Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här är det avgörande beskedet om Vita Hästens konkurs

Den sista viktiga granskningen av Vita Hästens konkurs är klar – förvaltningsberättelsen. I och med den kan den ideella föreningen andas ut. "Det finns inte skäl att göra några anspråk mot den", säger konkursförvaltaren Magnus Nedstrand.

"Vi konstaterar att det, från vårt håll, inte finns skäl att göra några anspråk mot föreningen", säger Magnus Nedstrand efter att ha offentliggjort förvaltarberättelsen om Vita Hästens konkurs.

"Vi konstaterar att det, från vårt håll, inte finns skäl att göra några anspråk mot föreningen", säger Magnus Nedstrand efter att ha offentliggjort förvaltarberättelsen om Vita Hästens konkurs.

Foto: Montage

Ishockey2023-06-20 19:00

Det var ett antal frågor som Nedstrand, med hjälp av en extern expert, en sakkunnig, ville ha svar på. Precis som brukligt i varje konkurs, enligt konkurslagen.

Vilket han förklarade för Sporten för en knapp månad sedan, efter beskedet om att Vita Hästens styrelse bekräftat att uppgifterna om skulder, tillgångar och räkenskaper i konkursbouppteckningen – som Rickard Rauge, Mattias Fälting, Magnus Lundbäck och Richard Lundqvist skrivit under på heder och samvete – var riktiga.

– Vi ska nu utreda varför bolaget hamnade i konkurs och när man insåg detta. Har man upprättat kontrollbalansräkning eller inte? Har man skött bokföringen? Totalt finns det närmare tiotalet, i lagen, konkreta rättsliga frågor som vi ska besvara, sa Magnus Nedstrand då.

När vi nådde honom under tisdagen berättade konkursförvaltaren att svaret på alla frågorna ovan är ja.

– Min bedömning är att styrelsen agerade när de insåg att bolaget var på obestånd. Den exakta tidpunkten kan vi inte fastställa nu, om styrelsen vill utveckla är det fritt fram för dem. Vi har inte hittat några brister i bokföringen och en kontrollbalansräkning har upprättats, säger Magnus Nedstrand till Sporten.

På en viktig punkt blir dock svaret nej – och den är rätt avgörande för moderföreningens framtid.

Om det finns skäl att klandra den ideella föreningen, HC Vita Hästen, för transaktioner mellan den och Vita Hästen Ishockey AB.

I så fall fanns risken att Vita Hästen skulle tvingas betala tillbaka.

Men några "återvinningsbara transaktioner" hittades inte.

– Vi har fokuserat på ett antal mellanhavanden där, haft korrespondens med båda parterna och vänt och vridit på just dem och diskuterat. Men som det står i berättelsen ser vi inte några konstigheter. Vi konstaterar att det, från vårt håll, inte finns skäl att göra några anspråk mot föreningen. Vi har granskat allt. Så för min del är saker och ting utredda, utifrån konkurslagen och min roll som konkursförvaltare, säger Magnus Nedstrand som dock också poängterar:

– Det innebär ingen garanti och vi ser ingen anledning att gå vidare nu. Min uppfattning kan förändras om något plötsligt uppkommer som vi idag inte känner till och enskilda borgenärer kan fortfarande agera och driva frågor. Men det vi hittat har vi rett ut efter att ha fått förklarat på ett bra sätt.

Det alla är nyfikna på är hur bolaget kunde gå från 2,5 miljoner kronor i eget kapital till 11,5 miljoner minus på bara ett år?

– Vi ska göra en översiktlig granskning och uppfattning. Det vi har skrivit i förvaltarberättelsen är att det varit för höga omkostnader och för låga intäkter som av olika skäl har legat under den budget man lagt. De bakomliggande orsakerna kan nog styrelsen och många andra utveckla, men vi går inte in i detalj i det hela. Det räcker för att man ska kunna konstatera att det ledde till att man bedömde att man inte kunde betala de skulder som förföll i den takt som man ska enligt lag. Så för oss finns inte skäl att gå in djupare eftersom det inte finns några transaktioner som behöver ifrågasättas eller som vi behöver väcka talan om. Då hade vi fått utveckla det i skrift i en domstol, säger Magnus Nedstrand.

Vilket inte ska förväxlas med brottsmisstankar mot de ansvariga i bolaget i samband med själva konkursen.

Om det skulle finnas skälig misstanke måste konkursförvaltaren anmäla till Ekobrottsmyndigheten – och då gäller förundersökningssekretess tills dess att en åklagare beslutar om åtal ska väckas eller ej.

– Det är en fråga som vi aldrig får kommentera, enligt lag, påminner Magnus Nedstrand.

undefined
Magnus Bodin är lättad över det slutliga beskedet kring konkursen för bolaget. Den kommer inte ge föreningen, där han själv engaerat sig hårt, några ekonomiska hinder.

Föreningen HC Vita Hästen har också bokat ett nytt datum, torsdagen 29 juni, för årsmötet.

Därför var beskedet välkommet för Magnus Bodin, operativt ansvarig för verksamheten i väntan på årsmötet, och flera andra som jobbar intensivt med nystarten. Däribland ikonen Jesper Samuelsson, som de närmaste tre åren ska vara spelare, assisterande tränare och sportchef.

– Det är med den vetskapen vi gått in i det här, men det känns skönt att få beskedet vi väntat på, säger Magnus Bodin till Sporten.

Sporten har också sökt ordföranden Rickard Rauge för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!