Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vita Hästens vd talar ut efter konkursen

Johan Lundström oroas inte över att konkursförvaltaren ska hitta några oegentligheter i granskningen av Vita Hästens bokföring. "Vi har haft ett underskott på kapital varje månad", säger han.

"Det är snälla pengar som har kommit in – i år fick vi inte in dem. Då fanns ingen livskraft. Men visst har jag ett ansvar i det här".

"Det är snälla pengar som har kommit in – i år fick vi inte in dem. Då fanns ingen livskraft. Men visst har jag ett ansvar i det här".

Foto: Montage

Ishockey2023-04-03 20:00

I maj tillträdde Johan Lundström som ny vd för Vita Hästen Ishockey AB.

Mindre än ett år senare gick bolaget i konkurs.

En mörk dag för idrottsstaden Norrköping i allmänhet, och för alla hockeyintresserade i synnerhet.

För Johan Lundström har det varit ett par jobbiga dygn sedan konkursansökan lämnades in till tingsrätten.

– Jag tror inte man kan beskriva hur det har varit för någon. Det har varit en bergochdalbana. Framför allt har jag trott på att det alltid finns en chans. I slutändan är det så, när det inte finns livskraft kvar längre och vi ser att det inte går vår väg, så har ju styrelsen fattat beslutet om konkurs. Jag har gjort vad jag har kunnat för att hjälpa dem helt enkelt, säger Lundström.

Hur stort tycker du att ditt ansvar här i det som hänt?

– Klart jag har ett ansvar. Men jag måste vända mig mot styrelsen hela tiden, jag har upplysningsplikt och ska tala om hur verksamheten går och vilka risker som finns. Sen fattar styrelsen beslut om vilka åtgärder som ska göras och det har de gjort efter möjligheterna som finns. Det har upprättats en kontrollbalansräkning, så formaliteterna har skötts enligt aktiebolagslagen. Det fattades sju miljoner kronor ungefär för att få ihop det här. Det är ungefär vad vi blev dopade med förra året. Det är snälla pengar som har kommit in – i år fick vi inte in dem. Då fanns ingen livskraft. Men visst har jag ett ansvar i det här.

undefined
"Varje anställd under säsongen har jobbat mer än sina 165 timmar i månaden, de ligger säkert på 200 till 220. De har gjort vad de kan", säger Johan Lundström.

Johan Lundström berättar att Vita Hästen under förra säsongen hade en omsättning på ungefär 25 miljoner kronor.

– I den omsättningen ingick sju miljoner som var en del av kraftsamlingen som gjordes. Det var pengar från sponsorer, en injektion för att klara av det. Det gav ju ett resultat på 1,9 miljoner i det bokslutet. Det resultatet är inte samma sak som pengar i kassan. I det bokslutet hade vi ett leverantörskonto på nästan 2,4 miljoner, det vill säga att vi var skyldiga det till olika företag. Vi hade också kundfakturor på nästan 6,3 miljoner och där finns det också risker med olika kundförluster i de pengarna innan de kommer på kontot. Det är två skilda saker som jag vill få ordning på helt enkelt, berättar Johan Lundström.

När den gångna säsongen summeras kommer Vita Hästen Ishockey AB att landa på en omsättning runt 18–20 miljoner kronor.

– Vi går ungefär på förra årets siffror. Det är ju en skillnad på kassa och resultaträkning. Framför allt är det likviden som dödar, när man inte har pengar så går det inte att driva det vidare. Vissa fakturor var vi tvungna att skriva av. Det här är ju framför allt ryggsäckar från föregående år, vi kom ut från två pandemiår, säger Lundström.

Tycker du att det var rätt att lämna in en konkursansökan i fredags?

– Nu var jag inte med. Men om vi börjar från början och vad jag har hittat under året, så har ju kostnader betalats med pengar som vi har fått in från föregående års fakturor. Det har varit många överraskningar, olika fakturor från skatter och avbetalningsplaner sen tidigare. Jag kan väl säga som så att sen när jag kom in i Vita Hästen, så har vi alltid haft ett underskott på kapital varje månad. Det har under stora delar av säsongen betalat fakturor som rör 2021 och 2022. Det har varit fokus på likviditeten sedan dag ett – löner, skatter och leverantörer – för att överleva.

undefined
Anton Björkman, Tim Wahlgren, Sebastian Benker och Jens Holmström får söka ny klubbadress.

Johan Lundström pekar på en lågkonjunktur på marknaden i Norrköping som enligt honom har gjort det kärvare att driva intäkter. Han menar att personalstyrkan i Vita Hästen har gjort mer än "vad en arbetsgivare kan kräva vad gäller antalet timmar".

– Det går inte att trolla. Sen finns det en förändring i samhället. De frivilliga och volontärer minskar tyvärr även om det finns de som jobbar och sliter. Stort tack till dem. Men de flesta i dagens läge vill ha betalt för sina tjänster, om det inte rör sig om att tycka och tänka och peka vad som ska göras. Då finns det självklart många. Det har jag märkt, säger Lundström.

