Ett lyckat SM i Södertälje – med ett gemensamt guld i K2 som höjdpunkten – ger Hällestad-bröderna chansen att få uppleva ett VM tillsammans.
Det är en dröm som går i uppfyllelse.
Och något som inte ens fanns med på kartan när pandemin slog till.
Under den första delen av 2020 var Joakim – som haft de största framgångarna – hämmad av både en ryggskada och "golfarmbåge". Den sistnämnda har ännu inte läkt helt.
– Men jag kan tävla obehindrat. Inte ens ett långt break på sju månader, helt utan kanotträning, räckte. Planen är operation, direkt efter VM. Det är sista utvägen, men jag hoppas fortfarande att skadan kan läka. Armen får inte användas på åtta veckor om det går så långt, säger Joakim Lindberg som VM-debuterade redan 2010.
Dennis? Han tvingades till en akut operation i januari.
– Ett hjärtfel jag inte visste om, fick hjärtklappning flera dagen om dagen. Själv trodde jag det var blodtrycksfall, men så svimmade jag en dag och blev inlagd. Då hittade de felet, en extra ledningsbana till hjärtat. Operationen var lyckad, men på sjukhuset trodde jag aldrig att jag skulle kunna paddla igen, berättar han.
En dubbel smäll för Dennis Lindberg, som hade sagt upp sig från sitt civila arbete för att satsa helhjärtat på kanotsporten.
– Det blev inte vad jag tänkt mig. Började paddla lugnt i mars, tävlade lite grann på sommaren, men det gick inte så bra, kändes oroligt i bröstet och jag vågade inte ta ut mig. Men det var inte konstigt att det tog tid att komma tillbaka, läkaren uppskattade att jag haft problemet i 15 år...
Det är istället först i år som Dennis fått paddlingen att lossna.
– Det har varit riktig roligt. Det är mycket att få ihop, men vi har fått det att funka. Tur att jag har en stöttande fru. Hoppas att det här kan göra det lite lättare att få sponsorer för att det ska gå runt framöver, säger killen var tidigare största merit är en fjärdeplats på Nordiska mästerskapen ihop med brodern.
Om bara två veckor sätter sig tvåäggstvillingarna i VM-kajaken i rumänska PItesti för ett tre mil långt kraftprov tillsammans mot världens främsta i grenen.
– Dennis har ju inte varit med i nåt landslag förut, för honom är det stort. Att vi skulle få köra VM ihop har ingen av oss trott. Han har tagit stora kliv i år, vi har paddlat tillsammans hela vintern, våren och sommaren på heltid, säger Joakim.
– Att få paddla K2 ihop har varit det stora målet för mig, säger Dennis.
Bara ett dygn efter K2-loppet ska "Jocke" paddla, lyfta och springa tre mil till – i K1-tävlingen.
– Ett jäkligt tufft schema. Men möjligheten att få köra med Dennis är speciell, det blir kul att få avsluta med det, säger Joakim.
Målet?
– Har inte tävlat sedan internationellt sedan hösten 2019, svårt att veta hur man står sig. Men att kvala in till World Games 2022, då behöver man vara topp tio, vore trevligt.
Maratonloppen – där ingår också shorttrack över 3,2 kilometer – är med sina lyft, löpningar och klungbildningar publikfriande.
– Det händer lite mer, ett tusenmeterslopp är över efter bara drygt tre minuter. Shorttrack är actionfyllt, och det jobbas inom intenationella kanotförbundet för att få med den grenen i OS. Men konkurrensen mellan sporterna är tuff, konstaterar Joakim Lindberg som 2019 var rankad som världsetta på 5 000 meter och belönades med NT-guldet.