När serieindelningen för division 3-säsongen i vinter kom blev det, om inte förr, uppenbart på vilken nivå Vita Hästen och stadens ishockey startar om. Konkursen för aktiebolaget och den turbulenta våren ska mynna ut i något nytt.
Igen.
Långt från riksmedias brus och hockeyallsvenskt fokus.
En väg framåt för en klubb som vant alla vid att omgärdas med en hel del mörka rubriker genom åren. Först i Sverige till två (!) konkurser är en inte alltför smickrande "titel". Samtidigt visade alla turer i samband med den senaste att det finns ett stort engagemang runt den klubb som finns kvar och ska driva verksamheten vidare.
Det är med greppet runt den insikten som den nyvalda, rutinerade, styrelsen tar avstamp i att skapa något hållbart. Fredrik Jensen tackade ja till att kliva in i klubben på nytt, nu som dess ordförande, och han vill måla en bild av ett tufft läge men med en tro på framtiden.
48-åringen möter upp i centrala Norrköping för att prata om sitt nya uppdrag.
Men också om varför han valde att hoppa på det.
– Jag har fått den frågan några gånger, säger Jensen och tar ny sats. Jag fick frågan och det var på sätt och vis smickrande. Jag var tvungen att tänka till rejält, jag har varit ifrån det i ganska många år. Samtidigt är det väldigt kul med idrott, ishockey och engagemanget. Sedan tyckte jag att det var en intressant konstellation i styrelsen, det kändes som en bra grupp.
Ni har suttit ett par veckor nu, vad har ni hunnit uträtta på den korta tiden?
– Alla måste ha respekt för att det tar tid att sätta sig in i allt. Det är bara Bodin (Magnus) som varit med och varit adjungerad på slutet. Sedan har vi vetat en tid att vi troligen skulle kunna bli valda och har bildat oss en uppfattning om hur det ser ut.
Vad är er bild?
– Att det finns ett stort engagemang men också många trådar att dra i. När det har varit ett hockeyallsvenskt A-lag har mycket fokus hamnat där och med en pressad ekonomi har man inte hunnit lägga tiden och omtanken på ungdom och junior, och det märks till viss del. Det finns en frustration bland föräldrar och medlemmar, där finns det mycket att göra för att få struktur och ordning och reda.
När årsmötet för ett par veckor sedan valde att rösta emot revisorn Ola Jakobssons förslag om att ge den gamla styrelsen ansvarsfrihet var det ett utslag av missnöje – rent praktiskt ger det också större möjlighet för klubben att föra eventuella skadeståndsanspråk om det någon gång skulle framkomma skäl för det.
Något Fredrik Jensen dock avfärdar.
– Det har vi inga ambitioner att göra. Det vore ingen som skulle vinna på det över huvud taget, som revisorn också sa på årsmötet så har den förra styrelsen juridiskt inte gjort något fel.
Att årsmötet blev så sent gör dock att man ligger efter.
– Sponsorförsäljningen har vi knappt börjat med, säger Jensen.
Vem sköter den biten nu?
– Det blir ideella krafter som får göra det. Många har sagt att de gärna hjälper till. Det gäller att organisera det, många som var med i räddningsaktionen har erbjudit sig.
Hur beskriver du ekonomin i föreningen?
– Det är en uppförsbacke. Det är något vi tittar på. Sedan är det inte samma storlek på ekonomi och organisation i division 3 som i hockeyallsvenskan. Vi har fått ett tillskott från Hästen Fanz (insamlingen) som är dedikerat A-lagsdelen. Vi har intäkter från spelaravgifter och den löpande likviditeten lyckas vi hantera. Vår ambition är att ta föreningen till grön kvist och att den mår bra ekonomiskt. Att bygga en bas även med organisationsstruktur.
En diskussion som redan kommit upp runt omstarten är ersättning till spelare och ledare runt A-laget. Och kostymen som klubben ska starta om med på lägsta nivån.
Hur ser du på snacket om att spelarna ska ha löner?
– Ambitionen är att ta oss upp till division 2. Sedan skulle jag inte kalla det lön utan ersättning. Någon får utrustning, någon får för förlorad arbetsinkomst och så vidare. Den vi har satsat på är Jesper Samuelsson, han har en heltidstjänst. Det är därför han har flera roller, för att det behövs ur ett ekonomiskt perspektiv. Men annars är det inga löner att tala om.
