Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vita Hästens VD: "Jag tror ju på att det är möjligt"

Johan Lundström lägger 14 timmar per dag för att försöka rädda Vita Hästen. "Om jag inte trodde på det skulle jag inte vara kvar", säger klubbens VD.

Vita Hästens VD Johan Lundström.

Vita Hästens VD Johan Lundström.

Foto: Johny Daagh

Ishockey2023-02-28 19:30

Vita Hästens extra årsmöte blottade en ekonomisk kris som är större än vad som har kommunicerats ut offentligt tidigare. 

Verksamhetsåret för aktiebolaget (där A-lagsverksamheten finns) gick back 6,8 miljoner kronor fram till årsskiftet. Det egna kapitalet är minus 4,6 miljoner kronor och om inte aktiekapitalet har återställts inom åtta månader blir det likvidation.

Då är det förmodligen tack och adjö för elithockeyn i stan den närmaste tiden.

– Elitlicensen (på våren efter säsongen) är självklart viktig men här kan vi gå in i ett kontrollår, bara vi har en plan på hur vi ska få ihop ekonomin. Elitlicensen är inte riskerad, vi kan ju köra vidare och sen får elitlicensnämnden bevaka att vi tar de här stegen.

– Det är kapitalet som ska in, de här miljonerna som ska återställas. Det är det som är absolut viktigast och det måste till en extern kraft för det. Det går inte att sälja ihop, klargör VD:n Johan Lundström om de akuta farorna som väntar under året.

Lundström är den som har bäst koll på allt det här. Han larmade om läget redan i vintras, han är inte tystare nu – men han har långt ifrån kastat in handduken.

– Det är klart jag tror på det, annars skulle jag inte vara kvar. Det är klart att vi har utmaningar, precis som styrelsen sa på mötet. Sen kan man alltid gräva sin egen grav men vi väljer att inte göra det. Nu gäller det att få upp energin igen och trampa på ända in i kaklet, säger han.

Han är dock inte den första att framhäva sig själv. 

– Vi ska vara försiktiga ur arbetsmiljösynpunkt men jag är oerhört stolt över gänget på kansliet. Jag tror inte de har haft en ledig helg på sex–sju månader. De jobbar med det de ska för Vita Hästen och ställer även upp med frivilliga insatser. De åker in och gör vad de kan med att skruva upp skyltar och så. Min försäljningschef ökar faktiskt år för år. Jag tycker det är bra gjort men vi lyckas ju inte helt och hållet. Men viljan och tiden vi lägger ner är ju fruktansvärt mycket, säger Lundström.

Du själv är igång en del också.

– Jag är igång hela tiden, haha. Men sen måste man titta sig själv i spegeln också. Gör man rätt saker? Har man rätt förutsättningar? Går det här? Varje dag måste ju starta med att man tror på saker och ting. Annars är man ju en dåre som lägger ner 14 timmar på det här. Men det måste göras. Det är fler människor som är beroende av oss och då tänker jag inte bara på de anställda. Det är ju supportar och det bygger en närvaro i en idrottsförening också. Vi samlar mycket folk runt omkring oss på arenorna. Det är ett sätt att umgås. Vi hindrar mycket problem i samhället och jag tycker mycket att det är en samhällsfråga till slut. Men vi har också satt oss i den här situationen själva. Det går inte att komma ifrån. Det måste vi ta ansvar för.

Hur ser din arbetsdag ut efter det här samtalet?

– I dag har jag två kundmöten på agendan. Sen har vi samling med gänget på kansliet här. Vi ska försöka få upp lite energi och hitta den positiva stämningen och se framtiden också. Det är lite tuffa bud nu men det är viktigt att man inte går ner sig. Det är många som frågar men vi måste vara en ledstjärna i det här. Vi kommer prata igenom allting i en timme och sen ska vi ta fram tre fokuspunkter. Sen ska vi "foka" på dem och köra det i väggen. När vi är klara tar vi tre nya. Så min dag är full i dag, säger Lundström på tisdagsmorgonen.

Oavsett om Vita Hästen skulle lösa det här årets kris och få nollställt i kassan är det inga roliga framtidsprognoser. Det finns en uppenbar och överhängande risk att det senaste årets förlustsiffror på 6,8 miljoner kronor upprepas – om ingen radikal förändring sker.

– Det krävs ett intäktsflöde på 28–30 miljoner för att spela i hockeyallsvenskan. Vi kan få in max 20 miljoner på egna ben. Då fattas det ju tio miljoner. Jag tror inte att det går att spela billigare än vad vi gör. Vi har bland de lägsta kostnaderna i hela hockey-Sverige och andra klubbar är förundrade hur vi har lyckats få de här låga kostnaderna, konstaterar Lundström.

Om ni skulle ha lägre spelarbudget skulle ni åka ur direkt?

– Ja, det skulle vi. Det går inte att komma ifrån att serien driver vissa kostnader.

"Många bäckar små" kan knappast ge de inkomsterna som behövs. Vita Hästen kämpar med allt vad man har för att öka inflödet men den här säsongen hade det behövts åtminstone en miljon till i publikintäkter och drygt fyra miljoner till på marknadssidan.

Johan Lundström har ingen klar lösning på bordet men han vet i runda drag vad som krävs.

– Vi behöver en riktigt bra strategisk plan på längre sikt för att inte hamna i det här år efter år. Det krävs en grupp av människor, som jag ser det, som kan gå in tillsammans och satsa. Ihop med kommunen också. Men aktörerna måste vilja det här.

Är det möjligt? Finns det underlag för det i stan?

– Jag tror ju på att det är möjligt, annars måste man ju kliva åt sidan. Men vi måste ha en bra strategi för att få det här trendskiftet. Det är också investerarna väldigt noga med att vilja se. Hur ska vi jobba framåt? Den stora frågan i det hela är "vad ska vi göra för att inte komma hit igen nästa år?". Det finns ju en trend i Vita Hästen att man alltid hamnar i samma situation, i olika mått mätt. Upp och ner. Vi har den historiken och den går inte att frångå. Men jag efterlyser en verksamhetsplan hur vi gör det här ihop.

Johan Lundström verkar både lugn och energisk mitt i krisen. Han kommer kämpa kvar på skeppet in i det sista.

– Det finns ju en ljusning. Om Norrköping som stad kan gå ihop och vi får intressenter som verkligen väljer att satsa på ishockey och ser det som viktigt för Norrköping, då finns det också hopp om det. Men det krävs ju ett typ av engagemang mot vad vi inte har haft innan.

Har ni det kärvare i Norrköping att få drag kring hockeyn, jämfört med allsvenska klubbar i andra städer?

– Konkurrensen ser ju annorlunda ut. Kärvare är ett bra ord men jag tror inte vi har det kärvare. Någonstans måste man mäta sin egen prestation också och under dagen säga att "vi har gjort vad vi kan". Norrköping är ju en idrottsstad och det går inte att komma ifrån. Dolphins gör ett fantastiskt jobb och IFK är bland de anrikaste föreningarna som finns i Sverige. Sen ska vi från vinteridrotten sticka upp. Marknaden är ju begränsad och det går inte att komma ifrån.

– Men man måste ju våga och tänka annorlunda. Våga ändra in på olika affärsben. Men vad det ska vara, det tål ju att tänkas på, säger Johan Lundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!