Sporten har skrivit om isproblematiken i Skärblacka tidigare i höst. Norrköpings kommun äger kylanläggningen i Globalhallen, men Skärblacka IF äger hallen och står för driften.
Föreningen har inte råd att anlägga is i vinter på grund av de höga elkostnaderna. Jämfört med förra året har deras fasta elpris gått upp från 46 öre till 96 öre per kilowattimme. Totalt beräknas driften öka från 500 000 kronor till drygt 1,2 miljoner kronor den här vintern.
– Vi kan inte äventyra föreningens ekonomi och vi kommer inte att starta nu såvida det inte kommer in några externa finansiärer, klargör ordföranden Jonas Andersson.
Han har kört ärendet hela vägen in i kaklet hos Norrköpings kommun – utan att nå en lösning.
– Vi får en halv miljon i driftstöd, men inget mer. Vi har ansökt om att få det utbetalt tidigare, och att få extramedel, men har fått blankt nej. Vi tycker att det borde vara bättre om vi fick is i stället för att de drar igång uterinken vid Stallet. Deras förslag var att vi skulle överta kylanläggningen, men då skulle vi få ännu mer kostnader. Plus att det innehåller ammoniak och det har vi ingen kunskap att driva.
Vilka andra intäktskällor har ni en normal säsong?
– Vi hyr ut till företag, skolor och Vita Hästens och LHC:s ungdomslag. Sen är det träningsavgifter och medlemsavgifter också, men det är i alla fall långt ifrån nära att räcka nu när det har blivit så mycket dyrare. Det allvarligaste är att vi har två deltidsanställda här, en på kansliet och en vaktmästare. Om inte hockeyn är igång har vi inte råd att ha dem anställda och då kommer de att få sparken. Det är jätteallvarligt.
Johannes Can, tillförordnad verksamhetschef för kultur, event och fritid, är insatt i Skärblackas situation.
– Vi tycker självklart att det här är tråkigt och beklagligt. Precis som Skärblacka är vi angelägna att få till en lösning, men vi har vissa begränsningar rent ekonomiskt, hur vi kan stötta föreningarna. Vi har tyvärr informerat Skärblacka att vi inte har något extra utrymme just nu. Vi har försökt att hitta vägar framåt men det är tufft, säger han.
Vad säger du om förslaget att satsa på Globalhallen i stället för uterinken?
– Det har vi inte pratat om. Sen är det fler föreningar inblandade också, som är verksamma i området vid Himmelstalund. Det är en helhetslösning man behöver ha i åtanke.
Skärblackas lag i division 3 har hankat sig fram genom att träna i Stallet och spela alla matcher på bortaplan. De tre ungdomslagen som fanns tidigare är det nu bara spillror kvar av.
– Vi har fem-sex spelare kvar som spelar ihop med Mjölby och Finspång. Resten har lagt av. Det är för långt att åka in till Norrköping och träna, säger Jonas Andersson.
– Det är verkligen jättetråkigt. Vi vill ju tvärtom stärka föreningslivet och möjliggöra utveckling, säger Johannes Can från kommunen.
A-laget är fortfarande aktivt. De har dock fått ännu sämre träningstider efter att grundserien avslutades nyligen.
– Vi blir erbjudna tider i Stallet som är 21 till 22.30. Det finns inga spelare som vill träna då. Enda lösningen kanske är att vi blir tvungna att hyra in oss på uterinken i Söderköping. En del grabbar säger att det är lika bra att lägga ner efter jul, om vi ändå inte kan träna, säger huvudtränaren Fredrik Klintestam.
Skärblacka har spelat i samma serie som Vita Hästen i höst. Men både Jonas Andersson och Fredrik Klintestam tycker att klubbarna behandlas totalt olika av Norrköpings kommun.
– Det är för mig en gåta att det kan vara så. Det finns nog ingen som är skyldig kommunen så mycket pengar som Hästen. Det är som en nål i ögat på alla. De får uppskov på skulden, har egna omklädningsrum och förråd och har fått de bästa träningstiderna klockan 16.30, 18 och 20. Vi har inte missat en betalning när vi har hyrt där inne, men vi får inte ens ett förråd att ha utrustningen i. Spelarna och vår materialare släpar allting fram och tillbaka till varje träning och måste ha grejerna upphängda i sitt eget hus, säger Jonas Andersson.
Kommunen hade väl räknat med att ni skulle ha Globalhallen i gång så därför har väl ni hamnat utanför pusslet?
– Nej. Jag sa redan i augusti att vi inte kommer ha råd att ha hallen igång. Vi fick lite tider i början av säsongen och då var även ungdomslagen med. Sen slutade de och då tränade A-laget på ungdomstiden. Men man får inte träna som senior på ungdomstider och då var någon snabb att tjalla till kommunen. Då skulle vi få kicken från alla våra tider. Det är ingen bra situation. Det främjar inte idrotten och det främjar framförallt inte Skärblacka.
Johannes Can har en annan bild av vad som hände innan säsongen drog igång. Han tycker inte heller att Vita Hästen har fått någon förutbestämd gräddfil gällande träningstider.
– Så är det inte och så ska det inte vara heller. Vi fördelar efter bästa förmåga och önskemål. Skärblacka hade ansökt om tider i Himmelstalund, men de backade tillbaka på en del av dem. Skärblacka har velat ha tillbaka tider lite senare, men det är svårt då de har gått vidare till andra. Vi har däremot haft dialog med övriga föreningar och har kunnat frigöra en del tider. Tyvärr är det brist på isytor generellt sett. Vi hoppas få till en bättring och vi har löpande dialog med föreningarna men givetvis också med politiken om hur vi ska kunna få till fler isytor.
Vad säger du om att de inte har fått tillgång till förvaringsutrymmen?
– Det är olika förutsättningar i anläggningarna och jag vet inte exakt vad de efterfrågar. Men vi har ju en del förråd och annat. Om det finns tillgång till utrymmen så är inte vi främmande för att hyra ut.
Jonas Andersson säger att årets säsong mycket väl kan vara den sista för hockeysektionen.
– Vi kommer behöva lägga ner om det ska vara så här. Vi kommer inte att ha en spelare till nästa år. Om det är så att hockeyn försvinner så försvinner ju hela den sektionen. Jag själv har hållit på i 30 år nu och det känns som att det är sista året nu, säger han.
Ordföranden suckar tungt. Han medger att han är bitter och frustrerad.
– När kommunen skulle spara pengar i slutet av 90-talet fick vi överta Skärblacka IP för en krona, annars skulle det läggas ner. Det gjorde vi för att vi skulle kunna ha idrott för ungdomar, men det var väl det dummaste vi någonsin har gjort, med facit i hand. Jag själv har hållit på i 22 år och kämpat för hockeyn. Det känns som det får räcka. Man har familj och ett annat liv. Man orkar inte i slutändan.