Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Världsettan Lindberg tar nytt sikte mot OS

Joakim Lindberg paddlade upp i världseliten 2019 – och siktar mot OS nu. "Som liten drömde man ju bara om att man skulle vara med och fightas på världsnivå", säger Finspångskanotisten.

Mot nya mål. OS-kvalet i maj hägrar, även om det inte är på favoritdistansen.

Mot nya mål. OS-kvalet i maj hägrar, även om det inte är på favoritdistansen.

Foto: Johny Daagh

Kanot2020-01-11 08:00

26-åringen har sitt klart bästa år precis bakom sig. Förutom tre SM-guld (ett tillsammans med tvillingbrorsan Dennis) och fyra SM-silver på hemmaplan blev han helt plötsligt ett namn även ute i stora kanotvärlden.

Han placerade sig tvåa i säsongens båda världscuplopp över 5000 meter och fyra på VM och kunde checka ut året som världsetta på distansen. Dessutom tilldelas han nu NT-guldet 2019 som den bäste idrottaren i spridningsområdet.

– Att det gick så bra var nog mer mentalt. När jag kom tvåa på den första världscupen kände jag att det var möjligt. Rent fysiskt, på testerna, är jag inte jättemycket bättre, konstaterar Jocke när Sporten träffar honom hemma vid köksbordet i Hällestad.

Vardagen för en elitroddare är förmodligen själva antitesen till ett glamouröst idrottsliv. Det är långt till flärden och miljonerna när man tar del av Joakim Lindbergs förutsättningar.

26 år gammal bor han kvar hemma i föräldrahuset norr om Finspång, allt för att spara pengar. 

– Jag trivs ju jättebra här hemma också. De har alltid varit med och skjutsat. Sommarstugan som jag tränar vid är sju kilometer härifrån, och det är mormor och morfars sommarstuga. Där har jag alltid haft service med käk efter träning och så, det har alltid varit optimala förutsättningar. Allt har ju nästan varit som ett läger hela tiden.

De "riktiga" lägren, tävlingarna och utlandsresorna bekostas genom Kanotförbundet, Finspångs Kanotklubb och de egna sponsorerna.

– Sparkontot är inte så fett, berättar Jocke och skrattar.

Men han klagar absolut inte. Det stora målet är att få komma till OS, helst redan i år, men det verkar inte vara några problem att gno vidare i fyra år till om det skulle krävas.

– Jag hinner med det andra livet sen ändå, säger han lugnt.

Jocke berättar att han tränar upp emot 30 timmar i veckan när det är som mest under försäsongen.

– Men jag har alltid en och en halv vilodag då. I övrigt blir det oftast tre pass per dag.

Så det är typ 15 pass i veckan?

– Ja. En vanlig dag här hemma kan vara att man kör paddelmaskin mellan åtta och halv tio, gym mellan halv elva och halv tolv och sen ett paddelpass till på eftermiddagen. När jag är hemma kör jag ju på gården. Vi har byggt om till gym inne i stallet där vi har paddelmaskin, stakmaskin och löpband.

Vad är det som driver dig att hålla på så här? 

– Det är ju fint på sommardagarna, haha, men i Sverige går ju de dagarna att räkna på en eller två händer. För mig handlar det bara om att se hur bra jag kan bli liksom. Jag märker ju sporten passar mig och att jag går framåt. Jag har ju kört på heltid sedan jag gick på gymnasiet, mer eller mindre. Som liten drömde man ju bara om att man skulle vara med och fightas på världsnivå. De två killarna som jag delade pallen med nu i världscupen i Duisburg var mina idoler förut. När jag var ungdom var de världselit och man såg dem på OS på TV. Så det var ju jättestort att gå upp på pallen med dem. Bara stå och snacka efter loppet.

Du fick presentera dig?

– Haha, ja, lite så var det. Jag har ju kört 5000 förut men oftast legat mellan åtta och tolv.

Parallellt med kanotsatsningen åker Joakim Lindberg även längdskidor på hygglig Sverigenivå. Han har kommit topp hundra på Vasaloppet och ser skidåkningen som ett bra komplement och variation till kanotträningen.

– Det blir en väldigt lång vinterträning annars. Man tränar lite på att tävla också, så man inte bara kopplar bort det. 

Planen var att han skulle vara iväg på skidläger i Italien just nu men en ryggkänning gjorde att han åkte hem strax efter nyår.

– Jag hoppas att det inte är så farligt. Jag går på behandling nu, säger han.

På nästa utlandsläger blir det kanot i fokus. Inför OS-kvalet i maj är det full laddning i Florida. Jocke Lindbergs favoritdistans 5000 meter är dock ingen OS-distans så han för försöka på 1000 meter i stället.

– Det är egentligen i kortaste laget för mig. Genetiskt är de killarna lite större än mig och det blir en annan typ av träning. Men jag kom ändå 14:e på VM. Det finns två platser kvar i Europa att göra upp om efter VM och jag ska försöka. 

Hur känns det att den grenen som du är rankad etta i världen i inte finns med på OS?

– Det är tråkigt men jag får bara försöka göra det så bra som möjligt på 1000 meter. De senaste åren har det varit på tal att något av de här längre loppen ska komma med, säger Joakim Lindberg.

Världsettan

Namn: Joakim Lindberg.
Född: 21 augusti 1993.
Klubb: Finspångs Kanotklubb.
Bor: utanför Hällestad norr om Finspång.
Resultat 2019:
VM: fyra K1 5000, femma K1 short track, sexa K2 maraton med Emil Svensson (Bråviken), åtta K1 maraton.
EM: femma K1 short track, femma K1 maraton.
Världscup: trea K1 5000 meter, trea K1 5000.
European games: åtta K1 5000.
Rankad Etta i världen på K1 5000.
SM maraton: guld i maraton och shorttrack för fjärde året i rad. 
SM sprint: Ett guld, fyra silver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!