Det fick poängkungen att välja bort Nyköping för Vita Hästen

Över 300 donationer och nästan 110 000 kronor gjorde värvningen möjlig. Hur Albin Ivarsson-Hamberg ska betala tillbaka? "Man får väl bjuda på några extra proppar och ett par extra kassar", säger Vita Hästens supporterspelare 2024/25.

Albin Ivarsson-Hamberg lämnar Nyköping SK i hockeyettan för att försöka hjälpa Vita Hästen ta klivet upp i samma serie.

Albin Ivarsson-Hamberg lämnar Nyköping SK i hockeyettan för att försöka hjälpa Vita Hästen ta klivet upp i samma serie.

Foto: Henrik Jonsson

Ishockey2024-07-05 07:59

I lördags blev han officiellt en Vita Hästen-spelare. I tisdags fick han sin andra dotter. Det är bråda dagar för Albin Ivarsson-Hamberg. 

– Det är full rulle och man är lite trött, men det känns riktigt bra. Familjen börjar växa till sig, det är kul, säger centern som nyligen fyllde 30 år.

Klockan 02.01 natten till tisdag såg lilla Wilda världens ljus för första gången och gör nu Albin, hans sambo Alma, dottern Livia, 2, och hunden Cleo sällskap i Nyköping. Staden där Albin själv vuxit upp och utvecklats till den hockeyspelare han är i dag.

Han har representerat Nyköping SK, tidigare Gripen HC, större delen av karriären och har varit med och tagit klubben från division 4 till division 1. Nu väljer att han lämna laget för att försöka göra en liknande resa genom seriesystemet med Vita Hästen som nästa säsong spelar i division 2. Det är bara sex mil mellan städerna och kan tyckas vara en ganska oskyldig flytt. För Albin Ivarsson-Hamberg är det mer än så.

– Jag är ingen spelare som flyttar på mig i första taget. Det här är ett stort steg för mig, även om Norrköping bara är en halvtimme bort. Jag har tidigare sagt att jag kommer aldrig spela i någon annan klubb än Nyköping och att jag skulle avsluta karriären där men så blev det inte, säger han.

undefined
Han har skrivit på ett ettårskontrakt med Vita Hästen men Albin Ivarsson-Hamberg är inställt på att stanna längre än så. "Vi är eniga där. Går det som vi tänkt oss så finns möjlighet att spela vidare", säger han.

Han behövde fundera både en och två gånger innan han bestämde sig för att lämna Nyköping och skriva på för Vita Hästen.

– Det var ett tufft beslut men i slutändan landade jag i att de hade en bättre långsiktig plan och då valde jag att hoppa på det. De kunde med de värvningar som gjorts visa att de satsar och har något på gång och vill framåt och jag känner att jag vill spela i ett vinnande lag som vill uppåt. Nyköping har som många lag i Hockeyettan det tufft ekonomiskt och ska göra en typ av nystart och får väl mer eller mindre hoppas på att hänga kvar, säger han.

Han är inte den enda Nyköpingsspelare som ansluter till Hästen inför nästa säsong. Lagkamraterna John Moberg och Daniel Fahlström följer också med och det är spelare som har mycket att bidra med, menar Albin Ivarsson-Hamberg.

– John har jag spelat med i många år och vi har spelat i samma kedja. Vi kan varandra i sömnen. Det är riktigt kul att han följer med. Fahlström har varit en viktig kugge för oss och jag är förvånad över att han inte etablerad sig i allsvenskan än. Det är en riktigt bra målvakt som kan leverera när det gäller. En trygg utpost att ha om man ska ta det där klivet.

undefined
Albin Ivarsson-Hamberg kör sommarträningen i Nyköping och ansluter till Hästen när laget kör i gång igen i augusti.

Albin Ivarsson-Hamberg gjorde 13 matcher för Vita Hästen i allsvenskan säsongen 2017/18. Mycket har hänt sedan dess. Både med Vita Hästen och Albin. Då var han ung och lovande. Nu kommer han in som en rutinerad figur med flera riktigt starka säsonger i Hockeyettan bakom sig och ska vara en som visar vägen och leder de andra.

– Jag har satsat mycket på träning och kost för att bygga upp kroppen och känner mig i bättre form än någonsin. Jag har blivit mer allround med åren och mer fysisk i min spelstil. Tanken är väl att jag ska bidra med rutin och hjälpa de unga spelarna, samtidigt som jag ska visa vägen med mål, framspelningar och att spela fysiskt.

Han har själv fått ta en och annan smäll under årens lopp. En tackling minns han extra tydligt. Det var våren 2018, efter sejouren i Hästen.

– Jag bröt benet och krossade knäet i samma smäll på isen. Jag fick en bentackling. Det bara small i hallen så man hörde att det var något som gick sönder. Det är den värsta skada jag åkt på. Det var en riktigt tuff skada och mycket, mycket rehab.

undefined
Albin Ivarsson-Hamberg har gjort över 200 matcher i hockeyettan och stått för 188 poäng.

Efter det har han haft en del mindre skador, men nu känns kroppen bättre än på länge tid, menar han.

– Det här är första gången på många år där jag kör sommarträning utan att ha någon känning någonstans. Det gör också att man fått lite nytändning. Det ska bli kul att gå in i en säsong och vara helt skadefri. 

Värvningen av Albin Ivarsson-Hamberg gjordes möjlig genom en insamling från supportrarna. Totalt samlades 107 550 kronor in. En insamling som nyförvärvet följt med stort intresse.

– Det betyder massor så klart. Jag är riktigt imponerad och rörd över att se att privatpersoner som swishar in pengar för att göra den här värvningen möjlig. Det är häftigt att se. Det visar också vilket intresse som finns och viljan att nå framåt.

Skapar det en extra press?

– Nej, jag vet vad jag går för och vad jag kommer bidra med, säger Albin Ivarsson-Hamberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!