Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Jättelätt att komma in som kvinna"

Karin Ahl blev historisk i somras när hon valdes som Östergötlands ishockeyförbunds första kvinnliga ordförande i den 81 år långa historien. "Man ger ett sken av att det är ett gubbvälde, för att det är mycket män, men de är väldigt välkomnande och stöttande", säger hon.

Östergötlands ishockeyförbunds ordförande, Karin Ahl.

Östergötlands ishockeyförbunds ordförande, Karin Ahl.

Foto: Carl Holmqvist

Ishockey2021-12-24 14:00

Den 8 juni 2021 blev Mantorpsbon Karin Ahl, 43, historisk när hon valdes till Östergötlands ishockeyförbunds första kvinnliga ordförande någonsin.

– Det är jättelätt att komma in som kvinna, för alla kommer ihåg dig. Vi är så få, säger Karin Ahl med en glimt i ögat.

– Jag tycker att det varit väldigt roligt. När vi haft ordförandeträffar hos Svenska ishockeyförbundet märker man att vi är väldigt få kvinnor. Jag hoppas fler tar chansen. 

Karin Ahls resa inom hockeyn började i Mjölby hockey eftersom hennes son spelade ungdomshockey där. Sen kom frågan om ville sitta med i hockeyförbundets styrelse. Innan hon valdes till ordförande satt hon som vice ordförande i ett år.

– Jag tycker om att jobba i föreningar. Det var inget svårt beslut och det är kul att få utmana i manliga hierarkier. Jag upplever att man är väldigt tacksam för de kvinnor som faktiskt vill vara med och det som de bidrar med.

Hennes hjärtefråga är hockeyns utveckling: att locka och ge möjlighet för fler barn och ungdomar till att spela hockey. 

– Vi har inte tid att stå och stampa när det ser ut som det gör i hockeysverige idag. Framförallt här i Östergötland. Vi har ett så otroligt smalt stuprör med barn som spelar hockey. Hur de ser ut och var de kommer ifrån. Det måste breddas. 

Hur?

– Det är ju den stora frågan. Det finns så mycket olika bra projekt och initiativ. Jag vet inte om något av dem kommer att lyckas till hundra procent, men jag tror att alla tillsammans spelar en väldigt stor roll.

Vi sitter på läktaren i Saab arena och ser ett av LHC:s ungdomslag träna på isen. Karin ger ett exempel på initiativ från just Linköping HC.

– LHC kör exempelvis landhockey bland annat i Ryd på sommaren. Att se fler föreningar engagera sig i samhället tror jag är nyckeln till hur vi breddar oss. Att vi blir en integrerad del i samhället. Det tror jag vi måste bli. Hockeyn har en större utmaning i att locka till sig spelare.

 Vilken är din egen största styrka?

– Att jag är väldigt envis. Jag har mycket idéer och tycker om att jobba med utveckling. För mig är det jätteviktigt att vi vågar testa. Jag drivs av en positiv inställning till att det går att förändra saker, säger Karin Ahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!