Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Angelica Forsberg: Rörelse lika med frisk?

Vad är friskvård? Och vem avgör vad du mår bra av? Du? Arbetsgivaren? Skatteverket?

Både ridning och golf är just friskvård i ordets rätta bemärkelse, om du frågar Angelica Forsberg.

Både ridning och golf är just friskvård i ordets rätta bemärkelse, om du frågar Angelica Forsberg.

Foto: Carina Bergius

Krönika2020-11-19 09:38
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I förlängningen är det såklart du. Men det är Skatteverkets bedömning av vad som är friskvård som de flesta företag tillämpar som riktlinje. Men är det kanske dags att reformera riktlinjerna ännu mer, inte minst efter 2020. 

 Ridning var till exempel inte ens godkänt som friskvård före 2018. Detsamma för golf. Båda sporterna togs med samtidigt. Det väcker stora frågetecken för mig, då både ridning och golf är just friskvård i ordets rätta bemärkelse, om du frågar mig. 

Med friskvård borde man ju mena någonting som ökar välbefinnandet på något sätt? Det är också bevisat att utevistelse i allmänhet ökar såväl serotoninhalterna för det psykiska välmåendet samt ger rent fysiska positiva effekter på kroppen. Hur skulle det inte kunna vara friskvård? 

Jag förstår att det är väldigt svårt att avgöra vad som ska innefattas eller inte. Det är inte konstigt. Men det blir en märklig gräns med hårklyverier och balans på spindelnätstunna linjer när man ska lära sig vad som ingår och inte. Exempelvis: Sportfiske? Helt okej som friskvård. ”Vanligt” fiske – nope!  

Du måste alltså identifiera det som en sport för att det ska gillas? Klappat och klart? 

Nej!

Olika typer av massage delas också upp. Exempel: Akupressur är helt okej som friskvård – bindvävsmassage är det inte. Kiropraktik är inte okej, men om en kiropraktor masserar är det okej. Det här är på riktigt sant. 

 Det finns heller inget skydd för den som vill prova aktiviteter, men har sämre ekonomiska förutsättningar. På Skatteverkets hemsida står: ”Tänk på att det bara är kostnaden för själva aktiviteten som är skattefri. Till exempel är inträdesavgiften till en godkänd aktivitet och kostnaden för godkända behandlingar sådant som kan vara skattefritt. Hyra eller inköp av utrustning och redskap är inte en skattefri förmån”.

Till viss del kan jag förstå det. Men hur ska man kunna prova på saker då? Försök till exempel få prova ridning utan att köpa en hjälm. Brottning utan skor, och så vidare. Särskilt när inte en hyra ingår. Jag kan förstå att man inte får köpa utrustning. Men hyra? 

Reglementet uppmanar inte till att människor utnyttjar bidraget. Jättesynd om du frågar mig! Det borde vara alla företags (och statens) önskan att samtliga utnyttjar de friskvårdsbidrag som finns. Det är en kostnad, absolut. Men du kan inte lura i mig att de som rör sig mer, oavsett i vilken form, inte är friskare än de som inte gör det. Det är en aspekt. Men samtidigt: Varför måste det handla om rörelse? 

Exempelvis går det fint att utnyttja bidraget till att ladda ner appar om rörelse, men inte för dataspel. Även dataspel/tv-spel har sina fördelar, inte minst i dag när konsollerna blir mer och mer verkliga och du tvingas röra dig i spelen. Hej VR?

Vem avgör att det inte är friskvård? Och vem avgör att social samvaro inte kan generera friskvårdsbidrag? Huvudsaken är väl välmående psykiskt och fysiskt? 

Tv-spel, dataspel, och anmälningsavgifter till aktiviteter leder till att man kommer ut mer. Att komma ut mer skapar en bättre tillvaro och en social sådan. Om man inte pratar om 2020 då som jag tror de flesta vill kasta i soptunnan och aldrig mer återuppleva. Men om man bortser från Covid-19, så är social samvaro aldrig fel. Nu är det dessutom viktigare än någonsin att ha ett socialt liv online, för i verkligheten kan det vara dödligt. 

Är det inte dags att se över vad som gör just mig och andra friska och välmående? Inte på pappret, utan i verkligheten.