Vita Hästens enskilt största skuld är hyresskulden på närmare 1,8 miljoner kronor till Norrköpings kommun. Den är stadigt växande och från kommunens håll är beskedet glasklart: någon särbehandling är inte aktuell.
– Alla behandlas lika, föreningar, organisationer eller privatpersoner som också kan ha skulder till kommunen. Vi har också vår ekonomi att sköta med utgifter och inkomster och vill ha ordning och reda. Våra största utgifter ligger hos issporterna och simhallen. Om vi tappar intäkter drabbar det annan verksamhet, säger Päivi Johansson (M).
Hon kan konstatera att Vita Hästen slutade att betala av på hyresskulden förra året.
– När inte fakturan betalas skickar vi ut påminnelser varje gång. Nästa steg är att det går till kommunens inkasso och då läggs det på lite ytterligare avgifter.
Vita Hästens uppräknade skuld till kommunen per 15 mars kommer vara exakt 1 915 724 kronor, varav 878 635 kronor har gått vidare till inkasso. De här kommunskulderna hamnar inte hos Kronofogden men ska likväl betalas, eller hittas en avbetalningsplan för.
Sammantaget (med ett negativt eget kapital på 4,6 miljoner kronor) finns det dock ett akut konkurshot som i så fall främst lär drabba aktiebolagsdelen, med andra ord A-laget i allsvenskan.
– Om de inte kan lösa situationen får de ansöka om rekonstruktion för att bli av med alla skulder. Då får de spela i lägre divisioner. Det är inte första gången som Vita Hästen hamnar här i så fall, säger Päivi Johansson och påminner om konkursen 1996.
Hon ser inget hinder för att föreningsdelen, alltså ungdomsverksamheten, kan bedrivas vidare efter en rekonstruktion.
– Vi har ju en ishall stående och den ska användas av föreningarna. Vita Hästen har redogjort för barn- och ungdomsverksamheten och den verkar fungera bra.
Johan Lundström och Vita Hästen påpekar att de har ett annat utgångsläge än Norrköpings elitlag IFK Norrköping och Dolphins. De äger sina arenor (efter ekonomiska uppgörelser med kommunen) och kan således också få in intäkter tack vare det.
Att Vita Hästen skulle räddas av ett eventuellt övertagande av Himmelstalundshallen i någon form verkar inte heller aktuellt – eller vara lösningen på problemet.
– Vi har ett nämndreglemente och där jobbar vi inte med de här stora pengarna eller större subventioner till idrotten. Det måste i så fall upp till kommunstyrelsen. Men driftskostnaderna är betydligt mer än vad vi får in i hyresintäkter från Vita Hästen, bandyn och konståkningen, säger Päivi Johansson.