Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunen om namnbyte på "Himpa": "Tittar på den frågan"

Vita Hästen har skulder på över 1,6 miljoner kronor till Norrköpings kommun. "Vi kan inte efterskänka det", konstaterar Kultur- och fritidsdirektören Maria Modig.

Kultur- och fritidsdirektören Maria Modig berättar om den eventuella möjligheten att byta namn på Himmelstalundshallen.

Kultur- och fritidsdirektören Maria Modig berättar om den eventuella möjligheten att byta namn på Himmelstalundshallen.

Foto: Montage: Johny Daagh/Norrköpings kommun

Ishockey2023-02-28 12:30

På måndagens extra årsmöte konstaterades det att klubben har två riktigt tuffa ekonomiska deadlines. Klubben, eller rättare sagt A-lagsverksamheten i Vita Hästen AB, behöver få in ytterligare 2,5 miljoner kronor under våren bara för att klara den mest akuta likviditeten. I ett lite längre perspektiv måste aktiekapitalet i bolaget återställas inom åtta månader för att undvika likvidation, som i så fall med största sannolikhet skulle slå undan benen på elitishockeyverksamheten.

Det är en kämpig utmaning med ett eget kapital på -4,6 miljoner kronor just nu och att det gångna verksamhetsåret (maj till december) gick back med 6,8 miljoner.

Kommunen är en part i Vita Hästens kris. Vita Hästen AB och föreningsdelen har en skuld dit (mer specifikt till det kommunala bolaget Norrevo som är fastighetsägare) på drygt 1,6 miljoner kronor som ska betas av.

– Jag vill inte föregå något men mitt presidie, min politik, ska träffa Vita Hästens styrelse på torsdag. Vi vill höra vad som händer, berättar Kultur- och fritidsdirektören Maria Modig.

Hon kan självklart inte spekulera i vad det mötet ger men kan i alla fall konstatera att det inte finns någon möjlighet att skulden bara stryks utan vidare.

– Vi kan inte efterskänka det. Det finns flera andra föreningar i Norrköping som också har skulder i så fall och det har med likvärdighetsprincipen att göra. Den måste gälla alla. Däremot kanske det går att komma överens om en annan avbetalningsplan eller så, beroende på vad de säger och har för möjligheter. Men Vita Hästen och de andra klubbarna i Himmelstalundshallen, Borgia och NKK, fick ett ganska stort stöd i samband med pandemin när de fick hyresbefrielse under en period, påpekar Modig.

Finns det ett värde för kommunen att ha Vita Hästen som ett affischnamn i hockeyallsvenskan?

– Det gör det absolut och vi tänker bland annat utifrån ett förebildsperspektiv. Det är viktigt med elitidrott men det är svårt för många elitklubbar i dag att klara sig. Forskaren Johan R Norberg på Centrum för Idrottsforskning har skrivit om det här, gränssnittet mellan när idrotten är affärsmässig kontra föreningen och andra värdegrunder. Att vara en ideell förening är en sak men att gå upp och vara ett elitlag, då måste man vara affärsmässig på ett helt annat sätt. Det blir en konflikt i de här delarna mellan det och den vågskålen är jätteintressant. Det avgör vilken nivå man kan ligga på, menar jag. Det är skillnad att driva en ideell förening och att driva ett bolag.

En del i Vita Hästens ekonomiska kamp är att försöka få till en namnförsäljning av Himmelstalundshallen för att få in pengar den vägen. Rent praktiskt skulle det innebära att Norrevo får de sponsringspengarna men att hyran skulle reduceras med motsvarande belopp. Kommunen har sagt nej till det tidigare och har då hänvisat till riktlinjerna från 2011.

Nu berättar Maria Modig att det ändå finns en liten öppning där.

– Vi håller på och tittar på den frågan. Det handlar om en principfråga. Om Vita Hästen ska få sälja det så måste vi titta på andra kommunala anläggningar också. Arbetet har fastnat lite på grund av att vi har en ny majoritet och frågorna betas av. Frågan finns fortfarande men vi har inte kommit fram till ett beslut än. Den bereds av kommunstyrelsen och inte av Kultur- och Fritidsnämnden men vi är med i processen, förklarar hon.

Det finns visst hopp där ändå?

– Det kan det göra. Men sen är frågan hur mycket såna namnförsäljningar kan inbringa. När jag jobbade på Gotland sålde vi namnet på den nya arenan. Nu var det Gotland och inte Norrköping, med mycket mindre företag och det här var några år sedan, men det här gav 300 000.

Det är inte mycket i Vita Hästens vågskål.

– Nej. Och det är inte bara Hästen som ska ha pengarna i så fall. Då ska ju konståkningen och Borgia dela på det också.

Vad grundar sig den fördelningen på i så fall? Är det en tredjedel var eller är det attraktionskraft som styr?

– Nej. Det beror säkert på hur mycket man nyttjar hallen. Det blir nog en fördelningsnyckel beroende på hur mycket timmar man har. Jag kan inte föregå det men det är ju i alla fall inte den nivån av pengar som Vita Hästen står och behöver, säger Maria Modig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!