Vita Hästens uppsagda vd säger att kommunen har varit öppna och lyssnat. Men att det inte har hänt så mycket även om han hoppas på vidare samtal vad gäller moderföreningen Vita Hästen.

Johan Lundström vittnar om att han och styrelsen var överens i hur arbetet skulle se ut inför 2022/2023.

– Vi har gjort vad vi kunnat. Vi har inte tyckt lika alla gånger, men det är styrelsen som bestämmer i slutändan. När jag fick hela bilden klart för mig var det inget önskeläge, men jag kunde inte bara sluta utan ville göra det jag kan. Jag har regelbundet upplyst styrelsen med hur vi ligger till månad för månad. De två sista månaderna har de haft egna möten och jag har tyvärr inte fått så mycket information där. Det kan man tycka vad man vill om, men det finns säkert anledningar till detta. Alla har kämpat med det här.

Varför drogs det inte i nödbromsen tidigare?

– Vi hade det tufft från dag ett. Det var ett underskott vi började med. Vi var inte skuldfria på något sätt. Det fanns en tro, misstänker jag, att vi skulle få de här kraftsamlings-pengarna. Så var inte fallet på grund av marknadsläget. Visst kan man diskutera om vi borde dragit i bromsen, men det är alltid lätt i efterhand när man vet slutresultatet. Det kunde också ha gått bra för oss. Men min viktigaste uppgift har varit att upplysa styrelsen om läget.

Ni har anställt fler personer i Vita Hästen det gångna året?

– Man kan väl säga att det fanns en satsning i början (marknadschefen Monika Tylkowski Gustafsson, slutade efter två månader), men det är ju mindre pengar. Sen fick vi anpassa oss. Det vi har satsat på är en extra person på säljsidan. Sen har det inte kommit in något mer folk. Alla vi har ju fått göra allt ifrån att montera skyltar i Stallet till att lägga isreklam och servera kaffe på de olika sponsorträffarna. Vi har fått jobba ihop, det har inte funnit nån organisation på det sättet. Varje anställd under säsongen har jobbat mer än sina 165 timmar i månaden, de ligger säkert på 200 till 220. De har gjort vad de kan.

undefined
På den här läktaren blir det inte lika livat nästa säsong.

Efter det extra årsmötet i februari, där det klargjordes att det ekonomiska läget var akut, har Vita Hästen fått in en del pengar. Enligt klubbens hemsida rör det sig om totalt 2,3 miljoner kronor.

– De pengarna har gått till leverantörskulder och att betala skatter och löner. Vi har aldrig varit skuldfria och måste betala av det vi är skyldiga. Pengarna har inte satts på ett kontot, de har behövts för att slutföra säsongen som jag ser det, säger Johan Lundström.

Det har riktats kritik mot dig som säger att du har gett sken av att läget var bättre än vad det var under säsongen?

– Vi har haft många möten och folk har ju frågat. Vissa saker kan jag inte gå djupare in på. Sen är det också svårt att skilja på eget kapital, resultaträkningen, likviden och balansräkningen – det är olika siffror. Det kan vara svårt för folk att förstå. Vad är det egna kapitalet? Vad behövs där? Hur mycket har ni gått back? Det beror lite på vad de frågar. Jag har inte mörkat nånting, snarare har jag bjudit in till dialog. Jag har försökt att förklara så gott jag kan, och det kanske jag har missat i och gett en annan uppfattning. Det får jag ta på mig i så fall.

Är idrottsvärlden mer komplex och svår än du trodde när du klev in?

– Klart den är komplex. Dels är det anställda ihop med volontärer. Det är mycket åsikter. Jag tror inte det går att göra alla nöjda i en idrottsförening. Jag vet också att när sånt här inträffar, så är det mycket känslor, folk är missnöjda och man vill hitta nån som är skyldig. Det är väl så samhället fungerar. Men som svar på frågan: Hade vi haft förutsättningar från dag ett att utveckla det här, då hade vi kunnat göra det. Kapitalet har inte funnits. Det har varit dag till dag-leverne i flera år enligt mig.

Konkursförvaltaren ska gå igenom allting som skett i bolaget, är du orolig?

– Nej. Vi har en dialog med konkursförvaltaren i dag (måndag). Han tar över all bokföring och den har skötts till punkt och pricka. Vi har följt aktiebolagslagen och jag har skött upplysningsplikten. Jag kan tänka mig att han kommer fram till att intäkterna inte har kommit in samtidigt som våra kostnader är kvar. När man spelar i hockeyallsvenskan går det inte bara att avbryta mitt i.

Hur ser framtiden ut för dig?

– Ingen kan må bra i det här. Jag ska snart ta lite ledigt. Men nu är det fokus på Vita Hästen, jag ska vara tillgänglig för konkursförvaltaren, prata med personalen som är besvikna och lyssna på alla åsikter som finns. Det har jag en skyldighet att göra. Framtiden har jag inte funderat så mycket på, det får komma senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!