Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Konkursförvaltaren ska syna Hästen: "Vem är ansvarig?"

Pärmar ska läsas, siffror ska granskas och ansvar kan komma att utkrävas. "En företagsrekonstruktion var uteslutet", säger konkursförvaltaren Magnus Nedstrand.

Konkursförvaltaren Magnus Nedstrand har saker att bita i.

Konkursförvaltaren Magnus Nedstrand har saker att bita i.

Foto: Johny Daagh

Ishockey2023-04-01 08:00

Magnus Nedstrand har arbetat som advokat sedan 1991, och från start varit verksam som konkursförvaltare. Han gör inget annat och jobbar med rekonstruktioner, konkurser och likvidationer.

Vita Hästen Ishockey AB är Nedstrands senaste uppdrag, han är utsedd av domstol för att oberoende och objektivt hantera en konkurs.

Nedstrand blev kontaktad av styrelsen häromdagen, en styrelse som hade en inställning om att en rekonstruktion kanske var möjlig.

– Jag kunde tillsammans med klubbens ekonomikonsult, Ola Jakobsson, konstatera att företagsrekonstruktion var uteslutet. Nån nämnde att Leksand varit i rekonstruktion bland annat. Jag svarade ärligt att min uppfattning är att det går inte att rekonstruera Vita Hästen Ishockey AB på det sättet. Läget var för tufft, vi kom in för sent, det fanns ingen livskraft och såna saker, säger Magnus Nedstrand som under 30 års tid har handlagt runt 2 000 liknande ärenden.

Det finns sedan 1 oktober 2022 en ny lag om företagsrekonstruktion som ställer helt andra krav. Innan dess beviljades en rekonstruktion i regel av domstolarna.

– Styrelsen har konstaterat att man är på obestånd. Man kan inte betala sina skulder när de förfaller och det är ingen tillfällig situation. Vi måste agera på det här sättet. I dag (fredag) klockan nio fick jag reda på att man fattat ett beslut, berättar Nedstrand.

Vita Hästens moderförening har cirka 800 medlemmar. Den ryms alltså inte inom samma ram som aktiebolaget.

– Jag har inget med det att göra juridiskt. Men jag begriper att det är viktigt för mig att se vad jag kan göra för att underlätta för att föreningen ska kunna bedriva sin verksamhet vidare i någon annan form. Där får föreningen anlita sina ombud och förhandla med mig. Jag kommer göra allt jag kan för att det spelas hockey i Vita Hästen och i Norrköping nästa säsong också, på något sätt, säger Magnus Nedstrand.

Var det något specifikt av skulderna, det egna kapitalet eller annat som gjorde att du tyckte att konkurs var rätt?

– Det är bara styrelsen som har fattat beslutet i samarbete med andra berörda parter. Jag har förklarat vad som är skillnad på en konkurs och rekonstruktion, och när det inte finns kapital någon annanstans. Ibland är det klubbar som får massa pengar, att banken eller kommunen går in med miljoner. Jag utgår från att Vita Hästen har vänt på alla de där stenarna. Jag har inte analyserat räkenskaperna eller gått in i några årsbokslut eller liknande. Den kan man tycka är lite konstigt, men har man ekonomikonsulter, seriösa revisorer och liknande – allt det där har styrelsen ett ansvar för.

Från och med nu är Nedstrand juridiskt ansvarig för allt som rör Vita Hästens aktiebolag, och ska försöka hitta en så bra lösning som möjligt.

Löneutbetalningarna – till alla spelare, ledare och anställda – som uteblev på grund av att pengarna inte fanns i slutet av mars för alla anställda är under lupp. "Ett antal hundra tusen kronor" rör det sig om.

– De ska få sina löner via den statliga lönegarantin. Det är det sociala skyddssystemet man har vid en konkurs, man har rätt till lön, säger Magnus Nedstrand.

Nästan alla spelare i truppen har åttamånaderskontrakt som löper ut i månadsskiftet mars-april. Inom organisationen är det vanliga tillsvidareanställningar som gäller.

Magnus Nedstrand har påbörjat sitt arbete, men kommer i nästa vecka att intensifiera det hela där han ska kartlägga alla siffror, transaktioner och ekonomiska förehavanden som förekommit i Vita Hästen.

– Hur kunde det bli så här? Vilka fel har gjorts? Varför har man hamnat på obestånd? Vem är ansvarig? Har styrelsen ett ansvar? Sen finns det en rad andra saker som ska redas ut enligt konkurslagen som man alltid gör. Det kvittar om det är kiosken på station eller hockeyklubben, säger han.

Ett halvår har Magnus på sig innan granskningen senast måste vara i hamn. Externa granskare tas in, bland annat en person som för övrigt var med och granskade Vita Hästen vid konkursen 1996.

Var är det första du behöver ta tag i?

– Lönegarantin har vi redan tagit tag i. Sen ska vi träffa den anställda personalen, alltså vd, säljare, administration och liknande på måndag. Vi ska gå igenom grundläggande bitar. Vem äger vad? Vad äger föreningen? Är det någon som inte har betalat? På vårt språk heter det att omhänderta konkursboets tillgångar och skulder för att få en bild av det hela. Vi måste bringa ordning i om det finns några oklarheter. Det finns säkert saker och ting som flyter samman mellan föreningen och aktiebolaget. Det ska vi reda ut i lugn och ro. Jag får säkert ställa frågan: Hur hänger det här ihop? Vi har tid på oss.

I vanliga fall går man tillbaka ett år i tiden med en sådan granskning. Sen läggs extra krut på de sista månaderna. Ordföranden Rickard Rauge känner ingen direkt oro kring beslut som har fattats. Magnus Nedstrand ser det inte som omöjligt att rapporten är klar innan sommaren.

Kan det bli domar mot personer som varit verksamma i Vita Hästen?

– Nej. För de anställda är den stora konsekvensen att alla blir uppsagda innan påsk. Det är dramatiskt så klart. Sedan ska vi titta på om vi hittar något som avviker eller inte är ordinärt. Är det nånting vi tycker är konstigt, då kommer vi att fråga om det. Det är inte så att vi springer och stämmer och så vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!