Under onsdagen hölls ett sammanträde enligt konkurslagen där Vita Hästens tidigare styrelse infann sig för att ta ytterligare ett steg mot att slutföra konkursen, som inleddes 31 mars.
– Under ed har alla fyra (Rickard Rauge, Mattias Fälting, Magnus Lundbäck och Richard Lundqvist) sagt att konkursbouppteckningen är rätt och riktig. De har även skrivit under på heder och samvete att det som står är riktigt vad gäller skulder, tillgångar och räkenskaper. Det som skedde var att man konstaterade att några skulder var reglerade, så det blev några hundra tusen lägre på skuldsidan, säger Magnus Nedstrand.
I konkursbouppteckningen – som utan undantag sker i alla konkurser oavsett bolag och bransch – står det också hur många aktieägare som finns, vilka som är det och vad det finns för tillgångar som tillhör bolagets konkursbo.
Kvartetten från styrelsen gjorde sina bekräftelser under straffansvar. Närmare tolv miljoner kronor landade de totala skulderna i.
Det återstår fortfarande ett gäng moment att genomföra innan Vita Hästen Ishockey AB går i graven formellt.
Nästa steg – som Nedstrand är mitt uppe i tillsammans med en extern sakkunnig person – är förvaltningsberättelsen.
– Där ska vi utreda varför bolaget hamnade i konkurs och när man insåg detta. Har man upprättat kontrollbalansräkning eller inte? Har man skött bokföringen? Totalt finns det närmare tiotalet, i lagen, konkreta rättsliga frågor som vi ska besvara, säger Magnus Nedstrand.
En förvaltningsberättelse ska vara i hamn inom sex månader.
Nedstrand kommer göra det snabbare än så.
– Med hänsyn till intresset från alla möjliga berörda parter, inte minst föreningen som vill veta hur det ska bli i framtiden, så ska vi försöka bli klara före midsommar, säger han.
Efter detta ska det kontrolleras om det blir någon utdelning till borgenärer från aktiebolaget. Prognosen just nu är att så inte blir fallet.
Sedan ska konkursen avslutas genom en ekonomisk slutredovisning och arbetsredogörelse – som ska lämnas in till Norrköpings tingsrätt. Då kommer Magnus Nedstrands förfaranden att stå under tillsyn av kronofogsmyndigheten.
– När det är klart avskrivs konkursen av Norrköpings tingsrätt. Då avregistreras aktiebolaget från bolagsverket nån gång under hösten och aktiebolaget upphör i juridisk mening, säger Magnus Nedstrand.
Är det en rimlig tidsrymd att bli klar med förvaltningsberättelsen innan midsommar?
– När jag var ung och oerfaren så var det nån som sa: Glöm inte att det här är färskvara. Prata med en styrelse när det är aktuellt, vänta inte fem månader. Jag vill ta i saker snabbt. Det finns också rimligen ett intresse från alla möjliga som vill veta hur det ser ut.
Det har inte gått Magnus Nedstrand förbi att föreningens årsmöte inte kunde genomföras i måndags.
– Föreningen vill ju veta hur bokslutet blir. Och om det var några mellanhavanden mellan föreningen och aktiebolagets konkursbo som var oklart eller liknande. Många vill att det vara ordning och veta om det är nåt konstigt i aktiebolaget. Vi ska svara på ett antal viktiga och seriösa frågor, till exempel hur det kunde gå i konkurs, säger Nedstrand.
När alla mellanhavanden har retts ut, då kan bokslutet bli klart, är det rätt uppfattat?
– Det får du nästan fråga föreningen om. Nu talar jag om nånting jag inte har med att göra, men föreningen vill ju veta hur det ser ut. Det finns väl skäl för dem att vänta och se alla underlag, om det finns några saker som bör utredas mellan föreningen och aktiebolaget. Men jag ser ingen dramatik i det.
Tillägg: Enligt Magnus Bodin, operativt ansvarig i styrelsen fram till att den nya är vald och där han förväntas ta en plats, så kommer bokslutet för föreningen att kunna fastställas när förvaltningsberättelsen har gått i mål.
Föreningens stadgar ger Vita Hästen fram till sista juni på sig att hålla sitt årsmöte.