Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Guide: Damkronorna gör VM-comeback

Drygt tre år efter debaclet i Finland gör Damkronorna comeback i A-VM. Återkomsten kommer tack vare en friplats i stället för Ryssland som är avstängd från all internationell ishockey. Här är det du behöver veta inför VM i Danmark.

Damkronorna och backstjärnan Maja Nylén Persson, i gult, gör comeback i A-VM efter drygt tre års väntan. Här i kamp med Danmarks Silke Glud (4) och Josefine Jakobsen under OS. Arkivbild.

Damkronorna och backstjärnan Maja Nylén Persson, i gult, gör comeback i A-VM efter drygt tre års väntan. Här i kamp med Danmarks Silke Glud (4) och Josefine Jakobsen under OS. Arkivbild.

Foto: Petr David Josek/AP/TT

Ishockey2022-08-24 06:00

+ Så här avgörs det

VM spelas för första gången i Danmark, huvudorten Herning och Fredrikshamn, mellan den 25 augusti och 4 september.

Tio lag deltar och är uppdelade i två grupper utifrån världsranking. I grupp A (som avgörs i Herning) spelar de fem högst rankade lagen: Kanada, USA, Finland, Schweiz och Japan. Samtliga fem lag går vidare till kvartsfinal.

I grupp B (Fredrikshamn) spelar de lägst rankade lagen: Tjeckien, Tyskland, Sverige, Danmark, Ungern. De tre första lagen går till kvartsfinal, fyran har spelat färdigt och jumbon degraderas till B-VM.

+ Första VM-turneringen ett OS-år.

Damerna har aldrig tidigare spelat VM ett OS-år, nu är det premiär efter ett beslut av Internationella ishockeyförbundet (IIHF). Så detta VM tillhör egentligen den förra säsongen, 2021–2022. Även 2026 års VM kommer att spelas i augusti, medan "vanliga" år kommer VM att spelas som förut, i mars/april.

+ Kanada och USA favoriter.

Ingen nation förutom stormakterna Kanada och USA har lyckats vinna en VM-turnering, även om det var nära finländskt guld 2019 – men ett kontroversiellt bortdömt mål i förlängningen i finalen mot USA satte stopp för det.

Efter fem raka USA-guld fram till 2019 slog Kanada till och vann VM-guld förra året och av bara farten även OS-guldet i Peking i februari i år.

+ Sverige tillbaka.

Damkronorna gör sin första VM-turnering sedan debaclet och degraderingen i Esbo 2019. Efter två raka inställda B-VM på grund av pandemin skulle svenskorna ha försökt ta steget upp i våras, men slapp den turneringen och fick en fribiljett till A-VM i stället. Detta som ersättare för Ryssland som stängdes av från all internationell ishockey som följd av invasionen av Ukraina.

Rysslands avstängning gäller även säsongen 2022–2023.

Sverige kvalade ju in till OS i Peking och gjorde comeback i finrummet redan i februari i år. Det blev en bergochdalbaneinsats där Damkronorna med nöd och näppe lyckades ta en kvartsfinalplats. Där blev det dock storstryk, 0–11, mot slutliga OS-segraren Kanada.

+ Stjärnor petade.

Flera av de äldre och rutinerade spelarna i Damkronorna har petats till den här turneringen av förbundskaptenen Ulf Lundberg. Stjärntrion, målvakten Sara Grahn, 33 år, backen Johanna Fällman, 32, och 31-åriga forwarden Emma Nordin, svensk fanbärare i OS, alla med över 200 landskamper, är tre av dem som lämnats utanför laget. Grahn missade ju också OS på grund av covid-19. Snittåldern i VM-truppen är 22 år.

Trots stjärnpetningarna är Lundbergs målsättning att Sverige ska vinna gruppen.

Då måste spelare som målvakten Emma Söderberg, som fick sitt genombrott i OS, backen Maja Nylén Persson samt forwardsessen Josefin Bouveng och Hanna Olsson lyckas.

Damkronorna har inte tagit VM-medalj sedan 2007.

+ Sveriges VM-matcher.

Gruppspelet, 25/8: Danmark (19.30), 27/8: Tyskland (15.30), 29/8 Ungern (19.30), 30/8 Tjeckien (15.30).

Därefter spelas kvartsfinalerna den 1/9, semifinaler den 3/9 och medaljmatcherna 4/9.

Även kvartsfinalförlorarna spelar vidare om platserna 5–8.

+ VM i tv.

SVT sänder Damkronornas samtliga matcher samt semifinaler och medaljmatcher.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!