Hästens nye backbjässe: "Är lite av en upptäcktsresande"

Åren i USA gav lärdomar både på och utanför rinken. "Jag har alltid varit lite av en upptäcktsresande", säger Vita Hästens nye back Johan Palmqvist.

Johan Palmqvist kommer tillbaka till Norrköping efter tre år i USA. I vinter ska han förstärka Vita Hästens defensiv.

Johan Palmqvist kommer tillbaka till Norrköping efter tre år i USA. I vinter ska han förstärka Vita Hästens defensiv.

Foto: Christer Gustafson

Ishockey2024-08-21 09:07

Nyheten i korthet

  • Johan Palmqvist, en 22-årig defensiv back, återvänder till ishockeylaget Vita Hästen efter tre år i USA.
  • Palmqvist, som har spelat för Augsburg University, Gillette Wild och Lawrence Tech University i USA, ser fram emot att hjälpa Vita Hästen att klättra uppåt i divisionerna.
  • Han kommer att fortsätta sina studier vid Linköpings universitet, samtidigt som han spelar för Vita Hästen.

22 år och en fysiskt spelade defensiv back. När Johan Palmqvist återvänder till Vita Hästen är det en helt annan klubb än den han lämnade. Då en hockeyallsvensk sådan.

Nu ett lag som jobbar sig tillbaka och laddar för division 2. Valet var ändå ganska enkelt för Linköpingsspelaren.

– Jag kände att jag ville stanna någonstans i Östergötland och vet att Vita Hästen är på gång tillbaka och satsar hårt för att komma uppåt i divisionerna igen. Sedan har jag ju en koppling hit eftersom jag var här under gymnasietiden och junioråren så det blev rätt självklart för mig, säger han.

Johan Palmqvist och Vita Hästen har precis dragit i gång den gemensamma träningen och inleder även matchandet under onsdagen, en hemmamatch mot Mjölby HC som vi sänder. 

Det blir också den första värdemätaren inför säsongen för det lag som ska ta vid efter vårens avancemang från hockeytrean. Johan Palmqvist är ett av flera nya ansikten och kommer från tre år på raken i USA. 

Första året på Augsburg University, det andra spel för Gillette Wild och det tredje Lawrence Tech University. 

Vad tar du med dig från de åren?

– Ett snabbt spel, att man ska släppa pucken snabbt. Rinkarna är mindre så det har man lärt sig. Men även det fysiska spelet känner jag att jag har fått lärdomar av. 

Varför valde du att sticka över dit?

– Jag kände att jag ville kombinera studier med att spela hockey och det är ofta lite svårare att göra här hemma. Jag läste marknadsföring där.

Det var ett alternativ att stanna och fortsätta att spela för Lawrence Tech University, men till slut föll valet på att komma hem och göra sin första seniorsäsong i Norrköping. 

– Jag ska fortsätta studera på LiU nu så jag lyckas kombinera det här också. De ville ha tillbaka mig till det laget, men jag kände att för ishockeyns skull var det bättre att flytta hem, säger Johan Palmqvist. 

Du skulle ändå rekommendera spelare i samma läge som du att åka över?

– Ja, varför inte? Det värsta som kan hända är att man får åka hem igen om man inte trivs. Första året var jag på samma skola som min bror (Erik Palmqvist), det hjälpte litegrann men jag har alltid varit lite av en upptäcktsresande som gillar att träffa nya människor. 

Vad är ditt mål på längre sikt?

– Jag vill så långt som möjligt. 

I Vita Hästen kommer han till en klubb och ett lag som lär få bära favoritskapet i "tvåan". Det blir ett nytt år med lite press på att laget ska försöka prestera och ta klivet uppåt igen. 

Det ser inte Johan Palmqvist som något problem.

– Det är kul att spela under press, säger han. 

– Mitt första år när jag var över tog vi oss till slutspel och där var vi rätt starka och hade många lag efter oss. Jag tror på det här, alla här brinner för det och vill uppåt. Det är det viktigaste. Det är bra nivå på det här, många är hungriga och vi har en bra gemenskap.

Vilken typ av spelare skulle du beskriva dig som?

– Jag brukar säga att jag är en defensiv back med ett bra skott. Min styrka är det defensiva spelet men jag gillar att gå fram och skjuta också när jag är i offensiv zon, säger Johan Palmqvist inför det första mötet med sin nya hemmapublik under onsdagen.

Defensive backen

Namn: Johan Palmqvist.

Född: 22 februari 2002 i Linköping.

Längd: 193 centimeter.

Vikt: 100 kilo.

Klubbar: Linköping HC U16, Oskarshamn J18, Vita Hästen J18 och J20, Augsburg University, Gillette Wild, Lawrence Tech University och Vita Hästen. 

undefined
Studierna är viktiga för Hästens nye back som kommer att fortsätta plugga marknadsföring på LiU.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!