Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svenskhoppet jagar medalj i judons hemland

Med i bagaget finns nytaget VM-silver och en rejäl dos självförtroende. Nu gör Sveriges främsta judoka, Tommy Macias, entré på OS i Tokyo med ett tydligt mål: att slå regerande olympiske mästaren på stjärnans hemmaplan.
–Om jag ska vinna medalj någonstans så är det väl här i Japan, säger han.

Tommy Marcias, judo, inför sitt tävlande under sommar OS i Tokyo.

Tommy Marcias, judo, inför sitt tävlande under sommar OS i Tokyo.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Judo2021-07-25 16:17

Att OS hålls i just Tokyo känns speciellt, berättar han. Särskilt som judoka – för judon har sina rötter i 1800-talets Japan och kampsporten är populär hos de japaner som följer OS-tävlingarna.

– Det är kul att hålla på med den idrott som japanerna går mest upp i. Och det kommer vara väldigt tufft, för japaner är väldigt bra när det är i Japan.

Macias inleder guldjakten i 73-kilosklassen mot Victor Scvortov från Förenade arabemiraten. Men 28-åringen har redan siktet inställt på semifinal –och världsmästaren Shohei Ono som tog OS-guldet i Rio 2016.

"Måste överraska honom"

Det är dags för revansch. Macias mötte nämligen japanen i Düsseldorf innan pandemin slagit till på allvar i början av 2020.

– Han tävlar ju inte så mycket så när jag väl såg honom på startlistan – och såg att jag skulle möta honom i semifinal – så tänkte jag efter varje match att nu är är det fyra matcher kvar till Ono, tre matcher kvar till Ono, två matcher kvar...

– Förhoppningsvis får jag möta honom i semifinal igen, och förhoppningsvis vinner jag den här gången. Jag tror min judo passar bra mot honom.

TT: Varför det?

– Jag kör lite oortodox judo, den stilen som inte så många andra kör. Om man kör riktig japansk judo tror jag inte man kan vinna mot honom – han är så stark och smart så jag tror man måste överraska honom på något han inte är beredd på.

Populär hos publiken

Arenan där judotävlingarna avgörs, Nippon Budokan, användes även under OS i Tokyo 1964. Den här gången är det dock publikförbud som gäller.

– Nu har vi ingen publik, men annars är det kul med lite publik som vet vad judo är för något, och som säger "Oooh..." på rätt tidpunkt.

I början av sommaren tog Macias hem VM-silver i 73-kilosklassen och sedan tidigare har 28-åringen tagit EM-guld, två EM-brons och flera guldmedaljer på världstouren.

Fakta: Judons historia

Judon växte fram i Japan på 1880-talet och har rötter i jujutsu. dess grundare professorn Jigoro Kano strävade, med inspiration från den europeiska idrottsrörelsen, att kombinera kampsport med idrott och livsfilosofi.

Målet i en match är att ta Ippon (10 poäng). Det gör man genom att exempelvis göra ett perfekt kast så att mottävlande hamnar på rygg, göra en fasthållning i 20 sekunder, göra ett halslås eller armlås.

Judon omgärdas av en värdegrund som är densamma i hela världen. Den baseras bland annat på att utövare ska visa respekt, artighet, självkontroll och hederlighet.

Man tävlar i olika ålderskategorier och viktklasser.

1964 kom judo med i det olympiska programmet, samma år som sommarspelen hölls i Tokyo förra gången. Då fick dock endast herrar tävla.

Källa: Svensk Judo, Parasport Sverige och Judoklubben.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!