En 75 minuter lång dragning i tränarrummet i Himmelstalundshallen börjar ebba ut när Anders Olsson plötsligt blir påmind om vad han har bredvid sitt skrivbord.
Han river fram en gammal pärm och berättar om bakgrunden.
– Jag ska visa att jag verkligen är en idiot. Innan min mamma dog för en tio år sedan gav hon mig det här. "Du har alltid velat bli hockeytränare", sa hon. "Nej, jag ville bli Bruce Springsteen". "Nej, hockeytränare". Det här är alltså Anders Olsson, tolv år, som har gjort det här. Det här är logon, Racers så klart. Här är laguppställning, telefonnummer till alla killar, killar som är tio år fick skriva kontrakt med mig. Här är mål, assists, hur de skötte sig på träningen, träningsnärvaro, hemmatröja, bortatröja, matchrapporter, scoutingrapporter och så vidare. Här är grejer som vi skulle köpa in och en ritning. Jag trodde att vi skulle bygga klubbhus en gång i tiden, säger han medan han bläddrar i den slitna godbiten från 80-talet.
Ni fattar. 47-åringen från Göteborg började redan hemma i kvarteret med att starta en egen hockeyklubb som han dessutom sydde väska och matchtröjor till.
Intresset fanns tidigt och det har inte direkt avtagit.
– Det är likadant nu men ännu mer statistik och siffror tack vare datorn, konstaterar Olsson och smäller ihop pärmen.
Både han och 44-årige Tim Brithén, Vita Hästens assisterande tränare, beskriver sig som hockeynördar utan att tveka. De kommer till hallen klockan sju på morgonen och stämplar ut åtta på kvällen.
– Så är det absolut. Men jag fick lite annat perspektiv när min son drabbades av en hjärntumör, berättar Brithén och väger lite lätt på stolen.
Det gjorde att han trappade ned från hockeyn för att ägna mer tid åt familjen. Men efter att sonen återhämtade sig har viljan, tiden och lusten återkommit.
Så när Anders Olsson hörde av sig i våras hoppade han på tåget igen.
Olsson hade fullt upp innan laget samlades den 1 augusti. Å ena sidan sydde han ihop truppen, med 18 nya spelare, tillsammans med sportchefen Patrik Degerstedt. Parallellt med det jobbade han och Tim Brithén fram en "spelbok" för hur laget ska bete sig på isen.
– Vi träffades två gånger i Göteborg och diskuterade. Det var fantastiskt. Sen satt vi hela sommaren och han skickade grejer hela tiden. "Vad tycker du?". "Godkänt bara", berättar Olsson från sin plats vid skrivbordet.
Brithén klickar igång datorn och sen går det undan. Sida efter sida matas fram på skärmen. Det är pilar, trianglar, cirklar och annat för att beskriva hur Vita Hästen ska bete sig i olika situationer.
– 137 sidor tror jag vi är uppe i nu. Det är grunderna, som också kan anpassas beroende på motstånd och så vidare. Än så länge har vi inte gått igenom alla sidor med spelarna, bara det mest relevanta. Det måste ske pö om pö men de är väldigt lyhörda, konstaterar Brithén om det digra materialet.
Hur lång tid tar det innan sånt här sitter till hundra procent med 18 nya spelare?
– Det kommer det aldrig göra, svarar Olsson med ett leende.
– Vad är det de brukar säga? Det tar tre år och sen är det dags att lämna som tränare, skämtar Brithén.
– Grundblocken måste sitta och där får man vara tydlig. Det kan gå hyfsat fort. Vi har tittat på video från matcherna och huset känns byggt. Nu ska vi bara snygga till detaljerna, fortsätter han.
Tränarduon poängterar att spelartruppen har fått vara med och sätta sin prägel på idéerna också. På så sätt är spelboken mer av ett flytande dokument än ristat i sten.
– De tycker det är roligt. Det är väldigt många unga killar som är intresserade. Jag tycker det har varit bra diskussioner, säger Brithén.
Det har bland annat lett fram till att laget gemensamt har fastnat för vilken annan klubb som ska känneteckna Vita Hästens anda. Det landade i fotbollslaget Stoke, för att karakterisera ett stenhårt jobb hela tiden.
De engelska liknelserna stannar inte där.
– Det har blivit en liten grej, att det är lite roligt med olika namn. Man ska hitta olika namn för tekningsvarianter och så vidare. Vi har exempelvis två gemensamma uppspel och då var vi långt ner i divisionerna. Det blev Ipswich och Derby, lite bonkalag så man ska komma ihåg det, berättar Olsson.
När den nya tränarduon ska sammanfatta sin spelidé kommer ord som fart, kreativitet, mod, aggressivitet och disciplin upp.
– Det kanske redan har märkts men vi spelar inte som alla andra. Vi vill ju hålla i pucken. Det ska vara jävligt roligt att spela. Vi åker mycket skridskor men om vi har pucken tycker man det är roligt. Att dumpa och jaga är inte lika roligt alla gånger. Det är det här lekfulla vi vill få ut. Och sen ska det gå jäkligt fort, beskriver Olsson.
