Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

30 år sedan Lotta vann

Ett elegant lugn. Så beskrev de europeiska tjejerna vad Lotta Neumann tillförde laget.

Ett elegant lugn. Så beskrev de europeiska tjejerna vad Lotta Neumann tillförde laget.

Foto: Chris Carlson

Krönika2018-05-16 15:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tiden går brukar det heta. Det är i sommar 38 år sedan Bengt Baron och Pär Arvidsson skrällvann var sitt simguld vid OS i Moskva 1980 och därmed också placerade Finspång på världskartan.

Och kan ni tänka er att det är 30 år sedan Liselotte Neumann, också uppväxt i Finspång, visade svensk damgolf vägen genom att bli den förste att vinna US Open 1988.

Det var alltså 1988 som Lotta slog till och tog en hel golfvärld med häpnad. Lotta fick en kanonstart på tävlingen i Baltimore. Efter att ha klarat kvalet rivstartade hon och tog ledningen med två slag före JoAnne Carner och Sally Quinlan. Bakom sig hade hon också dåtidens stjärnor som Patty Sheehan och Dottie Pepper liksom July Inkster.

Lotta fortsatte att spela bra och inför slutrundan hade hon fortfarande ledningen med två slag. De mer etablerade stjärnorna satte press på Finspångs-tjejen men till allas förvåning höll hon undan och vann med tre slag före Patty Sheehan och fyra före Dottie Pepper.

– Att vinna US Open var större än jag räknat med. Den segern gav mig självförtroende, nya sponsorer och möjligheter att resa världen över och spela. Det var en seger som förändrade mitt liv, sa den nu 51-åriga Lotta då i en intervju.

Svensk press började helt plötsligt också att skriva om damgolf. Tidigare hade man noterat lite segrar för Ove Selberg, Anders Forsbrand och Mats Lanner, men när Lotta nu bröt den kvinnliga barriären blev det verkligen uppmärksammat.

Damgolfen fick sitt genombrott i Sverige och fram kom blivande stjärnor som Annika Sörenstam och Helen Alfredsson och på senare år Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg.

– Lotta kom från en liten stad precis som jag. Att hon vann US Open var enormt stort. Det gjorde att tjejer som jag själv började tro att vi också kunde göra det. Vi behövde någon som bröt isen, har Annika Sörenstam, vår absolut största damstjärna genom tidigare, sagt i en tidigare intervju.

Lotta blev Annikas förebild och 1998, alltså tio år efter Lottas seger, hade Sverige hela sex damer med i Solheim Cup-laget på Muirfield Village. Snacka om effekt…

Lotta fick också chansen att spela i Solheim Cup-laget hela sex gånger! Hon var också kapten för laget ett år och lyckades då vinna för första gången på amerikansk mark.

– Ett elegant lugn.

Så beskrev de europeiska tjejerna vad Lotta tillförde laget. Det var enligt alla bedömare en klockren beskrivning av hennes pesonlighet.

– Vi är tre helt olika personligheter men det har fungerat så bra under Lottas ledning. Hon är trygghet, sa den tredje svenskan i ledarteamet, Carin Koch.

Många kanske undrar hur Lotta Neumann utvecklades till en av världens främsta golfare. Jo, hade inledde sitt idrottsliv med att prova på det mesta, framförallt då bollsporter. Hon körde både fotboll, bandy och golf men som 15-årig slog hon igenom på golfbanan och vann SM-guld för seniorer. Hon imponerade verkligen genom att gå de fyra rundorna på 280 slag, vilket ingen annan svensk damgolfare gjort före henne.

Därefter fortsatte Lottas framgångar i ungdomsåren, ja hon började till och med åka ut i Europa och vinna. 1985 blev hon proffs på Ladies European Tour, 1988 reste hon över till USA och hann med att vinna 13 internationella titlar fram till 2004. Totalt blev det 30 segrar under karriären. Vi kan notera att Annika Sörenstam vann totalt 86 segrar och tio majors under sin framgångsrika karriär!

– Så innan jag reste över till USA visste jag att jag kunde spela under press och även vinna, har Lotta sagt vidare.

Lotta har alltid hållit bra kontakt med sin hemmaklubb, Finspångs GK, och har vid ett flertal tillfällen bjudit in världsspelare till klubben. I dag är hon amerikansk medborgare men behåller kontakten med hemorten. Så den 24 juli bör det firas rejält på Finspångs golfklubb!

Lotta själv tänker fira med att gå ut på golfbanan igen och spela sin första runda på US Seniors Open någonsin.

Ett litet tips till sist: 1988 sändes inte golf på svensk TV i speciellt stor omfattning. Den som ändå är intresserad av Lottas seger kan vända sig till Östergötlands Idrottshistoriska Sällskap och dess museum i Vidingsjö, där Lottas finalrunda finns på cd samt hennes klubbor från den stora bragden i Baltimore finns utställda.

Rättelse: I min förra krönika skrev jag att Dolphins stjärnspelare Joakim Kjellbom passerat de 40 levnadsåren. Helt fel, Jocke fyllde bara 39 år för en tid sedan. Och det är ju ingen ålder…

Krönika