Det handlar ju om att minska övergödningen och förhoppningsvis öka djurens välfärd. Men sedan när spelade en centimeter ”fel” i takhöjd roll för hur hästen mår – egentligen? Och det här med att endast tio procent av hagen får vara nedtrampad. Hur många gårdar kan uppfylla det i en svensk vintermiljö där slask och lera är faktum oktober till mars?
Hur är det tänkt att ryttare, hobby eller elit, ska kunna möta dessa krav? Och ännu mer frågande ställer jag mig till vem som ska se till att det följs.
Som det är idag går djurskyddet på knäna enligt alla rapporter. Ska rutinkontroller ta kraft från arbete som faktiskt stoppar riktig vanvård? Det känns kanske inte helt genomtänkt. Eller finns det en plan som inte är förmedlad? Kommer vi massrekrytera djurskyddsinspektörer inom kort? Det är många frågetecken.
Sedan kommer vi till registrering av hästar. En ny regel som jag personligen finner lite svårtolkad. Men från den 21 april 2021 ska hästar registreras på varje gård. Det innebär att hästen, precis som vi, blir folkbokförd. Kravet på hästpass finns kvar, utöver detta.
Vad denna registrering kommer att kosta oss hästägare, utöver den kostnad som idag finns för att registrera pass, förtäljer inte historien. Klart är dock att hästar, oavsett hur liten gård de står på, ska vara folkbokförda på just den adressen. Om man flyttar, ja då ska det adressändras. Jag ser inget som helst problem med detta för de större avelsgårdarna. Där finns både kapital och personal. Men hobbygårdarna då? De som redan står på knä med mössan i hand? Här finns varken kapital eller personal. Här finns en ofta ensam stallägare som vänder på varje krona för att gå runt. Som gör allt för att leva sin dröm och med största sannolikhet i 99 procent av fallen går back, och får ha ett jobb vid sidan av. Jag vet ingen stalluthyrare på hobbynivå som inte jobbar arslet av sig för att uppfylla alla krav som redan finns idag. Lägg därtill lynniga hyresgäster och ytterligare regler.
Regler i all ära. De är otroligt viktiga och de är nödvändiga för att djur och människor ska må bra. Men det är precis lika viktigt att bejaka att reglerna inte slår bort benen på småföretagarna. För då har vi snart ingen hobbyverksamhet kvar inom ridsporten. Reglerna måste anpassas till verkligheten. Allas verkligheten. Annars tror jag att vi från och med nästa år kommer att se många tomma lador, det är en sak som är säker.