Det är en osvensk spelidé som eftersträvas, med inspiration från exempelvis schweiziska ligan, NHL eller Finland och USA:s landslag.
Eller svensk handboll från förr.
– På "Bengan" Johanssons tid, när målvakten tog bollen, då stack bara Erik Hajas och Pierre Thorsson. De gjorde flera mål så. På något sätt vill vi få in det där Hajas-tänket hos killarna, att de går. Svensk handboll stod för något nytt då, säger Anders Olsson.
Har ni visat handboll för spelarna?
– Nej, jag ville bara förklara nu, svarar Olsson.
– Vi visar bara handboll, säger Brithén och skrattar.
Anders Olsson tycker att svensk hockey är väldigt likriktad.
– Om Brynäs och Linköping spelar mot varandra skulle man kunna byta tröjor på dem efteråt och ingen skulle märka någon skillnad. Det enda laget som sticker ut tycker jag är Karlskoga. De har ett DNA, de står för något. De kör, det är lite rock´n´roll, säger han.
På liknade sätt vill han och Brithén sätta en offensiv och fartfylld touch på Vita Hästen. Olsson drar igång ett långt klipp där han visar raka motsatsen, ett sömnigt och temposänkande spel med burskydd.
– Alla allsvenska lag gör likadant. Det är ganska bekvämt men så här ser det ut. Nu åker de och byter här, "va fan, kör i stället". Det är inte kul att se på heller, säger han och skakar på huvudet
Han skiftar till ett par schweiziska och norska ihopklippta anfall, länder som han har jobbat i, för att visa kontrasten.
– Det går snabbt, det är en jävla skillnad här. Forwards och backar är med upp i anfallen. Det är tanken liksom, att ställa om snabbt och framåt med pucken. Man går här. Pang. Här har du Thorsson och Hajas som sticker. Boom. Det tog väl två–tre veckor för våra killar att snappa upp det här. Det är en roligare hockey men inte lika disciplinerad. Lite vild.
– Samtidigt vill vi ha disciplinen också. Det är där vi ska hitta balansen i försvarsspelet men spelarna känns beredda att göra det jobbet också, poängterar Brithén.
Både Anders Olsson och Tim Brithén är erfarna i tränarbranschen men de har långt ifrån följt den givna mallen. Olsson har exempelvis varit ett flertal säsonger i både tysk och schweizisk hockey och kommer senast från norska Stjernen, som han fick lämna efter halva säsongen trots att laget låg i topp. Brithén har bland varit förbundskapten på Island i två år och har också hjälpt till som utvecklingscoach i Spaniens ungdomslag.
Men – de har aldrig varit med i allsvenskan.
Det är en oprövad duo som dessutom ska sy ihop en trupp med 18 nya spelare.
Å andra sidan kanske det också underlättar att experimentera lite. Vita Hästen och de nya tränarna har i alla fall bestämt sig för att försöka bryta den svenska isen lite. De vill våga vara annorlunda.
– Jag hoppas och tror det. Sen kommer vi kanske bli bedömda: "Va fan, de vinner inga matcher". Det må hända. Men om vi är ute efter att göra spelarna i Hästen bättre, då måste vi spela annorlunda. Man ser inte riktigt det här i svensk hockey. Men man kommer åka på käftsmällar om man är först med det här också, säger Olsson.
– Om vi säger att vi vill sticka ut med en ny spelidé, nog fan vill alla på och slå oss då och berätta att vi har gjort fel. Det är naturliga gången i svensk hockey, fyller Brithén i.
Det är mycket teori och fakta som rullas upp under en dryg timme. Dagens datasystem och den statistik som finns att tillgå gör att det går att analysera varenda spelare ner till enskilda aktioner på isen. Det är siffror som används för att utveckla individen, laget eller för den delen också scouta motståndare – eller potentiella nyförvärv.
Allt det blandas ut med sportens känslor, spelarnas mentala karaktärer, fysiska och tekniska färdigheter, förmåga att samarbeta i grupp och så vidare för att skapa den bästa möjliga hockeycocktailen som ska ge ett sevärt och vinnande lag i vinter.
– Alla nya är värvade efter vårt sätt att spela. Men man måste alltid ha en magkänsla också, säger Olsson.
Och på tal om siffror:
– Jag kollar aldrig i tabellen. Jag blir bara stressad då. Man kanske vinner och åker upp ett hack eller förlorar och ramlar ner. Nej, sånt där är egentligen inget jag kan påverka och därför tittar jag inte. Då är det bättre att kolla statistik för att se hur vi kan ändra eller förbättra något.
Han kan vara lugn. Tabellpositionen kommer flera andra nyfikna Vita Hästen-supportrar ändå hålla ett vakande öga på.
Liksom det nya tränarparet och den nya spelidén.