Tränaren (Patrik Degerstedt) avlönas?
– Han har också ersättning men det är ingen heltidsersättning på något sätt.
Det är lätt att sådant skapar en diskussion hur det ska se ut kontra kostnader för ungdomslagen och så vidare?
– Klart att det kostar att driva en förening, oavsett om det är i hockeyallsvenskan eller i division 3. Vi kommer att ha avlönade personer på ungdoms- och juniorsidan också. Just nu har vi ingen på kansliet men det behöver vi ha. Pengen vi lägger på juniortränare kommer att vara lägre än den har varit, säger Fredrik Jensen.
Avgifterna för ungdomar och juniorer som vill spela hos er var uppe till diskussion ifjol, att de är väldigt höga, hur ser ni på det?
– Att de avgifterna är höga har jag respekt för. De kommer inte gå till att finansiera något A-lag, det måste bära sig själv. Avgifterna kommer framför allt inte att höjas, det vore fantastiskt om vi kunde sänka dem. Vi sitter med budgetarbetet nu så jag vågar inte lova något än. För mig handlar det om att jag vill att unga ska få chansen att spela ishockey. Det ska inte vara en ekonomisk fråga om man har råd eller inte.
En avgörande punkt för klubbens framtid är istiderna. Något som varit en diskussion i många år. Ytorna räcker inte till.
– Det är en av de viktigaste frågorna. Kanske inte just kring den stora arenan men infrastrukturen på Himmelstalund i stort. Det finns två ishallar och en uterink och det är många som slåss om tiderna. Isyta per capita i Norrköping är en katastrof. Vi vill gå från 300 till 500 ungdomar som spelar ishockey hos oss, och det kan vi inte göra med Himmelstalundshallen, Stallet och en uterink som är öppen november till januari om vädret tillåter. Det är en fråga som är avgörande för Vita Hästens överlevnad över tid, säger Fredrik Jensen.
Att Vita Hästens varumärke kan vara lite skamfilat efter allt som varit, hur kan det påverka er tror du?
– Än så länge har jag inte stött på någon som bett oss fara för att vi är Vita Hästen. Det är upp till bevis för oss då, vi har en grupp människor som kommer att jobba med varumärket och Vita Hästen-kulturen mer långsiktigt. Engagemanget är stort men vi vill skapa ett ännu större bland näringslivet och befolkningen i Norrköping.
Hur balanserar ni ambitioner att ta klubben uppåt igen med att också skynda långsamt?
– Vi vill upp på alla nivåer. Ungdom och junior (spelar på hög svensk nivå fortsatt) också, där handlar det mer om kvalitén. Man måste bygga det stabilt, strukturerat och smart. Skynda långsamt är rätt ord. Saker måste hända men det får inte går för fort så man blir fartblind. A-laget ska skapa intresse som får fler att vilja spela ishockey och över tid blir en bra ungdomsverksamhet något som göder A-laget med spelare, supportrar och sponsorer.
Finns det en ambition om när ni vill att A-laget ska vara tillbaka på hockeyallsvensk nivå?
– Vi har inte formulerat någon vision på det sättet, det får vi återkomma till. Alla i styrelsen har höga ambitioner med sitt engagemang, vi vill uppåt och vi vill göra det bra. Vi vill tillbaka till en högre sportslig nivå och på ungdomssidan handlar det också om hur många som spelar ishockey och hur många som börjar varje år.
Hur gör ni för att fånga upp det stora engagemang som funnits den här våren?
– Första steget är att medlemmarna valt en styrelse som man gjort där både Magnus Bodin och Maria Holm kommer från gräsrotsrörelsen och med fötterna i supporterleden. I generella termer handlar det väldigt mycket om kommunikation och öppenhet, att visa vad man gör.
Fredrik Jensen ser sin comeback i Vita Hästen på lång sikt. Han ser gärna att nuvarande styrelse får jobba några år och bygga över tid.
– Så är det, men vi är valda på ett och två år. Det är det vi har mandat för. Det gäller att bevisa sig. Men vi är mer långsiktiga än så och hoppas att få medlemmarnas förtroende över tid för att vi gör ett bra jobb. Vi tittar längre för att det inte ska bli bara brandsläckning. Vi har såklart bränder att släcka också och en verklighet som vi behöver ta tag i, men för att bli framgångsrik måste man ha förmågan att titta långsiktigt.