Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ordföranden förklarar – därför tog styrelsen beslutet

Rickard Rauge var tagen, men insåg också tillsammans med övriga i styrelsen att det enda rätta var att försätta Vita Hästen Ishockey AB i konkurs. "Jag har full förståelse för att det här rör upp känslor", säger Hästen-ordföranden.

Vita Hästens ordförande Rickard Rauge menar att klubben har gjort allt man kan för att undvika konkursen.

Vita Hästens ordförande Rickard Rauge menar att klubben har gjort allt man kan för att undvika konkursen.

Foto: Johny Daagh

Ishockey2023-03-31 17:28

Innan lunch på fredagen gick Rickard Rauge, Mattias Fälting, Richard Lundqvist och Magnus Lundbäck till Norrköpings tingsrätt för att ansöka om konkurs för Vita Hästens aktiebolag.

På eftermiddagen kom Rickard Rauge till Norrköpings Tidningars redaktion, där han samlade sina tankar och berättade det som i nuläget kunde berättas.

Konkursen var oundviklig.

– Vi har vänt på alla stenar för att göra rätt för oss i olika sammanhang. Till slut så liksom...det fanns inte så mycket mer att utröna. Det ska ju finnas livskraft för att driva det här vidare, säger Rickard Rauge vars Vita Hästen-styrelse var enig i konkursbeslutet.

undefined
Vita Hästens ordförande Rickard Rauge menar att klubben har gjort allt man kan för att undvika konkursen.

Rickard Rauge la skridskorna på hyllan 1995. Året efter gick Vita Hästen i konkurs. Han vill inte påstå att man påverkats negativt av den historiken när man jobbat för att få båten på rätt köl under senvintern.

Pandemin skapade däremot ekonomiska sår som var svårläkta, plus att Vita Hästen av Förvaltningsrätten dömts att betala tillbaka 800 000 kronor för ett "pandemistöd" som man fått.

– Det hjälper ju inte till. Det är mycket pengar, säger Rickard Rauge.

Varför har ni hamnat i den här situationen?

undefined
Kommer det att spelas allsvensk ishockey här inne framöver? Just nu är det mesta oklart.

– Egentligen är det för tidigt att pang bom säga det. Vi måste samla in all fakta. Men vad jag kan säga? Det vi ser är att med pandemiryggsäcken och att efter det försöka skapa en tillväxt och tilltro igen bland publik och näringslivet – det har vi inte lyckats med. Det har inte lyft tillräckligt. Sedan har vi dyrare omkostnader också när vi klev in i det.

Borde ni ha bromsat ekonomiskt tidigare om ni såg tecken på att det gick åt fel håll? Var ni naiva?

– Det där kan man alltid diskutera. Det svåra är att det ska finnas utrymme att bromsa också när du är mitt i det. Vi har ett åtagande mot Hockeyallsvenskan där vi måste göra rätt för oss. Man sitter i vissa avtal som man inte bara avbryter.

Rickard Rauge vill inte gå in på detaljer kring vilka faktorer som spelat in mest i Vita Hästens ekonomiska fall. Det kommer att klargöras framgent.

Formellt blir Vita Hästen inte av med den allsvenska platsen direkt, men det är att förmoda att vi får svar på den frågan inom en hyfsat snar framtid – och att det inte ser ljust ut på den fronten.

Är det möjligt att ha ett hockeyallsvenskt lag genom en förening, eller måste det ske via ett aktiebolag?

– Låt mig få återkomma till det. Men vi ska undersöka den ekonomiska bärigheten vi har för att spela så högt upp i seriesystemet som möjligt. Sedan vad det är – det vi inte vi i dag.

Hästen-ordföranden sedan 2019 är tydlig med att junior- och ungdomsverksamheten (drivs inom föreningen och inte via aktiebolaget) är prio ett just nu. Det finns en fordran mellan moderföreningen och aktiebolaget, exakt hur den påverkas nu kommer att utredas juridiskt.

undefined
Hur ser Vita Hästens framtid ut? Oklart. Men klart är att föreningens ledning vill värna ungdomsidrotten, efter fredagens konkursbesked.

Rickard Rauge och övriga i styrelsen går in operativt i moderföreningen. Alla sju anställda på kansliet, exempelvis klubbdirektören Johan Lundström som tillträdde i maj, blir nu uppsagda. De får uppsägningslöner, men ska vara behjälpliga för att svara på frågor från konkursförvaltaren.

Det känns i hjärtat hos Rickard Rauge, när konkursen är ett faktum.

– Sedan är det inte bara för mig, det är tufft för alla supportrar, spelare, tränare, oroliga föräldrar, ungdomsspelare, allihopa. Därför vill vi vara tydliga med vi har stor fokus på de yngre. Jag har full förståelse för att det här rör upp känslor, säger Rickard Rauge som inte har tänkt något på om han vill fortsätta i sin nuvarande roll.

Var det på något sätt befriande att gå till tingsrätten?

– Befriande är nog fel ord. Men hur det än är – när man har kommit till ett beslut och det inte är taget på lösa grunder... Vi har jobbat frenetiskt under en period och försökt att hitta lösningar. Vi har gjort allt vi har kunnat. Har man spelat en match där man har gjort sitt bästa på alla sätt, då är det en helt annan sak att förlora än om man inte gjort det.

Är du besviken på Norrköpings kommun?

– Absolut inte. Det är komplext och man måste ha respekt för alla parter. Det viktigaste är att man har en bra dialog, sen behöver man inte tycka likadant. Jag tycker dialogen med kommunen har varit bra. Den kommer bli en viktig del fortsättningsvis också när det gäller föreningens framtid.

Vita Hästen har i många år fått stor ekonomisk stöttning ett företaget Slättö som har täppt till hål här och där.

Frågan är om Vita Hästen har förlitat sig för mycket på de tillskotten? En berättigad frågeställning, menar Rickard Rauge.

– Så kan det vara. Vi har ju jobbat för att hitta en egen bärighet i det här. Det är jobbigt att förlita sig på enskilda aktörer för mycket. Man vill inte vara där. Man vill att det ska finnas en egen lönsamhet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!