Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

VD:n avslöjar: Hästen kunde gått i konkurs redan 2014

Vita Hästen kunde ha gått i konkurs redan 2014 – precis efter att ha gått upp i allsvenskan. "Vi lyckades förhandla oss ur det", berättar Fredrik Jensen som var VD då.

Fredrik Jensen avslöjar att det var "nära ögat" för Vita Hästen redan 2014.

Fredrik Jensen avslöjar att det var "nära ögat" för Vita Hästen redan 2014.

Foto: MIKAEL STRAND

Ishockey2023-04-25 19:30

Vita Hästen har gått i konkurs två gånger: 1996 och 2023.

Ekonomin har dock varit ett mer eller mindre ständigt problem. Fredrik Jensen, som var med och startade Vita Hästen Ishockey AB 2013, var VD fram til 2017. Han avslöjar nu att klubben (eller rättare sagt aktiebolaget) var nära att gå i konkurs våren 2014 – precis efter att det allsvenska avancemanget var klart.

– De första åren med bolaget var jäkligt tuffa. Både säsongen 2012/13 och 2013/14, när vi gick upp, var riktigt stökiga. Vi gjorde nog likviditetsprognoser mer eller mindre dagligen och fick vända på varenda krona och förhandla med leverantörer, berättar Jensen.

Allra värst var det förmodligen just 2013/14 – paradoxalt nog i samband med den sportsliga succén att äntligen lyckas kvala sig upp till allsvenskan.

– Jag tror inte vi betalade ut en enda lön i tid det året, men vi betalade alla löner till slut i alla fall. Så det var tufft.

Det höll på att gå riktigt illa redan då. Det var faktiskt på vippen att Vita Hästen-supportrarna inte fick uppleva den allsvenska hetluften hösten 2014.

Det avslöjar Fredrik Jensen nu.

– Det är inte många som vet det men det året vi gick upp ville Skatteverket begära oss i konkurs. Men vi förhandlade med dem och lyckades få dem att vänta med det. Vi räddade upp det där med lite insatser. Så det var nära ögat redan då.

Det här var inget som det skrevs om då?

– Nej, jag tror inte det nådde till offentligheten faktiskt. Mer än att vi var hos fogden. Men när skatterna har gått till fogden och man inte kan betala, då går det tillbaka till Skatteverket. Då ska de begära företag i konkurs men då lyckades vi förhandla så vi i alla fall kunde överleva säsongen ut. Då fick vi den tiden på oss att betala och det lyckades vi med.

Det var himmel och helvete på en och samma gång, med avancemanget och ekonomin?

– Det var det.

Vill du berätta vem som betalade?

– Nja. Jag kan inte riktigt ge detaljer för vad som hände i den situationen. Men det kom in lite pengar i alla fall. Vi lyckades rensa det där. Det var skönt men det var en pärs, konstaterar Fredrik Jensen nio år senare.

Är det extra svårt att driva elithockey i Norrköping?

– Jag vet inte riktigt. Historiken pekar på det men det kanske mest är olyckligt att det blir så. Jag tror det är ganska svårt överallt. Det finns väldigt många fler klubbar som har ekonomiska problem och likviditetsproblem än vad gemene man vet om. Det är tufft att bedriva elitidrottsverksamhet och hockeyallsvenskan specifikt är en svår nivå att ligga på. Det är höga kostnader och låga centrala intäkter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!