Att vinna tekningar är ett viktigt moment för att nå framgång i hockey. Ett vunnet tek i offensiv zon kan ge en snabb målchans, och en vunnen tekning i defensiv zon kan göra att du undviker något liknande mot dig.
Vita Hästen har vunnit 553 tekningar hittills den här säsongen. Antalet förlorade tekningar? Då får vi addera nästan 100 stycken till antalet. Hästen är det fjärde sämsta laget i serien i tekningscirkeln.
Filip Cruseman är vanligtvis forward, men tog gott om tekningar under matcherna då han var center mellan Emil Lundberg och Marcus Sörensen.
– Jag har märkt det, när man väl är inne där och har tekat mycket, så känner man att det är precis som på övriga banan. Du har bra och dåliga dagar. När du har en dålig dag, så är det svårt. Du försöker låsa pucken, men lik förbannat så studsar den på skaftet och motståndaren vinner pucken. Det där handlar om att träna, träna, träna, säger Cruseman.
Hur stor faktor är just tekningarna i en match?
– Det är viktigt att ha bra tekare i laget. Det är alltid en fördel att börja med pucken och du kan ha någon variant. Om det blir torsk alldeles för mycket, så är det klart att det blir jobbigt. Vi har bra centrar som är bra på att teka när de är inne i stimmet. Färskvara är det.
Det är inte bara tekningarna som Vita Hästen behöver förbättra för att hitta tillbaka till vinnarspåret.
– Vi vänder och vrider på varenda sten för att det ska bli bättre. Vi har kollat på lite videos där vi ser att vi överarbetar vissa situationer i stället för att säkerställa olika zoner som vi har i vårt spel. Det är lite grunder som vi fuskar lite med – och det straffar oss ganska rejält just nu, säger Filip Cruseman.
30-årige Cruseman berättar om ett Vita Hästen som nu lägger mycket fokus på att ligga rätt i banan.
– Vi har tappat lite gubbar, senast mot Väsby tappade vi lite enkla mål runt kassen. Har man ett bra självförtroende så ska man kunna stänga av och inte låta de skölja över oss. Vi backar ner alldeles för långt. I slutändan slinker det in puckar, säger Cruseman.
– Vi har en tuff period. Men det är inte så mycket vi kan göra åt det. Vi får jobba med de sakerna och verkligen hålla oss till det. Då kommer vi att vända på skutan. Men det krävs att vi gör allt till hundra procent.
Filip Cruseman menar att han har mer att ge ute på isen.
– För egen del har jag kanske kämpat lite väl mycket i vissa lägen. Jag vill lite för mycket när det inte flyter på riktigt. Man har väl borrat ner skallen. Jag har försökt forcera fram nånting i stället för att vänta och hugga när det verkligen finns läge. Lite mer huvud med sig framöver blir det för egen del, säger han.
Du som en av de äldre i laget, vad kan du göra i den här situationen?
– Vi som har varit med länge försöker hålla uppe energin i båset under matcherna och vara lite dragplåster under träningarna. Och verkligen göra alla saker vi har kommit överens om. Det faller mycket på oss som har varit med länge. Vi måste ta tag i det.
Behöver ni en seger illa kvickt för att inte riskera att det blir för påfrestande mentalt?
– Det är klart, hockey är en sport där humöret går mycket upp och ner. En seger gör det enklare att fortsätta med det jobbet man har startat med. Det vore jävligt skönt att komma in i en bra period härnäst. Nu har vi Gnaget och Timrå borta. Det är två tuffa matcher, men också härliga utmaningar. Det är som Niklas (Czarnecki) har varit inne på, vi kan komma samman som ett lag. Du kan slå alla lag i ligan, bara du kommer ihop som ett lag. Det är väldigt intressant med hockeyallsvenskan.
Du spelade mycket ihop med Marcus Sörensen, hur svårt är hålet efter honom att fylla?
– Alltså, Sörensen är ju Sörensen. Fantastiskt duktig. Samtidigt visste vi att det skulle bli ett begränsat antal matcher. Det har ju varit fler spelare som kommit och gått. Det där gör att hierarkin i laget rubbas lite. Det är det som är väldigt speciellt med den här säsongen. Kärnan har rubbats lite, man får börja om, det är utmanade. Sörensen är en spelare som kunde skapa något själv. Vi andra kan göra likadant – men kanske inte lika ofta som "Sören".