Så här stod det i slutet av insändaren som vållade en hel del efterspel:
"Lokalt hockeygymnasium som det så fint heter på hemsidan, finns inte. Känner Utbildningskontoret och ansvarig rektor till hur fruktansvärt dåligt detta sköts av Vita Hästen? Vet ni om att ungdomarna som sökte till det lokala hockeygymnasiet blev behandlade som skit. Juniorverksamheten satt och ljög ungdomarna och föräldrarna rakt upp i ansiktet om hur antagningen gått till. Om ni inte visste detta innan så borde ni nu verkligen gå in och agera omedelbart, detta går inte i linje med vad skolorganisationens värderingar säger".
En som har haft full insyn, och ansvar, kring det där är Jussi Salo. Salo – som den gångna säsongen var huvudtränare för J20 och sportchef för hela juniorverksamheten – är kvar inom Vita Hästen fram till 31 juli innan han hoppar på tränarjobbet i Väsby som degraderades från hockeyallsvenskan i våras.
Sporten tog kontakt med Jussi Salo som svarade att i och med att han ska avsluta sin tjänst i Vita Hästen, så hänvisar han frågan till Dan Björkman.
Björkman inleder med att svara att Vita Hästen har som ambition att ha ett A-lag som håller en hög sportslig nivå i allsvenskan, samt ett juniorlag i Nationell elit (högsta serien, nu är de i serien under). Dessutom pekar han på vikten av att så många egna produkter som möjligt i både A-laget och J-lagen.
– Både vad gäller platserna i A-laget och juniortrupperna finns det en konkurrenssituation där spelarna tävlar mot sökande från hela Sverige. Det blir därmed en balansgång i de val som måste göras för att dels hålla så hög sportslig nivå som möjligt men också ha så många egna produkter som möjligt. För att kunna ha en stark A-lagsverksamhet med egna produkter från juniorlaget måste det finnas en stark juniorverksamhet med kompetenta, ambitiösa och välutbildade spelare, säger Dan Björkman.
Han slår också fast att målet är att också ha en bred och bra ungdomsverksamhet som är för alla, oavsett ambitioner.
– Vi är en breddförening där alla är välkomna till och med U-16 året, oavsett om man har ambitionen att ta sig vidare till spel i vårt J-18 elit lag eller vill gå andra vägar. U15 och U16 åren är elitförberedande, här har vi som förening ett ansvar i att förbereda våra spelare för vad som krävs för att både ta sig in i vårt eget juniorlag men även till andra elitklubbar. Det är givetvis en balansgång för vår verksamhet och där vi fortsatt kan utvecklas i vad gäller att skapa ännu bättre förutsättningar för våra ungdomsspelare att nå så långt de bara kan och vill i sitt ishockeyspelande. Den frågan jobbar vi ständigt med och försöker lägga så mycket resurser vi bara kan på, säger Dan Björkman och konstaterar att konkurrensen är tuff om platserna på hockeygymnasiet.
I år var det 160 sökande som slogs om tolv platser.
– Baserat på den konkurrensen så kommer inte alla våra egna spelare kunna få en plats i vår juniorverksamhet, dels utifrån numerär men också utifrån konkurrenssituation. Antalet egna produkter som kommit in i J-18 laget genom åren har varierat och i år blev det dessvärre bara två stycken i dagsläget. Vår ambition är att vi ska fortsätta utveckla vår ungdomsverksamhet så att det på sikt kan vara fler än så som lyckas ta en plats. Vår första prioritet i intaget till juniorlagen är att spelarna ska kunna tillföra kvalitet för spel på högsta nationella juniornivå, om två spelare bedöms lika bra väljer vi i första hand spelare från Vita Hästen och därefter spelare med lokal och regional närhet, säger Dan Björkman.
Klubbchefen talar om en speciell rekryteringsprocess, med det stora antalet sökande under pandemin som pågår.
– Det har funnits en utmaning för våra ansvariga ledare i att kunna scouta spelare då det inte bedrivits matcher samt begränsningarna i att kunna hålla try-out dagar på normalt sätt och så som vi har en ambition att arbeta. Vad gäller våra egna spelare har ambitionen varit att ha så bra koll på dem som möjligt och ge så bra återkoppling vi bara kan. Vi har också tagit input från ungdomsansvarig och andra ledare i föreningen vad gäller respektive spelares styrkor och svagheter, säger Dan och avslutar:
– Det finns alltid saker i en rekryteringsprocess som kan göras bättre, givetvis även i vårt fall. En del av den kritik och feedback vi fått tar vi givetvis till oss och försöker redan nu utvecklas inom. Till exempel fler och tidigare individuella samtal med våra egna ungdomsspelare i U15 och U16 ålder inför ansökan och uttagning till våra juniortrupper.