Vad går pengarna till?
Matilda Eriksson och Magnus Johansson är föräldrar till varsin son i U15-laget. De tycker att årsavgiften (9 100 kronor) är alldeles för hög och har också undrat var alla pengar tar vägen inom föreningen.
– Jag träffade en som har två grabbar i olika åldrar. Det kostar 21 000 per år. "Jag får byta jobb", sa han. Det är helt sjukt, tycker Magnus.
Vita Hästen höjde ungdomsavgifterna kraftigt i fjol.
Den nytillträdde ordföranden Fredrik Jensen sa i somras, efter årsmötet, att avgifterna inte kommer att höjas i år igen – men så har det ändå blivit.
– Jag tror att det beslutades om det innan nuvarande styrelse kom in, så vi har inte höjt dem. Det är klart att vi skulle vilja sänka avgifterna men vi har en verklighet att förhålla oss till med kostnader som behöver betalas, säger Jensen.
Den yngsta kullen behöver bara betala medlemsavgift i år, efter en sponsorinsats. Annars är det en ökning för ungdoms- och juniorlagen på mellan 300 kronor och 800 kronor.
U15-lagets kostnad på 9 100 kronor är en höjning med 2 600 kronor på två år.
I Linköpings HC är avgiften för U15-laget 6 500 kronor. Andra klubbar i regionen, IK Guts och Valdemarsvik, ligger ännu lägre än så vilket redovisades i Sportens superguide i våras.
– Jag råkar ha en son i LHC:s U14-lag och vet exakt hur mycket jag betalar. Det kostar 5 400 plus medlemsavgift men då tillkommer ett beting på att sälja bingolotter för 4 000 varje jul, eller också betala in 4 000 spänn. Så i praktiken betalar jag mycket mer där än i Hästens U14 (7 400 kronor), säger Jensen.
Magnus Johansson är både hockeyförälder och sponsor. Han har pratat med ordföranden Fredrik Jensen och har nu delvis fått en bättre förståelse för hur avgifterna fördelas inom ungdomssektionen.
– De äldsta lagen subventioneras av lagen underifrån. Det är ju bra när min son kommer hamna där vartefter. Men sånt här måste klubben bli bättre på att kommunicera. Det finns en del att jobba på med transparensen. Sedan tycker jag att det bästa ändå vore om det finns en budget för respektive lag. Alla måste bära sig själva.
Matilda Eriksson har varit involverad länge i föreningen. Hon har fått annan information och blir uppriktigt förvånad – och irriterad – när hon hör om upplägget med en gemensam ungdomsbudget och att pengar skickas uppåt i åldrarna.
– Jag har fått höra precis tvärtom via folk i styrelsen, att varje lag bär sig självt. Det känns som något är galet eftersom olika saker sägs. Vi vill ha tydlighet. Sen är det inte snyggt av Jensen att skylla på den förra styrelsen när han sa att avgifterna inte skulle höjas i år. Med skulden som finns (1,9 miljoner kronor) kommer det inte att gå att sänka avgifterna nästa år heller. Det är hårt men det känns som om det hade varit bättre om föreningen hade satts i konkurs också, säger hon.
Så här säger Fredrik Jensen om upplägget med att de yngre lagen är med och bekostar de äldre.
– Det är mycket dyrare för U16, J18 och J20, med långa resor, övernattning ibland, fler träningar och arvoderade tränare etcetera. Trots att de har högst avgifter täcker det inte kostnaderna ändå. I praktiken betalar de yngre lagen en skatt för de här tre lagen. När man själv kommer upp i U16, J18 och J20 har man tillbaka det, om jag ska göra en enkel skiss över hur det fungerar.
Har det här varit otydligt?
– Så är det nog. Magnus har jag pratat med men jag har hört att det undras från andra föräldrar också vad pengarna går till. Det är rimliga frågor att ställa om man är medlem och betalar duktigt med pengar. Vi kunde absolut varit tydligare med det här. Men Hästen är långt ifrån ensamma om att ha en sådan här modell.
En del kanske slutar när de är tio eller tolv år och då får de ingen glädje av det här.
– Jag vet. Men då kan man se det som ett bra incitament för att spela så länge som möjligt.
Vad säger du om förslaget att alla lagen ska ha en egen budget?
– Vi har inte organisation för det just nu. Men då skulle man också behöva göra andra saker för de äldsta lagen för att få in pengarna, och kanske höja avgiften ännu mer.
Det går inte att spela i en billigare juniorserie?
– Det är resultatfokus och vi vill spela så högt upp som möjligt. Förhoppningen är också att generera spelare till A-laget. I ärlighetens namn är det inte mycket billigare resor annars heller. Ju högre ålder, desto färre lag finns det att spela mot.