Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kärleken till Vita Hästen gör att han fortsätter

Joakim Sundgrens företag förlorade nästan en halv miljon kronor efter Vita Hästens konkurs. Det bultande Hästen-hjärtat gör att han ändå fortsatte med sin restaurang i Himmelstalundshallen. "Det tjänar inget till att älta det som varit, det är bara att köra", säger Sundgren.

Joakim Sundgren är optmistiskt lagd, men trots det har utfallet varit över förväntan under hösten. Under denna fredag sålde han cirka 150 maträtter och hade en bruttoförsäljning på 42 000 kronor. "Helt okej, men en ganska lugn kväll", säger han.

Joakim Sundgren är optmistiskt lagd, men trots det har utfallet varit över förväntan under hösten. Under denna fredag sålde han cirka 150 maträtter och hade en bruttoförsäljning på 42 000 kronor. "Helt okej, men en ganska lugn kväll", säger han.

Foto: Kenny Wiis

Ishockey2023-11-24 21:04

Joakim Sundgren torkar av en av bänkarna i köket i Restaurang Rinkside. Bakom honom står en kollega och friterar pommes. En annan kollega svepar förbi och hämtar bestick.

Det är en och en halv timme till nedsläpp i derbyt mellan Vita Hästen och Skärblacka.

Joakim Sundgren har varit i köket i Himmelstalundshallen så gott som hela dagen och arbetat för att allt ska flyta på under fredagskvällen.

Ett division 3-lag med restaurang i samband med matcherna hör verkligen inte till vanligheterna.

Att det skulle serveras högrevsburgare och annat i samband med matcher mot Skärblacka och Wettern var inte det som Joakim Sundgren hade i tankarna när han inför förra säsongen med sitt företag tog över driften av restaurangen och bortalagen hette Björklöven, Djurgården och Västerås och omsättningen var runt tre miljoner kronor.

Hjärtat sa åt honom att fortsätta.

Trots att man gick minus 485 000 kronor på grund av Vita Hästens konkurs och fordringar man aldrig såg röken av.

– Vi skrev av nästan allting först. Vi sparade tio procent eller något, men visste att de pengarna skulle vi aldrig se, säger Joakim Sundgren.

– Det är ju klubben Vita Hästen jag älskar. Det tjänar inget till att älta det som varit, det är bara att köra. Det hade varit tråkigt att gå hit och se någon annan driva det. Jag tycker det är roligt, jag gillar att jobba, sen är det kul att få betalt också (skratt).

Vissa tvivel kring att fortsätta verksamheten dök upp tidigt i höstas. Det handlade om att alkoholrättigheterna dröjde en bit in i september, vilket var en biverkan av konkursen. Men den pusselbiten föll sedan på plats.

– Alla glada tillrop vi får betyder ju jättemycket. Jag brinner för det här, säger Joakim Sundgren som tidigare har drivit Vita Hästen supportershop och följt lagets framfart i otaliga år.

Oroade det lite att köra på när det blev spel i trean?

– Nej, jag kände att det blir nog bra det här. Alla var så positiva. Vilken division 3-klubb har ett guldrum, sportbar och saker vi har här? Det är det som är lite häftigt.

undefined
Joakim Sundgren var på plats redan dagen innan match och börjar då förbereda allting.

Vita Hästens fina publiksnitt i "Himpa" är en viktig faktor för Sundgren. Han uppmanar Norrköpingsfolket att fortsätta stötta deras hockeylag samtidigt som han skämtsamt säger till en kollega att han har varit i hallen sedan tidig förmiddag då han är den ende som jobbar ordentligt.

Hur har hösten hittills varit för dig med restaurangen?

– Kanon. Mycket över förväntan. Jag tror, om tre-fyra år och allt rullar på, att vi kommer känna att vi verkligen gjorde rätt som satsade.

Magnus Bodin från Vita Hästens styrelse ringer. Sundgren lyfter luren och besvarar en fråga om vilken prislapp vissa hoodies som supportrar kan köpa ska ha.

Han hjälper föreningen på fler än ett sätt.

En viss procent av restaurangens omsättning går till Vita Hästen och man hyr in sig i lokalen.

– Vi samspelar. Går det bra för oss så går det bra för Hästen.

undefined
Karl Malmqvist, Tommy Moberg, Linda Malmqvist och Stefan Karlsson är trogna besökare på restaurangen i samband med matcher. De hyllar Joakim Sundgren för att han fortsatte.

Joakim Sundgren visar guldrummet där sju bord är uppdukade. Där kan företag boka bord.

– Det är lite VIP-aktigt. I år är det inte hur mycket folk som helst här, men det är ändå trevligt och vi bygger för framtiden. Om ett år kanske vi har 60-70 personer. Förra året hade vi 170 som mest, säger Sundgren.

Ordföranden Fredrik Jensen kommer in. Jensen ska snart vidare och hänga upp lite skyltar i hallen.

– Säger "Jocke" att han har jobbat hårt? Det tror jag inte på, säger Jensen skämtsamt.

Joakim Sundgren erinrar sig försäljningen från första hemmamatchen mot Valdemarsvik då det kom nästan 2 000 åskådare till Himmelstalundshallen.

– Då skiljde det 19 000 kronor mot förra årets bästa. Då hade vi Modo på besök, nu var det Valdemarsvik. Jag tror vi sålde för 105 000 kronor då att jämföra med 124 000 mot Modo. Och då är det ändå hockeyallsvenskan mot division 3, säger han.

Sundgren ser en framtid där det går att driva en restaurang som även serverar frukost och lunch. Han pekar mot sin son som står i baren och jobbar.

– Det är drömmen. Jag minns när min son som liten träffade "Sama" (Jesper Samuelsson) medan A-laget åt. "Sama" pratade lite med honom, sånt betyder massor. Jag tänker ett upplägg som IFK har. Det måste vara fantastiskt för barnen att få se och hälsa på "Totte" Nyman under en lunch. De mjuka värdena är jätteviktiga, säger Joakim Sundgren som fick se Hästen tvåla dit Skärblacka med 6–0.

undefined
Under pausen samlas gott om folk för att ta en öl, en läsk och snacka om matchen och livet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!