Stå upp nu för den blå stjärnan

Jag vet inte riktigt hur tänket är bland IFK Norrköpings fotbollsherrar. Här spelar man i en anrik fotbollsförening där den blå stjärnan ska bäras med stolthet men ändå har vårsäsongen varit ett enda långt gnäll.

Tillbaka i IFK-dressen. Men återkomsten blev inte vad David Mitov Nilsson hade hoppats på, efter 1–3-förlusten mot Djurgården på måndagen.

Tillbaka i IFK-dressen. Men återkomsten blev inte vad David Mitov Nilsson hade hoppats på, efter 1–3-förlusten mot Djurgården på måndagen.

Foto: Magnus Andersson

Krönika2024-07-09 20:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I måndags var det återstart för IFK. 17 intensiva matcher återstår, alltså mer än halva säsongen. Klubben har, tyvärr kan man säga, hamnat i bottenregionerna efter en bedrövlig vårsäsong.

Vad jag kan minnas var det just försvarsinriktning på nyförvärven i vintras. Det lät exempelvis riktigt bra när man lyckades knipa till sig förre Mjällby-mittbacken Max Watson, men Max har blandat och gett, precis som de flesta andra som Andreas Alm prövat i fyrbackslinjen. En annan mittback med meriter från allsvenskan (BP) Amadeus Sögaard har knappt fått någon speltid.

Det kändes inte heller bra när Arnor Traustason gick ut i pressen och lät meddela att han ville lämna IFK i sommar med tanke på läget. Ett sådant uttalande gör inte stämningen bättre, framförallt inte när det kommer från en spelare som ibland både är lagkapten och säkert är en av de högst betalda i föreningen.

Just pengar är ett ständigt diskussionsämne i de flesta föreningar i dag, IFK inte undantaget. Nu får nog de ledande klubbarna delvis skylla sig själva, då man trissat upp lönerna ordentligt de senaste åren. I IFK lär spelarna tjäna mellan 80.000 kr till 200.000 kr i månaden och då tycker man de borde kunna bjuda till lite mer även om det tar emot.

Att förlora med stora siffror mot Malmö FF är väl okej, men att göra det även mot lag som Sirius, Halmstad, Kalmar FF och Brommapojkarna är knappast förenligt med vad man begär av IFK.

Kollar man det närmaste spelprogrammet efter Djurgården (h), så är det idel superviktiga matcher. Västerås SK (b), Halmstad (h), Kalmar FF (b), Gais (b) och Västerås SK (h) står sedan närmast på menyn. Här handlar om oerhört viktiga poäng för IFK så man kan komma upp på lite mer betryggande mark i tabellen.

Som vanligt när det inte går som supportrarna vill talas det om att byta ut en massa folk i de ledande positionerna som styrelse och valberedning. En namne, Victor Thapper (vi är ej släkt lika lite som med Marcus Thapper som skriver krönikor i NT) har dragit igång ett uppror och vad jag förstår lyckats samla in mer än tio procent namnunderskrifter, vilket räcker till att begära ett nytt årsmöte där man framförallt vill ha en annan valberedning.

Vad som kommer att hända i klubben i sommar är väl fortfarande skrivet i stjärnorna. Klart är dock att lånet från Malmö FF, Joseph Ceesay, återvänder till Skåne, att Carl Björk kommer att lånas även under hösten från Bröndby samt att David Mitov Nilsson återvänder till klubben från Sirius. Meningen är att han ska ersätta Oscar Jansson som visserligen har kontrakt året ut men som redan nu funderar på en flytt. 33-åringen började ju strålande när han värvades från Örebro SK, men har i takt med att utespelarna blivit sämre och sämre tappat det mesta av sin skärpa.

Spelaransvarige Tony Martinsson hintar om att fler förändringar kommer att göras. Dels vill han minska truppen till 24 man, dels behövs det komma in två kanske tre starka nyförvärv innan transferfönstret stänger 26 augusti.

I övrigt om allsvenskan:

Finns det något hot mot Malmö FF i guldstriden? Djurgården känns som enda klubben som kan oroa lite, men man har inte alls samma breda trupp som MFF. Nu kommer skåningarna att gå en tuff höst till mötes då man bland annat spelar Champions League-kval. Men Malmö har redan sju poäng tillgodo på Djurgården och nio till trean och överraskningen Mjällby, så jag kan inte tänka mig att Henrik Rydströms grabbar tappar det här.

IFK Norrköpings damer har ledigt just nu men hade efter sin fina inledning åkt på fyra raka förluster. Nu överraskade man dock i fredags och slog tabellfyran Kristianstad med 2-0 och därmed har man skrapat ihop 20 poäng när serien nu tar sommarlov.

Tränaren Tor-Arne Fredheim får nu ta lite semester en sedan jobba vidare och kanske även få in en och annan ny spelare i truppen. Det finns fortfarande en hel del att jobba på.

Mer fotboll: EM håller på att avslutas utan att man fått någon wow-känsla. Såg bland annat två storheter som Frankrike och Belgien bjuda på ett riktigt sömnpiller knappast värdigt två lag med så många stjärnor.

Enda nordiska landet på plats, Danmark, bjöd på en riktigt stark insats mot hemmafavoriten Tyskland i åttondelsfinalen, men det blev tyvärr VAR som bestämde slutresultatet. Tyskarna försvann dock sedan i kvarten mot Spanien efter förlängning. Här gick tyskarna miste om en solklar straff som VAR inte upptäckte.