Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lindberg: "Nu får jag ett år till på mig"

Joakim Lindberg sörjer inte enbart att OS har skjutits upp. "Jag var inte redo", säger han.

Joakim Lindberg väntar på första tävlingen i början av augusti.

Joakim Lindberg väntar på första tävlingen i början av augusti.

Foto: Christer Andersson

Kanot2020-06-08 10:00

Turbulent halvår?

Upp och ner?

Finspångs landslagskanotist Joakim Lindberg har inga svårigheter att skriva under på det. 26-åringen checkade ut från 2019 som världsetta på 5000 meter, utsedd till Årets kanotist i Sverige och mottagare av NT-guldet.

2020? Inte lika roligt. Ryggskadan som gjorde att Lindberg var tvungen att avbryta utlandslägret strax efter nyår var bara en försmak på motgångarna. 
Tvillingbrorsan och träningskompisen Dennis akuta hjärtproblem kom som en chock för hela familjen. Han repade sig dock så pass att de kunde åka på gemensamt till Florida där Joakim ändå skulle försöka hitta hygglig form inför OS-kvalet.

Ni vet vad som kom sen. Corona, OS flyttat till nästa sommar och inte en tävlingssekund hittills i år.

Tvillingarna Lindberg lyckades i alla fall ta sig hem från USA. Om än i senaste, och dyraste, laget.

– Det var galet. Alla skulle hem samtidigt, innan allt stängdes, och de lade på en nolla på prislappen. Det var bra business för flygbolagen, konstaterar Joakim.

Mitt i allt elände kan han ändå konstatera att OS-flytten förmodligen var positivt för honom själv.

– Absolut. Med den försäsongen jag hade var jag inte redo för att kvala. Nu får jag ett år till på mig att förbereda mig, säger han.

Och ett år till för att bli bättre på 1000 meter som inte är din distans från början?

– Så är det absolut. Ryggen är helt bra nu också efter gnetrehaben. Jag tränar på bra och är full av motivation.

Från och med 1 augusti hoppas kanotisterna att det ska gå att tävla igen. Först i Sverige, och förhoppningsvis kan det också gå att genomföra VM i Ungern i september.

– Vi får väl se. Det kanske inte går att sammanföra folk från hundra olika nationer redan då. Men tävlingarna som blir av kommer få en annan kaliber. Det blir ingen SM-vecka exempelvis utan vissa distanser på de vanliga regattorna kommer få SM-status. Det är också klart att det inte blir några internationella maratonlopp i år. Sverige hade annars tänkt satsa stort på maraton-VM i Norge, säger långloppsexperten Lindberg.

Hur mår Dennis nu?

– Bra. Han opererades direkt när de såg vad felet var, en extra ledningsbana som gjorde att hjärtat fick fel impulser. Han har börjat träna men är fortfarande lite orolig för att ta ut sig eller att köra ensam, om han skulle tuppa av igen. Men det gick så bra i fjol (gemensamt SM-guld på K2 1000 meter) och han vill fortsätta. Han kommer nog försöka tävla i höst också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!